Від більшої мінімалки гаманці не стануть товстішими

Від більшої мінімалки гаманці не стануть товстішими

З першого січня 2018 року зріс мінімальний розмір зарплати до 3723 грн. Чого чекати тернополянам від чергового підняття мінімальної зарплати, з’ясувала “RIA плюс”

Згідно з задумом урядовців підняття мінімалки (далі МЗП, - прим. ред.) відбудеться у кілька етапів. Зокрема, з січня 2018 року вона становить - 3723 грн. З січня 2019 року – буде 4173 грн, а з 2020 року – аж 4425 грн. Такі заходи спрямовані на збільшення доходів бюджетників, зазначають в Уряді. 

Проте чи варто тернополянам радіти перспективам росту доходів іще під питанням. Економічні експерти сходяться на думці в тому, що підвищення МЗП призведе до ефекту доміно. Тобто підвищення офіційної МЗП негативно вплине на ряд змін, в тому числі і на підвищення рівня інфляції.

Чистий популізм

Не той ефект дає зростання МЗП, переконаний тернополянин Ростислав Савчук. Це добре, що чиновники піднімають офіційний рівень зарплати, але питання в іншому, вважає він, купити більше на ті гроші неможливо.

Відео дня

- У нас чомусь від найменшого росту мінімалки завжди автоматично зростають, і то серйозно, ціни на все, начебто зарплата зросла на кілька тисяч, а не кілька сотень гривень, - розповідає пан Савчук. - Якось так стається, що посадовці чомусь момент з купівельною спроможністю громадян опускають, чи то не хочуть на нього звертати увагу. На мою думку такі дії - чистий популізм, і не більше.

Зарплата найнижча в Європі

Що зміниться від нової МЗП роз’яснює економічний експерт, доцент кафедри економіки та фінансів техуніверситету Тетяна Винник.

- Відповідно до прийнятого держбюджету-2018, підвищення мінімальної місячної зарплати заплановано з 1 січня 2018 року і її розмір дорівнює 3723 грн, що становить приріст на 16,34% в порівнянні з її значенням в минулому році. У 2017 році МЗП зросла на 101,7%, тобто з 1600 до 3200 грн, - зауважує економічний експерт. - На сьогодні Україна демонструє один з найнижчих у світі рівнів фактичних заробітків. 

До слова, найвищі показники законодавчо встановленого мінімального заробітку в Європі у Люксембурзі – 1923 євро, Бельгії – 1 502 євро, Нідерландах – 1480 євро, Німеччині – 1360 євро в той час коли в Україні - 116,3 євро.

На що впливає мінімалка

Від рівня МЗП залежить багато величин показників та різних сум, продовжує фахівець в сфері економіка Тетяна Винник. Зокрема неоподатковуваної податками вартості подарунків в негрошовій формі. Тобто при отриманні в подарунок речі або послуги на суму не більше 50% поточної МЗП не сплачується податок на доходи. 

Також мінімалка безпосередньо впливає на мінімальний розміру єдиного соціального внеску, який розраховується з величини поточної МЗП. Крім того зростуть розміри судових зборів, штрафів, також зросте мінімальний рівень статутного капіталу акціонерних товариств. До слова, мінімальний статутний капітал дорівнює 1250 мінімальних зарплат.

Однак є показники, які прив’язані саме до прожиткового мінімуму, а не до МЗП, - продовжує фахівець. - До прикладу, податкова соціальна пільга при оподаткуванні ПДФО тощо.

Слід зазначити, на що не впливає МЗП, а саме: лікарняні та декретні, а також оплата перших п'яти днів тимчасової непрацездатності, витрати на відрядження: добові, вартість проїзду, витрати на наймання житлового приміщення, матеріальна допомога разового характеру чи така, що має систематичний характер та надається всім або більшості працівників (наприклад, на оздоровлення, - прим. ред.), вихідна допомога при припиненні трудового договору, будь-які виплати внутрішнім сумісникам за їх роботу за сумісництвом під час обчислення доплати до МЗП за основним місцем роботи, окремі надбавки та доплати, а також інші незарплатні виплати.

 

10 порад, як грамотно просити про підвищення зарплати

Нагадувати начальству про підвищення зарплати – є нормальною справою для цивілізованих компаній, розповідає бізнес-тренер Олена Дейнека. Це свідчить про добрі стосунки у колективі і є проявом високої корпоративної культури. Цілком нормально сповіщати своєму начальству про власні успіхи і досягнення, і аргументувати підвищення виплат, передбачених трудовими контрактами і усними домовленостями. 

Будь-якому адекватному керівнику подобаються підлеглі, які вміють тверезо оцінювати свої заслуги, які вміють проаналізувати власний професійний рівень та проявити потрібні особисті якості – наполегливість, рішучість, сміливість, - наголошує Олена Дейнека.
В нас чомусь не прийнято відкрито обговорювати можливості підвищення зарплати, продовжує бізнес-тренер. Хоча саме наша дійсність вперто вимагає цього. 

- Рецепт вашого успіху в питанні підвищення зарплати – це управління емоціями і правильна аргументація, - продовжує фахівець.

Загалом, потрібно навчитись домовлятись. Зарплата або винагорода за працю залежить від багатьох факторів і про них потрібно дізнаватись, а тому:

1. Навчіться домовлятись на «березі», тобто перед початком справи, проекту, роботи на посаді. Дізнайтесь, що вам належить зробити і яка за це «світить» винагорода. 

