Партнер рубрики Події

Дітей хочуть забрати з інтернатів

Дітей хочуть забрати з інтернатів
Закриття останнього інтернату в світі до 2035 року – така мета міжнародної благодійної організації "Надія і житло для дітей". Часу багато, але і роботи в цьому плані дуже багато, кажуть представники цієї організації. Їх діяльність спрямована на відмову від інтернатів та забезпечення виховання всіх дітей у сім'ях або в умовах, наближених до сімейних.

Громадську кампанію "Відкриваємо двері дітям" презентувала у Тернополі менеджер зі зв'язків з громадськістю Представництва міжнародної благодійної організації "Надія і житло для дітей" в Україні Катерина Чельцова. Під час засідання прес-клубу 24 листопада, куди запросили представників різних соціальних служб Тернополя, вона розповіла про важливість проблематики. 

- В Україні щороку близько 8 тисяч дітей залишаються без батьківського піклування, - каже вона. - Це не лише ті діти які осиротіли, але й діти, батьків яких позбавили прав чи які просто покинули малечу. Всі ці діти  є кандидатами на потрапляння в інтернати різного типу. 

Як показує досвід, лише близько 10 % випускників інтернатів соціалізуються, продовжує пані Чельцова. Вони можуть влаштуватися на роботу, роблять кар’єру, створюють сім'ї. Всі інші – в групі ризику. Вони потрапляють в тюрми, стають жертвами торгівлі людьми. Відтак 45% дітей в інтернатах мають батьків, які також виховувалися в інтернатах.


- Це ще одна цифра, яка вказує на те, наскільки згубною є виховання в інтернаті, наскільки воно руйнує базові принципи людського існування особистості в суспільстві, - каже Катерина Чельцова. -  Адже дитина в інтернаті позбавлена найголовнішого, що потрібно для її розвитку – це любов і увага, які їй можуть дати батьки, і які не може дати заклад. Адже там виховується 50 дітей і вихователі просто фізично не здатні приділити достатньо уваги кожній дитині. 

Сама система інтернатів, яка дісталася від Союзу, породжує неблагополуччя  та людей, які не здатні адаптуватися до суспільства, зауважує гостя прес-клубу. Вони не мають досвіду виростання в сім'ї і відповідно, народжуючи своїх дітей, не можуть передати їм цей досвід і їх теж віддають їх в інтернати. Тому вже сьогодні потрібні конкретні зміни задля виховання здорового і щасливого молодого покоління. Окрім того, держава витрачає багато коштів на подолання наслідків самої системи інтернатного виховання та підтримання самої системи.

- За нашими підрахунками це близько 5,7 млрд грн щороку які йдуть на фінансування інтернатів, - каже Катерина Чельцова.  - До речі, з тих грошей, які виділяють на дитину лише 10-15 % йде на її потреби, решту йде на утримання інтернату, ком послуги, зарплату персоналу. 

 

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:10 У Тернополі з вікна багатоповерхівки випав чоловік 11:20 Загинув військовослужбовець з Козови Василь Височан 10:40 Скільки транспорту курсуватиме до кладовищ на Великодні свята і Провідну неділю 10:00 6 травня у парку Сопільче проведуть гаївки Від читача 08:39 У 2024 році загальний дохід «Укртелеком» зменшився на 10% 09:01 Сьогодні Світлий або Обливаний Понеділок: звичаї та традиції свята 08:01 Війна забрала життя Героя Олега Курися, який народився в Чортківській громаді 21:01 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 20:01 Борсук «життєрадісний»: у лісі на Тернопільщині фотопастка зафіксувала рідкісну тварину photo_camera 19:03 Відео у TikTok від тернополян та про Тернопіль: дивіться підбірку! play_circle_filled 18:01 Благодатний вогонь вже привезли у тернопільські церкви photo_camera 17:02 Великдень на передовій: українські воїни розповіли як не забувають про традиції 16:01 Очікуємо грози: на Тернопільщині — штормове попередження photo_camera 15:01 Невипита кава рятує життя: танкіст-депутат зі Збаража відкрив збір на ремонт військового авто 14:03 Біля Катедри діти влаштували Великодні гаївки: як усе відбувалось photo_camera 13:02 Капелани 105 окремої бригади тероборони ЗСУ вітають військових з Великоднем play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up