Партнер рубрики Події

На Довженка - підпільна будова на три поверхи

На Довженка - підпільна будова на три поверхи
Нахабність. Кажуть, що це - друге щастя. Вислів справджується: тернополянин безкоштовно отримав дві ділянки під будівництво поліклініки та облаштування парковки для пацієнтів, натомість збудував готель та бар. Тепер без погоджень і дозволів будує новий об'єкт

Ущільнена забудова та вирубка дерев під багатоповерхівки — біда Тернополя. Більшість таких об'єктів з'являються після сумнівних, але все ж офіційних рішень мерії. Утім, є в Тернополі люди, яким дозвіл не потрібен, та й контролерів вони не бояться - будують нелегально.

Не зупиняють, бо не знають кого

Одна з таких будов триває навпроти перехрестя вулиці Довженка та Клима Савура. Там, судячи з будівлі та розповідей мешканців, буде готельно-ресторанний об'єкт.

Відео дня

- Поцікавтеся, будь ласка, незаконною будовою на Довженка, - звернувся по телефонудо журналістів чоловік, який назвався Володимиром. - Кажуть, що будують Фаренюки. Ми їх знаємо, бо навпроти теж будували. У них, певно, все „підмазано”, бо дозволів на ту будову немає. Будують у суботу і неділю, щоб якась перевірка не приїхала.

Про забудову тернополяни писали і в рубрику “Новини читачів” на сайті 20minut.ua.

На місці, вказаному читачами, дійсно ведеться будова, однак паспорта немає. Цей об'єкт - на три поверхи, загальною площею кількасот метрів. Він займає частину автостоянки. Будівельників, а завітали ми в будній день, не було. Був лише охоронець стоянки. Він відмовився розповісти подробиці й не захотів записати мобільний кореспондента для зв'язку із власником стоянки. Натомість лише повідомив на мобільні номери, зазначені на будці.

- Ото набирайте і питайте, - коротко відповів чоловік.

Перш ніж телефонувати, ми звернулися до міської ради та Інспеції держархбуконтролю.

“Містобудівні умови та обмеження земельної ділянки за адресою вул. О. Довженка, 15а гр. Фаренюк Н.С. на будівництво (реконструкцію) об'єкта будівництва за вказаною адресою не надавались... Додатково інформуємо, що дане питання неодноразово розглядалось на комісіях спільно з інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю у Тернопільській області та належить до компетенції вищевказаної організації”, - повідомив у відповідь на наш інформаційний запит заступник міського голови Володимир Камінський.

В Інспекції держархбудконтролю підтвердили, що будова нелегальна.

- На розгляді є звернення мешканців будинку вул. Довженка та громадської організації “Самооборона майдану Тернопільщини” щодо законності будівельних робіт на території стоянки, - розповідає начальник управління контролю за будівництвом Інспекції держархбудконтролю Петро Мельник. - Працівники неодноразово виїжджали на будівництво, в тому числі з правоохоронцями. Встановили, що проводять роботи зі спорудження будівлі невідомого призначення. Суб'єкт містобудування встановити не вдалось.

Основна проблема працівників інспекції — немає кого притягнути до відповідальності.

- Ми зверталися неодноразово і до міськради, і до правоохоронних органів з проханням встановити особу замовника будівництва та власника цієї ділянки, - каже пан Мельник. - В зверненні громадської організації і мешканців бужинків на вулиці Довженка зазначено, що можливим забудовником є громадянин Фаренюк. Ми надсилали листи і йому, але відповіді не було. Від міськради та правоохоронців ми конкретних відповідей не отримали. У нас зв'язані руки, бо можемо провести перевірку лише у присутності суб'єкта містобудування.

“Будує переселенець із Криму”

Будова дійсно пов'язана з паном Фаренюком. І вона - лише частина копмлексу нерухомості.

