Чиновників навчать витрачати бюджетні кошти за правилами

Чиновників навчать витрачати бюджетні кошти за правилами
Відтепер тернополяни бачитимуть, скільки бюджетних коштів витрачають тернопільські чиновники на ручки, канцелярію, бензин та інші потреби. Про те, як діятиме така система, розповіли під час семінару з реформи державних закупівель та використання системи електронних державних закупівель „Прозорро” у четвер, 1 жовтня.

- Зараз система така, що усі державні закупівлі відбуваються у паперовому варіанті, - пояснює проектний менеджер реформи державних закупівель при Національній раді реформ Христина Гуцалова. - Наша мета - перевести закупівлі в електронний вигляд, щоб постачальники з усієї України могли подавати свої пропозиції  і не були обмеженими документооббігом та подачею зайвих довідок. 

Система електронних державних закупівель „Прозорро” дозволить будь-якому бажаючому бачити онлайн на які потреби та скільки чиновники витрачають кошти. Наприклад, у селі Острів люди перекривають дорогу, бо ніхто не хоче показати, які рішення приймала сільська рада по виділенню земельних ділянок, каже голова тернопільсьокої ОДА Степан Барна. Щоб такі речі унеможливити у Тернополі впроваджують програми прозорого ефективного використання можливостей, які мають органи місцевого самоврядування і які спрямовані на вирішення проблем людей. 

Програма ця діятиме так: є чиновник, який витрачає бюджетні кошти на забезпечення своєї діяльності. Наприклад йому потрібні ручки, папір, скріпки. Великі чиновники можуть замовляти бензин. Раніше вони оголошували тендери, які проходили певну процедуру. До того була тендерна документація. Оскільки об’єми замовлень були дуже великі, малі підприємці були недопущені до тендерів. Зараз вони хочуть зробити єдину базу даних в Інтернеті. Відкриту і прозору. Там чиновник буде виставляти за правилами, яких його сьогодні вчать, свої запити і потреби. Всі чиновники в одну базу даних записуватимуть свої потреби. Все це бачить бізнес: від продавця на ринку до великого підприємця. Свою пропозицію може подати кожен. На чиновнику буде лежати відповідальність зібрати усі надані пропозиції, опрацювати їх і вибрати пропозицію найоптимальнішу за співвідношенням ціна-якість-доставка. Оскільки все це буде відкрито, то махінації унеможливлюються.

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:01 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 20:01 Борсук «життєрадісний»: у лісі на Тернопільщині фотопастка зафіксувала рідкісну тварину photo_camera 19:03 Відео у TikTok від тернополян та про Тернопіль: дивіться підбірку! play_circle_filled 18:01 Благодатний вогонь вже привезли у тернопільські церкви photo_camera Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 17:02 Великдень на передовій: українські воїни розповіли як не забувають про традиції 16:01 Очікуємо грози: на Тернопільщині — штормове попередження photo_camera 15:01 Невипита кава рятує життя: танкіст-депутат зі Збаража відкрив збір на ремонт військового авто 14:03 Біля Катедри діти влаштували Великодні гаївки: як усе відбувалось photo_camera 13:02 Капелани 105 окремої бригади тероборони ЗСУ вітають військових з Великоднем play_circle_filled 12:03 Як тернополяни йшли на Великодню службу до храмів photo_camera 11:02 «Паски були скромні, без родзинок, але смачні... спечені мамою на засланні»: тернополянка про сумний Великдень play_circle_filled 10:03 Маленькі тернополяни вітають захисників з Великоднем play_circle_filled 09:01 Частуйте дітей Великодніми стравами розумно. Поради батькам від медиків
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up