Майстер з Теребовлянщини створює дерев’яні ікони та портрети, які є у різних куточках світу. Дивіться фото

Майстер з Теребовлянщини створює дерев’яні ікони та портрети, які є у різних куточках світу. Дивіться фото
  • Шматок липи чи дуба стає справжнім твором мистецтва, коли потрапляє у руки 29-річного майстра з села Зеленче, що на Теребовлянщині, Тараса Цаплапа. 
  • Спочатку його захопили вироби ручної роботи, а згодом чоловік навчився використовувати сучасні технології, щоб спростити процес. З їх допомогою майстер створює навіть портрети за фото.

До деталей вирізьблені обличчя святих на іконах, які створює Тарас Цаплап, зараз прикрашають стіни у кількох церквах на Тернопільщині і за її межами. Роботи майстра з Теребовлянщини зараз є в Америці, Канаді, Англії. 

Серед робіт чоловіка просто не можливо оминути поглядом ікону під назвою "Тайна Вечеря". Вражає і її розмір, і бездоганність навіть таких делікатних облич. 

Автор розповідає, що створив кілька саме таких ікон. Деякі в церкви, деякі — на замовлення, але двох однакових серед них немає. Одну з них розмірами 1.40 м на 1.75 м, відправили в Америку.

Відео дня

Немає опису світлини.

— Любов до різьби по дереву в мене зі студентських років. Я навчався в Кременецькому лісотехнічному коледжі і ще зі студентських років зрозумів, що буду цим займатись. Так, я можу сказати, що обрав професію собі до душі, — розповідає пан Цаплап. — Перші мої роботи були майже 15 років тому. Тоді разом з хлопцями після пар ми збирались на гурток і замість того, щоб тратити час на різні непотрібні речі, як це робили деякі наші однолітки, ми займались різьбою по дереву. 

"До ікон лежить душа"

Серед найперших робіт Тараса— ікона Матері Божої. Вже тоді, зізнається, розумів, від такої роботи отримує найбільше душевного задоволення. 

— Так склалось, що я, здебільшого, працюю саме в такій релігійній тематиці, — каже він. — Чимало моїх робіт зараз є у церквах, і від того я дуже радію. Добре знати, що те, що ти робиш йде на добру справу.

Після закінчення навчання Тарас не залишив деревообробну справу. А за 15 років з`явилось чимало сучасних технологій, які спрощують роботу. З допомогою таких технологій можна на дерево переносити навіть фото людей.

— Є спеціальні програми, в яких розробляються 3Д моделі, далі їх переноситься на дерево, — говорить майстер. — Потім все шліфується, наноситься кілька шарів покриття. До прикладу з фотографіями, потрібно, щоб вони були чорно-білі, 

May be an image of 4 людини

Читайте також: "Я вивчив англійську самостійно". Ми зібрали корисні поради та ресурси, які стануть вам у нагоді

Має 8 тисяч календариків минулого століття і різних країн: жителька Бережан розповіла про колекцію

"Треба мати натхнення і терпіння"

 — Було й таке, що ікону ручної роботи я робив два місяці. Тому, що весь день над нею ти не можеш сидіти: треба мати натхнення і терпіння, — продовжує співрозмовник. — Раніше для роботи мені була потрібна повна тиша, бо інакше не міг зосередитись. Зараз ж в майстерні, коли гуде верстат це вже нереально. 

Для ікон за основу майстер найчастіше за основу бере липу чи вільху. Для більших робіт часто використовує дуб та ясень. Тверді основи.

—  Робота зі станком це швидше та дешевше. Ручна робота набагато дорожче цінується і не кожен може дозволити собі, —  продовжує співрозмовник. —  Роботи, які виконані з допомогою станка, доступніші для людей. 

Немає опису світлини.

Разом з братом створили сходи для Підгірянської церкви

Брат співрозмовника також займається деревообробною справою. Лише у нього більше тяжіння до столярства, каже Тарас Цаплап. Часто вони доповнюють один одного в роботі. 

 —  Ми вирішили пожертвувати різьблені сходи для церкви, в яку ходимо. Це Підгірянський монастир, як його це називають неподалік Теребовлі, — говорить майстер. —  Зараз душа радіє, коли бачимо як ці сходи прикрашають церкву, намолене місце.

 Підгорянський монастир

Немає опису світлини.

Майстер зізнається, що чимало людей вважають, що робота зі станком полегшує роль людини, все ж, без задуму та натхнення, машина сама не впорається. Кожен міліметр роботи вишліфовується вручну, а покриття готового твору може бути непередбачуваним: якийсь достатньо покрити один раз, іншому і двох буде замало. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up