Три сотих під стоянку, де зараз триває забудова, Сергій Фаренюк безкоштовно отримав наприкінці 90-х років для “обслуговування поліклініки”, яку почав будувати через дорогу. Тобто спочатку безкоштовно отримав від мерії шість сотих під приватну поліклініку, а потім ще три сотих навпроти - під стоянку для пацієнтів. Та хоч землю узяв під одне, зробив інше — замість поліклініки з'явився готель-гуртожиток із квартирами та кімнатами подобово. А там, де стоянка, виріс бар, також самовільно встановлений. Крім того, візуально площі виділеної та освоєної землі різняться в рази. Приміром, стоянка займає на око не три, а всі десять сотих. Про “бізнесмена” ми писали декілька років тому. Журналістське розслідування робили, бо мешканці вул. Протасевича нарікали на готель, в який повії водять клієнтів. Тоді пан Фаренюк про намір будувати новий об'єкт на стоянці не згадував. Натомість розповів, що поліклініка не з'явилась через те, що в Україні не прийняли закон про страхову медицину, а кімнати здає, бо утримувати великий будинок важко. Тоді ж сказав, що землю переписав на доньку та внучку — тепер вони фігурують у документах.

Та будує, як переконує Сергій Фаренюк, не він, а колишній кримчанин.

- Я здав землю в оренду. Будує переселенець із Криму, - каже пан Фаренюк. - Які документи у нього є, не знаю.

Ми попросили поділитися контактами переселенця-забудовника, але пан Фаренюк повідомив, що не має їх, хоч мова і йде про його орендаря...

Тож звертаємося до міськради, міліції та прокуратури з проханням розібратися у ситуації.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (14)
  • Анатолій Дмитришин

    а Фаренюк продовжує будувати
  • Микола Унгурян

    а що інспекція вже звернулась до правоохоронних органів чи в суд?

    Інспекція ДАБК одна з найбільш корумпованих контор і лише шукають відмазки для своєї бездіяльності (звісно не за просто так)
  • фіф

    А давайте проведем там акцію протесту !!!! є бажаючі потрібен організатор та учасники ( так як з мене організатор нікудишній) ПРОПОЗИЦІЇ.
  • Толік

    Прокурор Сідоров, не переживайте, він проплочений.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:00 Дружина священника із Чорткова потребує допомоги на лікування 10:30 Понад тисячу дітей писанкували в рамках «Великодньої веселки» від «Контінентал» (новини компаній) 10:06 Митрополит Василій Семенюк омив ноги священникам photo_camera 09:30 У Теребовлі до Великодня облаштували святкові фотозони Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 09:05 На Тернопільщині 3-4 травня — надзвичайний рівень пожежної небезпеки 08:00 Як і коли буде працювати електронний кабінет військовозобов'язаного, пояснили в Міноборони 22:00 На фронті загинув відомий волонтер Едуард Хатмуллін. Прощатимуться з воїном у Шумську 21:00 Біля Катедри на Великдень відбудуться гаївки 20:01 З фісташками, трояндами та позолотою: скільки коштують авторські паски та де придбати 19:00 Як відбуватимуться богослужіння на Великдень у тернопільських церквах 18:10 Підтвердили загибель військовослужбовця з Підволочиської громади 17:06 «Діду, рятуй, бо бабуся б'є маму»: засудили за те, що, розбороняючи, вдарив сусідку 16:05 Аварія на Замонастирській — рух транспорту ускладнений 15:35 200 доларів і 500 гривень: жителя Тернопільського району підозрюють у підкупі працівників поліції 15:03 Скуповують м’ясо та паски: як тернополяни готуються до Великодня photo_camera 14:05 У Тернополі 18 багатоквартирних будинків відремонтують на умовах співфінансування 13:20 Як отримати посвідчення донора крові у Тернополі: «20 хвилин» перевірили photo_camera 12:40 У тернопільському гідропарку «Сопільче» відкрився зоокуток photo_camera 11:30 У Гусятині 17-річний хлопець на мотоциклі зіткнувся з автобусом
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up