2. Вимагайте закріпити письмово домовленість про рівень заробітної плати, умови її зростання. Не забудьте дізнатись, чи існує на підприємстві система штрафів і добре її вивчіть – зрозумійте, за яких обставин ви можете втратити свої «кровно зароблені».
Якщо відсутні письмові або усні домовленості щодо виплати зарплати, то вам потрібно чесно бодай для себе, зробити наступне:

3. Оцініть свій рівень виконання посадових обов’язків. Наскільки добре, на вашу думку, ви із ними справляєтесь? Якими є критерії для оцінювання вашої роботи? Знання обов’язків і критеріїв оцінювання вашої роботи – це взагалі половина успіху у справі підвищення заробітної плати. Збільшення кількості ваших обов’язків чи масштабу виконуваних робіт є причиною, щоб просити про підвищення виплат. 

4. Об’єктивно оцініть свої досягнення та свій внесок у загальну справу. Наведіть аргументи щодо того, що ви – цінна людська одиниця у колективі. Аргументом можуть служити наступні моменти: ви пройшли підвищення кваліфікації, набули нові навики і знання, досвід, привели нових клієнтів або повернули втрачених, вам вдалось збільшити обсяги продажів, підвищити продуктивність праці, внести раціоналізаторську пропозицію. 

5. Підкріпіть свої аргументи доказами, що ви добре справляєтесь із своїми обов’язками. Відгуки, подяки клієнтів, свідчення колег, партнерів будуть у цьому випадку дуже помічними.
Запам’ятайте, що розмова про підвищення зарплати є важливою не тільки для вас, а й для вашого керівництва. А тому:

6. Добре налаштуйтесь перед розмовою із начальством. Залишить емоції, оскільки при такій важливій і делікатній розмові важливо зберігати спокій і рівновагу. Відмовтесь у розмові від фраз типу «я пашу, наче коняка», «тут тільки один я вкалую», «без мене тут все розвалиться». 

7. Оберіть час і місце для розмови і домовтесь про розмову. Можете сповістити свого керівника про причину зустрічі.

8. Підготуйтесь до розмови – випишіть у блокноті свої аргументи. Можете прорепетирувати свою майбутню розмову із шефом перед дзеркалом або із надійною врівноваженою людиною.

9. Відмовтесь від тих речей, які можуть вам серйозно нашкодити  при розмові із начальством про підвищення заробітної плати. До прикладу: ультимативні декларації, шантаж типу «не підвищите зарплату – звільнюсь негайно», скарги на роботу колег чи на поведінку покупців, клієнтів, жалісливий тон, невпевненість тощо.

10. Просіть повторно, якщо не вдалось з першого разу. Дізнайтесь причину відмови. Проаналізуйте, чому вам не вдалось отримати підвищення і зробіть відповідні висновки. 

Звісно, що просити про підвищення про заробітну плати чи коригувати розмір премій не варто у складний для організації чи підприємства час, зауважує пані Дейнека. Разом із тим, наявність особливих навиків та рис характеру у такі складні періоди можуть навіть зберегти посаду чи досягти кар’єрного просування. 

Навчіться правильно просити, це цілком нормальна і хороша практика. Стукайте у двері, вони мають здатність відчинятись. Як правило, відчиняються вони перед тими, хто це робить правильно і гідно, - на останок радить бізнес-тренер.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Anonymous

    та правильно, мінімалку підвищили на мінімум, зате всі ціни зростуть знову в рази, бо ж підвищили мінімалку!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 Безкоштовні курси водіння пропонують для мобілізованих та демобілізованих військовослужбовців 21:06 Засліпили фари: жінка, яку збили на трасі поблизу Борщева, померла до приїзду швидкої 20:00 Його бригаду найбільше «люблять» окупанти: історія молодого командира гармати 19:00 Ремонт на вулиці Сахарова: тролейбус №9 та автобуси №12 та №21 курсуватимуть за новими маршрутами Від читача 17:45 Реадаптація ветеранів на робочому місці 18:00 Лікарку з ВЛК звинувачують в підробці медичного висновку для військовозобов'язаного 17:03 У Великій Березовиці загорілася вантажівка з бочкою (ОНОВЛЕНО) 16:03 Як отримати посвідчення донора крові у Тернополі: «20 хвилин» перевірили photo_camera 15:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 1 травня 15:05 Розклад богослужінь та графік освячення пасок у церквах Тернополя 14:45 У Тернополі чоловік випав з вікна багатоповерхівки 14:00 На вулиці Сахарова понижують висоту бордюрів на переходах 13:30 Квадромарафон «RUN 4 VICTORY»: компанія МХП проводить благодійний забіг у чотирьох містах України (новини компаній) 13:00 У Тернополі двом вулицям мікрорайону «Південний» присвоїли нові назви 12:23 У потічку на Підволочищині знайшли тіло 81-річної жінки 12:00 Вибір матраців-топперів у місті Тернопіль (на правах реклами) 11:40 В аварії на Тернопільщині травмувався 50-річний водій мотоцикла 11:30 Дякую діткам, які надіслали нашим захисникам частинку великоднього тепла з рідного Тернополя - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 11:00 У Тернополі чоловік заховався у туалеті піцерії й вночі вкрав гроші з каси play_circle_filled 10:22 Що зміниться в Україні з 1 травня: мобілізація, сесія НМТ, правила для водіїв та свята
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up