От би сюди автомата?..

  • Олександр Вільчинський
  • Автор: Олександр Вільчинський
  • Український прозаїк, журналіст, науковець, асистент кафедри журналістики ТНПУ. Лауреат Всеукраїнського конкурсу романів та кіносценаріїв «Коронація слова 2002», володар гран-прі і першої премії «Коронація слова 2003»

  • access_time

       

         Час від часу це бажання виникає, мабуть, у кожного, хто побував на війні, а потім тут, у цивільному житті зіткнувся з несправедливістю, підлістю чи нахабством, які неможливо подолати інакше, ніж... “От би мені сюди пекамона, чи хоча б калаша, вони б у мене!” — а далі уже варіанти... Пригадую, як дядько Ілля, тато моєї однокласниці, який воював ще у Другу світову, то навіть через п’ятдесят з гаком років після тієї війни деколи ностальгував за “лимонкою”. “Зібрати їх всіх докупи і...” — кого він хотів зібрати докупи я тоді лише здогадувався. Було це ще наприкінці 90-х і дядькове геройство сприймалося мною, як таке собі просторікування остограмленого старого. А тепер на його місці я сам, і кого хотів би “зібрати докупи”, здається, знаю точно. Бувають моменти лише уявляю, як би вони намочили штани, тільки б я клацнув затвором. Та наступної миті запитую себе: “І що? Що далі? Невже стріляв би?..” І відповідаю собі, що навряд чи, точніше, звичайно, що ні, хіба полякав би. Ну, і що толку? Наступного разу і серед них знайшовся б хтось зі зброєю, у крайньому випадку, когось найняли б. Тоді що, починати війну тут? А вороги, либонь, тільки цього й чекають. Відтак, знову вертаюсь до слів і намагаюсь якось словами... Але минає день-два, тиждень: “Бляха! — думаю собі. — От би автомата!” І ті дві худобини, що через кожне слово на півсалона “млять на мать”, контрабандисти хрінові, що вдають із себе водїів автобуса, наприклад, Херсон — Варшава — Слупськ, за п’ять секунд заговорили б вишуканою українською...”  

Коментарі (2)
  • Валентина Тернопіль

    Та що ж це таке? Ви що з Дудою зговорилися? Написати одне й те саме, тільки різними словами і навіть у той же самий час! Стріляти вони людей будуть. Чи то ви перепили разом на свята? Від нього можна чекати і не такого. Від вас не сподівалася. Взагалі ваші блоги зовсім непогані. Але не цей.

    Ігор дуда reply Валентина Тернопіль

    Друже Олександре, я дивуюся, як оця соціально (і ще якось інакше) стурбована "валентина" не написала, що в тебе немає ні грама "інтелігенції" - мене вона, бувало, ощасливлювала такою "компетентною" критичною думкою.

    Якщо цікавить - подивись мій блог у номері за 24 грудня, або ж інші блоги.

                 Час від часу це бажання виникає, мабуть,...

      Українці спраглі українського кіно і добре, що нарешті крига скресла. Фільми почали з’являтися...

 Набирають обертів передвиборчі кампанії як президентська, так і парламентська, а я думаю про наших колишніх. І президентів...

    От і на осінь повернуло. Каштанова алея на вулиці Дружби вже вкрита падолистом. Втім, останніми роками ця друга...

Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up