Свято Миколая або що ще купити дитині?

     Ще кілька днів спостерігатимемо феєрію приготування до  свята Миколая. Бабусі, дідусі, мами і татусі бігають по маркетах, іграшкових та інших магазинах і шукають подаруночки своїм близьким. Хоча якщо будемо чесні, то левова частка перепадає діткам. Логіка безкомпромісна: вони маленькі, дуже чекають свята, вірять в диво… І все б здавалося нормально якби не той сумний факт, що чим старшою стає дитина, тим більш матеріальним бачить очікування приходу свята Миколая. Мами не раз нарікають: «Моя дитина написала у листі, що хоче отримати планшет і то неабиякий або ноутбук, айфон останньої версії, а я ж не маю такої можливості придбати, до того ж свята, кожна копієчка дорога….»

    Варіантів порад може бути безліч: купити, не купити, взяти в кредит і так далі. Звичайно, кожна сім’я має право вирішувати на свій розсуд. Однак якщо ми повернемося до витоків свята Святого Миколая, то пригадаємо, що місією Миколая Чудотворця було допомагати бідним, знедоленим і робити це таємно. Тобто він для нас і наших діток є прикладом жертовності, добрих справ, благодійності.

    Що ж жертвуємо ми, витрачаючи всі гроші на мішок дорогих іграшок чи гаджети для наших дітей? Сумно, але нічого. З таким же успіхом ми могли б піти з ними у магазин і придбати бажану річ. При цьому виховний ефект, напевно, був би кращий, бо можна принаймні пояснити, що мама з татом цілий рік заощаджували, щоб придбати тобі цю річ. Що ж до свята, то його суть, на мою думку, також може бути виховною. Дитині слід наперед пояснити, що кожен поганий вчинок, нецензурне слово збільшує ризик того, що Миколай не принесе бажаного подарунка, а то ще й різочку залишить. Це один із стимулів побороти лінь та інші шкідливі риси. Тоді подарунок дитина сприйматиме як винагороду за старання, а не те, що випросила. Крім того, добра традиція дарування цукерочок, пряників, фруктів, книжечок, шапочок та рукавичок досі актуальна, не забуваймо. Нехай це буде приємність, а не виконання забаганки.

Апетити малят з кожним роком зростають, а маркетологи старанно працюють над привабливістю реклами дитячих товарів. Інколи здається, що «брендова» лялька чи машина просто необхідна вашій дитині. Однак як тільки вона нею «награється» (день, два, три) іграшка-мрія поповнює гірку інших крутих іграшок. Що ж тоді? Не купувати дітям іграшок? Насправді у кожної сім’ї з цього приводу своя теорія, однак було б непогано хоча б частину іграшок віддавати дітям, які їх чекають і не мають, а при покупці нової пояснювати, що ця іграшка «не падає з неба». Свято Миколая – найулюбленіше свято дітей всіх часів, однак спробуймо зробити його також уроком жертовності для себе та своїх дітей.

Коментарі (0)

Гра є однією з визначальних складових розвитку дитини дошкільного віку. Граючись, дитина пізнає світ, порядок речей, особливості...

Сказати про книгу В.Горбунової «Виховання без травмування, або навіщо дітям дорослі?» - «хороша книга», -  це значить...

         В наш час гостро стоїть питання розвитку дітей з перших днів, місяців, років життя....

     Ще кілька днів спостерігатимемо феєрію приготування до  свята Миколая. Бабусі, дідусі, мами...

Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up