Звертайте увагу, чи на коробці чаю є рекомендація з приготування напою – час запарювання коливається від 3 до 7 хвилин. А також зауважуйте, скільки часу продукт пролежав у магазині
Чай – унікальний напій: в спеку він втамовує спрагу, а в холоди зігріває. Він популярний і на роботі, і на відпочинку, на діловій зустрічі та сімейному святі. Отож Центр Експертиз Тест протестував п’ять марок зеленого чаю, які придбали в супермаркеті. Це чаї «Лісма» (1 сорт), «Принцеса Ява Економі» (1 сорт), Heylys (вищий сорт), Ahmad tea (сорт Букет), та Qualitea The Golden Leaf infinity (сорт Букет). Чотири марки – українського виробництва, а Heylys – зі Шрі-Ланки. Як зазначають автори дослідження, на жаль, навіть в такому невеликому тестуванні не обійшлося без браку.
Час приготування різний
Центр експертиз «Тест» регулярно перевіряє чай, при цьому порушення в цього продукту трапляються не часто. Але враховуючи постійне підвищення цін і намагання деяких виробників зекономити на якості, її перевірка шляхом порівняльного тестування є доречною. У перевірених марок чаю оцінили маркування та упаковку, перевірили кілька показників у лабораторії, а також оцінили смакові якості. На основі усіх показників вивели загальну оцінку.
До упаковки чаїв зауважень не було. До маркування – також небагато. Тільки виробники чаю Qualitea зазначили на етикетці «суміш кращих сортів цейлонського та китайського зеленого чаю», при цьому місце вирощування вказали Китай. Стосовно маркування автори тестування звертають увагу, що на коробці чаю є рекомендація з приготування напою. При цьому час настоювання виробники вказують різний: від 3 хвилин у «Хейліс» до 7 хвилин «Лісма».
Також варто звертати на час зберігання продукту. На упаковці може бути зазначено, що час зберігання в сухому приміщенні або до вказаної дати, або 24-36 місяців від дати виготовлення.
У лабораторії чай перевірили за двома показниками, що визначають якість цього продукта: вміст водорозчинних екстрактивних речовин і таніну.
Екстрактивні речовини – це ті речовини, які при заварюванні з чайного листка переходять у напій. Вони забезпечують зовнішній вигляд отриманого напою, в тому числі його міцність, насиченість, а також аромат і смак. Чим кращий чай і вищий його сорт, тим більше в ньому повинно бути екстрактивних речовин: від 35% для сорту Букет і вищого сорту і, не менше 33%, для чаю першого сорту.
У більшості протестованих зразків чаю був достатній для свого сорту вміст екстрактивних речовин, крім чаю Qualitea: замість 35% в ньому було тільки 33,2%. Тобто, цей чай відповідав не сорту «Букет», який заявили на упаковці, а тільки першому сорту.
А от найбільше екстрактивних речовин в Ahmad tea – 45,7.
Стосовно таніну, то його вміст в стандарті не нормується, але вказує на якість продукту. Чайний танін має гіркувато-в’яжучий терпкий смак. Вважають, що чим більше таніну в чайному листку, тим кращої якості буде чай. У середньому вміст таніну в зеленому чаї складає 12-25%, а в чорному – 8-18%. У протестованих нами чаях кількість таніну коливається від 8% в «Лісма» до 12,7% в «Хейліс».
Виражений запах не у всіх
Чай дегустували в завареному вигляді, оцінюючи при цьому зовнішній вигляд напою, запах і смак. Заварений зелений чай повинен бути прозорим, світло-зеленого кольору з жовтуватим відтінком або світло-жовтий. Запах і смак повинен бути характерним для продукту, аромат – тонкий та ніжний, а смак – приємний з терпкістю.
Не яскраво вираженим виявився запах напою в «Лісма», запах «Хейліса» був слабким, недостатньо вираженим. В інших марок запах був характерним, приємним, ніжним і вираженим.
В цілому зелений чай пробандам сподобався: в більшості чаїв оцінки за органолептикою – на смак та аромат – «добре», а в Qualitea за цим показником «відмінно».
У цьому тестуванні представлені зелений чай різної цінової категорії. Дорожчі учасники теста Qualitea 35,62 грн, Хейліс 38,08грн і найдорожчий Ahmad tea 46,3 грн (ціна за 100 г). З дешевших «Принцеса Ява» за 18,08 грн і «Лісма» за 19,44 грн.
Загальні оцінки за результатами тестування зеленого чаю такі – усі чаї отримали оцінку «добре» крім Qualitea. І хоча в одному з випробувань цей чай отримав високу оцінку, та через зауваження до фізико-хімічних показників, яка свідчить про невідповідність сорту, йому суттєво знизили оцінку до «погано».
Як зазначають фахівці «Тест», дані тестування мають рекомендаційний та інформаційний характер для споживача і не є обов’язковими до виконання. Остаточне рішення при покупці за споживачем.
Зелений чай зазнає менше обробки
Застосування чаю надзвичайно широке, і з нього готують не лише напій. Широко застосовують його у косметології. Заварений чай можна використовувати як барвник, і як добриво. В чаї вирощують чайний гриб. З використаних пакетиків роблять картини і букети. «Малюють» картини і з сухої чайної заварки.
Асортимент чаю досить великий. Чай буває чорний та зелений, листовий та в пакетиках, з добавками різних трав, плодів та ароматизаторів. Трійка найбільших виробників чаю – це Індія, Китай та Шрі-Ланка (Цейлон). Прикметно, що чай можна вирощувати і в Україні: з 1949 року на Закарпатті існує чайна плантація, найпівнічніша плантація цієї рослини у світі. Вона невелика і навряд чи Україна зможе конкурувати на світовому ринку, та цікава як пам’ятка.
Зелений чай виробляють з тієї ж сировини, що й чорний – з молодих пагонів чайної рослини, але за іншою технологією. Для чорного чаю дуже важливі такі процеси як зав’ялювання та ферментація. Зелений чай такій обробці не надають. Він зазнає менше обробки і проходить обсмажування (китайський спосіб) або пропарювання (японський спосіб). Така температурна обробка потрібна для руйнування ферментів і запобігання ферментації, цей процес називають фіксацією. Далі чайний лист підсушують, скручують і сушать, сортують та упаковують.
Чайні рослини вирощують заради молодих і соковитих листків або заради ледь розпущених або нерозпущених бруньок. Саме молоді пагони мають найбільше кофеїну та таніну. Класичний флеш – верхівка – однорічний пагін, який має 2-3 листки з брунькою.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 17 від 23 квітня 2025
Читати номер