Тернопіль: що не так?

Я належу до цієї частини жителів нашого міста, які часто критикують дії місцевої влади та, час від часу, приймають участь в протестних акціях. Відповідно не рідко чую: "все вам не так", "тільки б критикувати, а позитивних змін не хочете бачити" і т.д. Але по мірі своїх скромних сил намагаюсь думати критично та оцінювати ситуацію об'єктивно, тому спробою пояснити, чому для мене "не так".

Насамперед слід визнати, що ми живемо не в чорно-білому світі і при бажанні в будь-кому можна знайти свої плюси та мінуси. Наш міський голова в купі із заступниками та депутатським корпусом безперечно мають в свої діяльності позитивні приклади. Більш того, в цій "компанії" можна знайти цілком пристойних людей, які не помічені в "мутних схемах". Щоправда, на жаль, в свідомості громади весь негатив пов'язаний з діями місцевої влади поширюється також і на них.

Так от, на фоні деяких зрушень, ми бачимо дії, які не тільки нівелюють позитивні досягнення влади (наприклад, окремі проекти з благоустрою), але вганяють місто у великий мінус.

Я не буду зараз писати про все, наведу лише те, що є визначальним для мене.

1. Відсутність стратегії розвитку міста. Ні, на папері вона звісно є. Але в реальності ми спостерігаємо зворотнє.

а) Хаотична забудова. ТРЦ і житлові будинки зводяться без врахування транспортного трафіку, відведення необхідної кількості місць під парковку автомобілів, навантаження на комунікації і т.д. Про МАФи взагалі мовчу.

б) Замість створення передумов для вирішення проблем, які виникатимуть в майбутньому, приймаються рішення, які їх посилюватимуть. Тут дуже показовим прикладом є нове будівництво на вул. Бродівській, зі сторони колії, в районі однієї з найбільш завантажених транспортних розв'язок (вулиці Бродівська/Крушельницької/Збаразька/Дивізії Галичина) https://te.20minut.ua/…/na-brodivskiy-rozpochali-nove-budiv…. Наскільки мені відомо, на земельній ділянці, на якій ведеться забудова, передбачалось провести розширення згаданої розв'язки для збільшення транспортного трафіку. Вже зараз там майже постійні затори, а при збереженні існуючої тенденції до зростання транспортних засобів, ситуація тільки погіршуватиметься. Потенційне розв'язання проблеми знищили видавши дозвіл на будівництво.

2. Тернопіль перестає бути містом «для життя». Комфортність та безпечність міста для жителів і гостей має тенденцію до зниження вже не перший рік.

а) Знищення парків та зелених зон. Тут достатньо сказати про найбільш кричущі приклади: «футбольної академії» в парку Національного Відродження чи новий проект із відпочинковою зоною в парку Шевченка (що до останнього, то можете висловити свою думку тут: https://consult.e-dem.tools/consultations/87…). Крім цих, можна ще навести багато прикладів більших чи менших забудов парків міста, яких на даний час вже знищено понад 20 гектарів.

б) Запуск котелень на торфі. Більш докладно про цю проблему та її історію написано тут https://www.facebook.com/groups/1850726535211677/

в) Окремою родзинкою в цій категорії є історія із тернопільською школою мистецтв. Цікаво, в Україні є ще приклади, коли на догоду забудовнику закривали цілу школу?

г) І щоб не втомлювати вас, сюди допишу: засилля зовнішньої реклами (Збаразьке кільце скоро перетвориться в суцільний кількаповерховий рекламний щит), МАФи на тротуарах, стан і вартість громадського транспорту, неоковирні літні майданчики кафе і т.д.

3. Економіка. Як відомо, Тернопіль є одним з аутсайдерів в економічному розвитку серед обласних центрів України. Але це ще пів біди. Гірше те, що не видно жодного системного вирішення проблеми. Як на мене, місто майже не використовує та не розвиває ресурси, які б могли привабити інвесторів та сприяти економічному розвитку. Вся історія з інвесторами зводиться до способів вирішення земельних питань серед вузького кола зацікавлених осіб. Якщо в когось є приклади успішних інвестиційних проектів в Тернополі не пов'язаних із комерційною та житловою забудовою, поділіться, буду вдячним.

Здається нічого не пропустив. Хоча і цього, більш ніж достатньо. https://www.facebook.com/Vitalij.Kudlak

 

 

Коментарі (1)
  • Микола Болєщук

    затори треба бодувати підземні та надземні пшохдні  переходи (((

Я належу до цієї частини жителів нашого міста, які часто критикують дії місцевої влади та, час від часу, приймають участь...

Навіяно сьогоднішньою та багатьма іншими розмовами. Якщо чесно, мене вже втомили дискусії, в яких єдиним універсальним...

Ця думка давно вже засіла в моїй голові, але писати про це особливо не доводилось. З однієї сторони не відчував за собою...

Сьогодні День пам'яті жертв голодоморів. Звісно, насамперед, мається на увазі найбільш масштабний з них 1932-33 рр. Трагічна...

Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up