Коли з'явиться індустріальний парк "Тернопіль" і скільки грошей збираються витратити. Аналізуємо

Коли з'явиться індустріальний парк "Тернопіль"  і скільки грошей збираються витратити. Аналізуємо
  • Проєкт індустріального парку Тернопіль, який має з'явитись на вулиці Микулинецька, обговорюють уже кілька років. На останньому засіданні сесії міської ради визначили компанію, яка керуватиме будівництвом.
  • Хто отримав в оренду 15 га на території міста та що вже встигли там зробити, читайте у матеріалі "20 хвилин". 

На засіданні сесії Тернопільської міської ради  23 квітня оголосили і затвердили результати конкурсу з вибору керуючої компанії індустріального парку «Тернопіль». Переможцем визнали комунальне підприємство «Підприємство матеріально-технічного забезпечення» Тернопільської міської ради. Про це повідомляють на офіційному сайті ТМР.

Проєкт на 15 га землі і 30 років для реалізації 

Проєкт індустріального парку розробили ще у 2018-му. Та включили до Реєстру індустріальних парків 19 серпня цього ж року. Інформацію про це знаходимо на порталі Іndustrial Parks.com. 

Коли з'явиться парк? Приблизно за 30 років, хоча кошти у нього починають вкладати вже зараз. У документах  знаходимо інформацію про очікувану кількість інвестицій. На 1 га облаштування території парку планують витратити від 1 до 5 млн доларів. Тож у парк можуть вкласти від 15  до 75 млн доларів.

Відео дня

Заробляти місто планує на податках. Скільки щорічно буде отримувати скарбниця міського бюджету, дивіться нижче. 

Що буде у парку? 

Відповідно до Концепції проєкту,  у парку мають розміщуватись підприємства  переробної промисловості (первинна та вторинна переробка сільськогосподарської сировини, виробництво харчових продуктів, виробництво продуктів дитячого харчування); підприємства професійної наукової та технічної діяльності (дослідницька діяльність на предмет покращення якості продукції та використання нових технологій, ІТ-кластер).

І це все, як переконують розробники, має покращити інвестиційну привабливість міста, промисловий потенціал, створити нові робочі місця для тернополян та мешканців міста і навіть забезпечити безперервну діяльність міського аеропорту.

Парк мають створити на Микулинецькій. На карті це місце позначено червоним. 

У проєкті йдеться, що парк буде поділений на функціональні зони (сектори), а у міськраді оприлюднили відео з графічною проєкцією. 

Що вже зробили?

У рамках виконання робіт по облаштуванню індустріального парку в кінці 2018 року провели інженерно-гідрогеологічні вишукування та отримано звіт, виготовлено та затверджено проектно-кошторисну документацію "Будівництво – виконання робіт по облаштуванню території індустріального парку за адресою вул. Микулинецька в м. Тернополі". Зазначені заходи профінансовані з міського бюджету на понад 200 тис. грн.

А ще у міськраді провели тендер  за проєктом  "Реконструкція благоустрою території для облаштування індустріального парку за адресою вул. Микулинецька в Тернополі". Визначили виконавця робіт і уклали договір підряду від  від 4 вересня 2019 року.

Ми знайшли зазначений тендер на у Єдиній системі закупівель

Переможцем тендеру визнали компанію ТОВ "Авакс Проф".

Наші журналісти намагались зв'язатись з керівником компанії. Проте телефони, зазначені у тендерній документації, не відповідають. А у бухгалтерії компанії нам повідомили, що керівника, який міг би дати роз'яснення щодо даного тендера, на місці немає. Звернення обіцяли передати. За тиждень нам так і не передзвонили. Згодом ми спробували зателефонувати знову. І підгадати про наше звернення. Та нам так і не перетелефонували. Ми відправимо їм офіційний запит, відповідь оприлюднимо. 

На порталі "Індустріальні парки України" йдеться про те, що роботи з облаштування території індустріального парку в Тернополі вже розпочали . Обсяг фінансування зазначених робіт складає 21,89 млн. грн. за рахунок коштів місцевого бюджету.

Хто керуватиме новим парком 

Кілька разів міська рада оголошувала конкурс з вибору керуючої компанії індустріальним парком «ТЕРНОПІЛЬ» в місті Тернополі. І кілька разів він не відбувся через те, що не було подано жодної пропозиції. 

Зрештою, підприємство таки знайшли. Офіційно результати конкурсу з вибору керуючої компанії затвердили під час засідання сесії міської ради 23 квітня. Керуюча компанія — Комунальне підприємство «Підприємство матеріально –технічного забезпечення».

