Маємо свій поролон

Маємо свій поролон
Тернопільський поролон купують українці та молдавани

Єдине на Західній Україні підприємство з такою потужністю з виробництва пінополіуретану працює віднедавна на Тернопіллі.

Наш кореспондент спостерігав, як перед вкладенням поролону на конвеєр, цей матеріал  перевіряють на безпечність у лабораторії заводу. А в самому цеху, де переробляють сировину, люди задля захисту працюють у респіраторах.

Відео дня
an>

Постачають матеріал у Молдову

Завод з виробництва поролону ЗАТ “ФомЛайн-Галичина” працює вже майже рік у Хоросткові, що на Гусятинщині. Свою продукцію підприємство постачає здебільшого меблевикам.

Процес виготовлення поролону, як ми переконалися, непростий, але досить цікавий. Спочатку у лабораторних умовах простежують, чи відповідає певний зразок пінополіуретану стандартам та чи є цей матеріал безпечним для людей і довкілля в цілому.

-         Сировину нам привозять з Румунії, Голландії, Німеччини, - каже гендиректор ЗАТ “ФомЛайн-Галичина” Юрій Слободяник. — Готові зразки поролону направляємо на виробництво тільки після ретельних досліджень.

Опісля аналізу в лабораторії рідку поролонову масу подають у цех, де встановили новітнє обладнання. Його спеціально привозили аж з Німеччини. Там сировину за бажанням замовника фарбують у рожевий, бежевий та фіолетовий кольори або залишають просто білою. У цеху вона проходить через численні печі та конвеєром потрапляє на нарізувачі.

За місяць виготовляють 300-500 тонн поролону, каже Юрій Слободяник. Його постачають на меблеві фабрики у Тернопіль, Львівську, Івано-Франківську, Закарпатську, Хмельницьку та Київську області. А також тернопільський поролон, за його словами, купують молдавські меблевики.

    Протягом існування заводу ми виробили продукції приблизно на 70 млн грн, — стверджує Юрій Слободяник. — Плануємо надалі розширювати виробництво. Попит на товар є. Тому будемо цього року добудовувати ще одне приміщення.

Екологія не “кульгає”

Пан Слободяник переконує, що довкілля через існування заводу із хімічним виробництвом не страждає.

    Житлові будинки за екологічними нормами такого сучасного виробництва можуть бути розташовані за 100 метрів від підприємства, — каже він. — А наш завод від житлової зони розташований майже за кілометр.

На самому заводі в цеху, де виготовляють поролон, люди носять респіратори.

    Частину працівників ми возили на навчання в Росію, — каже Юрій Слободяник. —Люди працюють у дві зміни. Ми забезпечуємо їх безплатними обідами. Також на підприємстві обладнали душові.

Власне, завод з виробництва поролону у Хоросткові відкрили тому, що возити таку продукцію замовникам на далекі відстані - нерентабельно, бо вона легка, стверджує пан Слободяник. А ще коли власники шукали місце в західному регіоні держави, то зупинилися з вибором саме на приміщенні колишнього хоростківського заводу з індійськими інвестиціями, бо там вже було хімічне виробництво. На підприємстві виготовляли поліпропіленові мішки. Утім два з половиною роки той завод не діяв.

Загалом, за словами гендиректора, в Україні є чотири заводи, які виготовляють поролон. На заході країни його виготовляють ще у Львівській області. Але там потужності виробництва значно менші, аніж на Тернопіллі, переконує пан Слободяник.

 

 

 

 

Довідка 

Хоростківський ЗАТ “ФомЛайн-Галичина” випускає продукцію вже майже рік.

Зараз на заводі працюють 160 осіб.

Середня зарплата –  1600 грн.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Anonymous

    Носять респіратори??? Пані Мирослава та вельми шановна газето, ви хоч би поїхали та глянули на той завод, людей попитали чи вони носять якісь респіратори! Та в принципі що дивуватися стаття у вашому стилі!
  • Anonymous

    Хіба що молдаванам...

    Anonymous reply Anonymous

    володя Лох

    Anonymous reply Anonymous

    Бібирка рулить
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:00 З 20 травня знову діятимуть графіки погодинних відключень світла. Шукайте свою вулицю 19:01 Погода на Тернопільщині у найближчий тиждень: варто чекати на грози 18:03 Який вигляд мала школа №4: відтворили фото з одного ракурсу photo_camera 17:02 Купують дрони, планують подорожі та пікніки: як 11-класники Тернополя святкуватимуть випускний Від читача 16:01 BRAMA: Захист Інфопростору від Онлайн Загроз 16:03 Інсульт молодіє: як виявити перші ознаки та що робити для профілактики 15:02 Тернополянин хотів заробити в інтернеті, а натомість втратив тисячі гривень 14:02 У Тернополі відбувся забіг на підтримку ЗСУ: зібрали понад пів мільйона гривень photo_camera 13:02 Бабусю, хочу вишиванку з танчиками і шахедами: тернопільська майстриня поділилась схемою унікальної сорочки photo_camera 12:00 На кордоні затримали двох чоловік з Тернопільщини, які намагались незаконно виїхати 11:02 До 200 гривень за один квиток: скільки коштує доїхати з Тернополя до міст області 10:03 Війна обірвала життя 20-річного воїна-нацгвардійця з Лановеччини Мерджи Даніеля 09:00 Ніжний на смак і виглядає неймовірно: три варіанти салату «Наречена» 21:01 12-річний чортків'янин став чемпіоном Європи зі змішаних бойових мистецтв
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up