Черепашки

("Двосерійна" RIAвська колонка)

Ми ідемо в гості. Хлопці кажуть, що до черепашок. І це можна було б тлумачити, як глузування. Але не зараз. Тут, де ми є, - може трапитися усе. Й тусовка з черепашками – найменше з найменшішого екзотичного арсеналу.

Я не пручаюся. Та що там, зовсім навпаки. Тож чемно і майже наосліп суну за ватагою знайомих по кошлатому асфальті. Далі в ніс втуплюється будівля, на штиб «хрущовки». Ми майже прийшли. Залишилися кілька «прольотів» по пожежній драбині та благенькі двері. Черепашки вже за ними. А уява моя тим часом малює персонажів ще з дитинства: зелених, з різнобарвними масками на обличчі черепашок-ніндзя.

«Хто?», і у відповідь наше універсально-простацьке «Свої!». Далі – територія черепашок. Вузький коридор, де замість традиційних вішаків для одягу – підставки під гранатомети, «калаші», усілякі гвинтівки, тротил та інші іграшки війни.

Не зелені, з оселедцями по-козацьки, вусами чи брутальними бородами тиснули нам руки черепашки.  Вони, виявилося, були людьми, хлопцями плюс-мінус мого віку. Хоча, як годиться, мали панцері - як правило, камуфляжного забарвлення з місією здержати автоматну кулю.

Хлопці привітні, гостинні і ввічливо поступаються місцем на першому поверсі двохярусного ліжка. Один з черепашок чистить автомат і дає старт діалогу: «Ну, как там? Нового чево? Интересно, да». Хлопці з моєї компанії долучаються. Вони, кажуть, з черепашками ще з Майдану. Разом «Беркуту» відсіч давали, розбивали їхні оборонні щити, умовно «черепахи». Відтак, і вже за ними прізвисько це прилипло. А за прізвиськом – назва тепер їхнього бойового підрозділу. Важливо, швидкого реагування!

To be continued…

***

… Continued

У кімнаті запахло, наче в шоколадні. Виявилося, це – аромати табаку. То засмалив люльку один з черепашок. Він смачно попахкує, відкидаючи оселедця з-під очей. Такий-собі нео-козак Мамай зі Львова.

- Ги-ги, - сміється. Широка усмішка постійно на обличчі. А зникає, здавалося б, лишень для чергового пахкання «шоколаду».

«Мамай» пройшов Майдан, тепер проходить війну. Йому даси не більше 19-ти. Але Східний фронт уже засів під його акуратно вибритим оселедцем.

- Загинув, значить? То таке, буває, - каже він про бійця і про смерть. І в голосі не цинізм, а ціла філософія. «То таке, буває» він ще не раз процитує за вечір.

Ми усі говоримо. Кожен про своє, але сходиться усе на війні. Черепашки зараз від неї відпочивають. Відбій, як і підйом – влаштовують собі персональний. База ДУКу, де ми є, - це дозволяє. До «Зони» - кілометрів зі сто. До фронту – так ще дальше.

На увімкненому комп’ютері чекає зняття з паузи стрілялка. Це викликає у мене дисонанс: невже їм на «передку» не віртуальної стрільби мало? Ну, але… a la guerre comme à la guerre. Тож логіка тут – штука, інколи, безпорадна.  

Перевалило за опівніч. Пуста бляшанка з-під набоїв добряче наїлася цигаркових відходів. Це краще годинника дає знати, що уже засиділися. Черепашкам тиснемо руки. Дорогою до виходу ще раз перемацуємо інтернаціональну збірну з «калашів», гвинтівок та іншої нечисті. Банально спрацьовує геть хлопчача романтика. Правда, поки не дійде до півсонних мізків, що «стволи» ці, певно, не одного відправили у вічну демобілізацію. Згадується "Мамай" і його "То таке, буває".

 

Коментарі (0)

- Идем чай пить, - каже чолов’яга з голим торсом, у шортах і тапках. В голові прокрутилося як уже народно-жартівливе-олігархічне:...

("Двосерійна" RIAвська колонка) Ми ідемо в гості. Хлопці кажуть, що до черепашок. І це можна було б тлумачити, як глузування....

До нього, жовтня цього, ще добрячий кусень зі снігами, відлигою, зову снігами і знову відлигою. Потім зі спекою  й зливами....

Цьгоріч, чи то уже минулоріч, у передноворічний тиждень соцмережі підірвав мейнстрім - постити текстові й фотографічні...

Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 На Великдень в Тернопільській області порядок охоронятимуть понад 600 правоохоронців play_circle_filled 21:00 6 травня у парку Сопільче проведуть гаївки 20:05 Що класти у кошик і що робити з пасками, які не з'їли: о. Олексій Філюк відповідає на ваші запитання 19:00 Тернопільщина втратила захисників Володимира Солтана, Володимира Попеля і Богдана Добрянського Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 18:08 На Тернопільщині відкрили оновлений ізолятор тимчасового тримання 17:23 Допомога ЗСУ на Великдень: мер Тернополя Надал вчергове повіз захисникам на передову дрони, Великодні паски та військове спорядження (пресслужба Тернопільської міської ради) 17:03 Дезертира засудили до року дисциплінарного батальйону. Одразу — на передову? 16:00 Передчасно пішла у вічність медсестра-анестезист з 2-ї лікарні 15:03 На Театральному майдані збирають кошти на евакуаційний автомобіль для захисників photo_camera 14:15 Без яєць та молока, з ромом та журавлиною: блогери та господині Тернополя поділилися рецептами пасок 13:30 До смерті побив знайомого: підозрюють 36-річного тернополянина 13:03 На Страсну П'ятницю у храмах Тернополя провели обряди винесення Плащаниці: як усе відбувалося photo_camera 12:27 На Тернопільщині до 10 років ув’язнення засуджено батька, який зґвалтував неповнолітню дочку 12:03 Чи є черги у Тернополі до ТЦК та до коли чоловіки мають оновити дані 11:00 Дружина священника із Чорткова потребує допомоги на лікування 10:30 Понад тисячу дітей писанкували в рамках «Великодньої веселки» від «Контінентал» (новини компаній) 10:06 Митрополит Василій Семенюк омив ноги священникам photo_camera 09:30 У Теребовлі до Великодня облаштували святкові фотозони 09:05 На Тернопільщині 3-4 травня — надзвичайний рівень пожежної небезпеки
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up