Тепер  «Підприємство матеріально-технічного забезпечення»  отримало в оренду  земельну ділянку, площею 15,0 га (кадастровий номер 6110100000:11:003:0060), що розташована за адресою: вул. Микулинецька, м.Тернопіль з цільовим призначенням: для створення і функціонування індустріального парку, терміном на 5 (п’ять) років, з можливістю продовження дії договору за згодою сторін у межах терміну, на який створено індустріальний парк.

Керівник підприємства — Олег Фляк — людина відома в Тернополі. До слова, він був одним із тих посадовців, кого звинувачували в причетності до скандальної забудови на місці квіткового Ринку на вул. Шептицького. Тоді йшлось про законність виділення землі Комунальним підприємством. 

Більше про це читайте у матеріалах: У Тернополі черговою будовою збираються "окультурити" квітковий ринок на Шептицького

Підприємці з Шептицького кажуть, що місць на новому ринку для них немає (ОНОВЛЕНО) ​

Чи будуть житлові будинки?

Журналісти "20 хвилин" поспілкувались з паном Фляком. Голослівно коментувати плани він не захотів і порадив надіслати інформаційний запит, а поспілкуватись вже після відповіді. 

—  За кілька хвилин усе не розкажеш. Найкраще буде сформувати інформаційний запит, так можна буде точніше подати наше бачення та досконало викласти усю необхідну інформацію, — сказав Олег Фляк. — Плани, звісно, є. Ми готуємось їх втілювати. 

Все ж  ми запитали, чи не планують на території парку зведення житлових будинків. 

— У самій назві "Індустріальний парк" не передбачено житлової забудови. Це парк, який має притягнути інвесторів в місто, створити нові робочі місця. А Тернопіль має стати більш інвестиційно-привабливим містом. Однозначно, про житлову забудову говорити не можна, — каже він.

Скільки грошей вже вклали у парк? 

Інформаційний запит з роз'ясненнями щодо планів будівництва індустріального парку, кількості бюджетних коштів, які вже виділили та які планують вкласти у будівництво ми надіслали на адресу Тернопільської міської ради.

Відповідь отримали 14 травня. У документі йдеться про те, що на створення індустріального парку вже використали понад 1 млн 143 тис. гривень.

Інформують про те, що виконали такі роботи:

— проведено інженерно-гідрогеологічні вишукування та отримано звіт (вартість близько 106
тис. грн.);

— виготовлено проєктно-кошторисну документацію «Реконструкція благоустрою
території для облаштування індустріального парку за адресою вул.Микулинецька в
Тернополі» (близько 85 тис. грн.);

— проведено експертизу робочого проекту (експертний звіт філії ДП
«Укрдержбудекспертиза» від 25.02.2019 року No20-0025-19) (вартість понад 44 тис. грн.);

— проведено тендер на виконання робіт по проекту «Реконструкція благоустрою
території для облаштування індустріального парку за адресою вул. Микулинецька в м.
Тернополі». Укладено договір підряду від 04.10.2019 року на суму майже 22 тис. грн. У
рамках укладеного договору проведено вирубку дерев та вирівнювання території на суму
908 тис. грн.

У відповіді на запит також повідомили, що до 2025 року в межах парку планують розмістити підприємства переробної та легкої промисловості, провадити науково-технічну діяльність, а також надання логістичних та супутніх послуг. На даний час ведуть переговори з потенційними учасниками індустріального парку щодо підписання договорів.

Ми продовжуємо стежити за створенням парку. Про усі зміни будемо повідомляти.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ліда Плющ

    За 30років?😳🤦 Це перемога)))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині Від читача 10:03 На Тернопільщині шукають роботу 554 переселенці 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника 16:35 Чоловіку, який у Тернополі вивіз тіло померлої матері у валізі в парк, загрожує до трьох років тюрми 16:10 Смерть чоловіка в Настасові: працівнику агропідприємства оголосили підозру у вчиненні наруги над тілом 15:20 Жителів Тернопільської області підозрюють у незаконному видобутку піску на понад 40 млн грн play_circle_filled photo_camera 14:30 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають і скільки коштували? photo_camera 13:55 Підозрюваним у нападі на поліцейських оголосили нове обвинувачення і взяли під варту 13:06 У селі біля Тернополя була стрілянина — 60-річний тернополянин отримав три вогнепальні поранення 12:35 На Тернопільщині не вистачає медиків 11:45 У поліції повідомили про стан дітей, яких забрала швидка з Кутківецького лісу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up