Тернопільський футбол і політика: новини травня 1930-х

Тернопільський футбол і політика: новини травня 1930-х
Тернопіль, новини, травень 1930, 1931
Незавершений футбольний матч і репресії проти товариства "Сокіл" у Тернополі, а також намагання змусити жителів Пронятина на польську мову навчання у місцевій школі - новини нашого міста й околиць кінця травня 1930 і 1931 років.

Тернопіль
Поділля-Єгуда ІІ 3:1. Дня 18 цего місяця на площі Ж. К. С. «Єгуда» Тернопіль відбулися змагання між Єгудою ІІ і Поділлям І. Підчас безперервного дощу з самого початку змагань показалася сильна перевага на стороні Поділля, якого напад стрілив 3 воріт. Єгуда здобула з бідою 1 ворота. Другої половини змагань не зачав суддя з тої причини, що нібито дощ перешкоджає і площа не надається до змагань... На домагання дружини Поділля аби суддя змагання закінчив, бо така сама погода і площа була в першій половині, дружина Єгуди заявила, що 4-ох її грачів уже відійшли (без дозволу судді). На тім закінчено мистецькі змагання...
«Діло», 22 травня 1930 року

Дивний приказ
Окружна команда поліції в Тернополі у порозумінні з воєвідським Виділом публічної безпеки видала до воїх повітових команд поліції приказ відібрати від українських Соколів усі членські виказки та заборонити співати сокільський гімн.
«Діло», 20 травня 1931 року

Пронятин
Дня 30 квітня цего року прийшов до села постерунковий державної поліції в Загробелі Запоточни, одначе перебраний в цивільний одяг, а враз з ним ще якийсь підпанок, який знова представився як делєгат повітового староства в Тернополі. Зайшли вони оба до громадської анцелярії, куди покликали Олексу Ваврова, заступника начальника громади, та почали його питати, чи має він дітей у шкільному віці. Коли Олекса відповів, що відсилає двоє дітей до місцевої школи, тоді постерунковий... і той «делєгат староства», від якого в міжчасі Олекса Ваврів зажадав лєгітимації, а який її не мав, предложив Ваврову деклярацію та зажадали щоби Ваврів її підписав. В деклярації було домагання впровадження польської викладової мови в місцевій школі. Олекса Ваврів відмовився рішучо підписати таку деклярацію, при чім сказав, що всі українці з Пронятина внесли вже деклярації за введенням української мови навчання в місцевій школі.
«Діло», 23 травня 1931 року

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:01 Тарифи на платні медичні послуги Тернопільської міської дитячої лікарні затвердив виконком (документ) 22:00 Безкоштовні курси водіння пропонують для мобілізованих та демобілізованих військовослужбовців 21:06 Засліпили фари: жінка, яку збили на трасі поблизу Борщева, померла до приїзду швидкої 20:00 Його бригаду найбільше «люблять» окупанти: історія молодого командира гармати Від читача 17:45 Реадаптація ветеранів на робочому місці 19:00 Ремонт на вулиці Сахарова: тролейбус №9 та автобуси №12 та №21 курсуватимуть за новими маршрутами 18:00 Лікарку з ВЛК звинувачують в підробці медичного висновку для військовозобов'язаного 17:03 У Великій Березовиці загорілася вантажівка з бочкою (ОНОВЛЕНО) 16:03 Як отримати посвідчення донора крові у Тернополі: «20 хвилин» перевірили photo_camera 15:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 1 травня 15:05 Розклад богослужінь та графік освячення пасок у церквах Тернополя 14:45 У Тернополі чоловік випав з вікна багатоповерхівки 14:00 На вулиці Сахарова понижують висоту бордюрів на переходах 13:30 Квадромарафон «RUN 4 VICTORY»: компанія МХП проводить благодійний забіг у чотирьох містах України (новини компаній) 13:00 У Тернополі двом вулицям мікрорайону «Південний» присвоїли нові назви 12:23 У потічку на Підволочищині знайшли тіло 81-річної жінки 12:00 Вибір матраців-топперів у місті Тернопіль (на правах реклами) 11:40 В аварії на Тернопільщині травмувався 50-річний водій мотоцикла 11:30 Дякую діткам, які надіслали нашим захисникам частинку великоднього тепла з рідного Тернополя - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 11:00 У Тернополі чоловік заховався у туалеті піцерії й вночі вкрав гроші з каси play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up