Жовті, червоні, сірі, кольорові, натуральні? А у Вас які зуби?

Символіка кольорів людину супроводжує усе життя.  Ще Ґете розробив свою концепцію кольору, де усі темні кольори заспокоюють, а світлі – збуджують. І першим кольором із темряви з’являється – синій (концентричний: тривожний), а зі світла – жовтий (ексцентричний: спокійний). Кожен колір має безліч значень, періоди  життя людини окреслюється певною гаммою та, навіть, існує ціла наука, що пропагує діагностику емоційних  проблем  та психологічного зцілення при допомозі кольору.

         У культурах цивілізацій символом чистоти, добра, мудрості  та відкритості є білий колір, що характеризує досконалість та завершеність, демонструє абсолютне і остаточне рішення, повну свободу для можливостей та зняття перешкод. Нагадуючи ангелів, магію, священних коней у Греції, слонів у Азії, лілію Діви Марії, міфічного Єдинорога, троянду французького королівського дому, прапор у білих кольорах мимоволі ототожнюєш дані образи з благом, невинністю, побожністю та правдою. У монголів – це сакральний, тобто головний колір від якого виникли всі решта кольори. З білим кольором вони ототожнюють щастя, благополуччя, чистоту, благородство, чесність, добро, шанування та високе становище в суспільстві.

         Філософія кольору зубів розвивалась протягом еволюції людини. Розкопки археологів дивували нас кольорами зубів та їх оздобленням. Донедавна еталоном красоти вважались золоті та металеві зуби на особливо видних місцях зубного ряду. Немало прикладів є у сучасних стоматологів, де абсолютно здорові зуби оздоблювались заради модних тенденцій. Інкрустація зубів дорогоцінним камінням досі тримається в тренді молодіжних культурних течій.

         Революція поглядів, що схилилась до натуральних відтінків зубів перемогла на сьогоднішній день. Чи реставрації зубів сучасними пломбувальними матеріалами, чи протезування порцеляновими конструкціями, чи знімні протези – всюди у людей переважає бажання мати зуби "під колір натуральних білих". І це є вірно!

          Але "натуральний білий" колір зубів – це досить розмаїте поняття… .

Кожен зуб людини має свій колір, що залежить від його функції, товщини, кількості певних органічних та неорганічних складових емалі та дентину. Тому, існують у стоматологів та зубних техніків спеціальна шкала для візуального  визначення білого "натурального" кольору. Всім відомий той факт, що природний відтінок зубів не білий, а є з трішки жовтуватим або сіруватим  відтінками.

Загалом, відтінки зубів поділяються для стоматологів на основні чотири групи: червоно-коричневі, червоно-жовті, сірі, червоно-сірі.  Та по яскравості – на яркі та тьмяні.

 

Визначення кольору Ваших зубів є досить складна процедура. Досвідчений лікар обов’язково врахує колір Вашої одежі, освітлення в кабінеті та інші фактори сприйняття, щоб встановити вірний баланс кольору зубів.

         Причини зміни кольору зубів можуть бути різними. Дисколорити бувають внутрішні, зовнішні та набуті. Також вони можуть виникати до прорізування зубів та після. З віком зуби стають темнішими, адже товщина емалі зменшується внаслідок функціонального стирання, а внутрішні пласти зуба ущільнюються (утворюється вторинний дентин), що призводить до потемніння та втрати блиску. Провокаторами зміни кольору зубів є зубний наліт, паління, вживання "агресивних" для здоров’я страв та "мертві" зуби (тобто, у яких уже немає "нерва").

         У більшості людей колір зубів далекий від "голлівудського стандарту" і тому вони соромляться посміхатись, щоб не показувати зуби. Природними кольорами для зубів є білий з блакитним та жовтуватими відтінками. Вважається, що зуби з природною жовтизною є більш стійкішими до впливу зовнішнього середовища.

         Шануйте себе і гарних Вам посмішок!

А посміхатись легко допоможуть Вам привітний та професійний колектив клініки «Стоматологія Олексюка»!

Звертайтесь в «Стоматологію Олексюка» — ми знайдемо вирішення Ваших проблем.  м. Тернопіль, вул. Глибока, 25  098 130 13 71
 

Коментарі (0)

Символіка кольорів людину супроводжує усе життя.  Ще Ґете розробив свою концепцію кольору, де усі темні кольори заспокоюють,...

Перегляд фотографій минулих століть має одну спільну рису – відсутня щира посмішка у людей. Так, то були важкі епохи...

Якщо страх «сидить» на підсвідомому рівні і не дає Вам розслабитись, а стоматологічна маніпуляція є необхідною...

На жаль, ця фраза є знайомою для стоматологів. Згідно із статистичними даними, для більшості людей, особливо наших співгромадян,...

Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up