Партнер рубрики Події

Не стало відомого націоналіста з Тернопільщини Мирослава Кальби

Не стало відомого націоналіста з Тернопільщини Мирослава Кальби
На 97-му році життя у місті Детройті (США) помер відомий уродженець Тернопільщини, автор книги “Нахтігаль в запитаннях і відповідях”, колишній боєць цього легіону та УПА Мирослав Кальба.

Народився він у селі Мозолівка Підгаєцького району Тернопільської області. Шістнадцятилітнім вступив він до юнацької сітки ОУН. Як учасник польсько-німецької війни потрапив у німецький полон, де перебував до січня 1941 року. Після звільнення проводив військовий вишкіл молоді у м. Люблін (Польща). Згодом він – четар українського легіону «Нахтігаль». У 1943 році на Жовківщині (Львівщина) організував і вишколював сотню УПА.

У 1944 році за розпорядженням командування УПА емігрував до Німеччини, а у 1949 році – до США, де й проживав до свого останнього дня. Однак і в далекій еміграції пан Мирослав ніколи не забував про рідну Україну. Починаючи із 1990 року він багато разів приїжджав на свою батьківщину. У Тернополі читав лекції в педагогічному та економічному університетах, а також перед бійцями Української національної гвардії. Був учасником Всесвітнього форуму українців та заходів, приурочених 50-ій річниці УПА в Києві. Досвід військовика й історика та бажання донести до людей правду про історію Другої світової війни спонукали Мирослава Кальбу зайнятися написанням книг і публіцистичних статей. У них він дав належну відсіч професійним та науковим наклепникам і провокаторам, які з притаманною комуністичній пропаганді брехнею намагалися навіки очорнити боротьбу українських націоналістів.

Він автор шести книг і численних статей, основаних на документах та історичних фактах. У своїй книзі «ДУН у розбудові УПА» Мирослав Кальба, приміром, широко репрезентує портрет командира УПА Романа Шухевича, з яким йому довелося особисто спілкуватися впродовж двох років, повідомляє Тернопільський прес-клуб.
 

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (58)
  • Anonymous

    Укр.фішист і якого лікті в крові....Душегубець
  • Anonymous

    Собака собака і ще раз собака.
  • Anonymous

    Тепер нехай в пеклі звітується про свої подвиги, собака.

    Anonymous reply Anonymous

    а червоних комісарів навіть в пекло не візьмуть
  • Anonymous

    Скоро вся проплачена свобода емігрує до Канади....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:22 Графік відключення електрики на Тернопільщині (ОНОВЛЮЄТЬСЯ) 11:55 У центрі Тернополя висаджують літні квітники 11:20 Турбує варикоз? Лікуємо варикоз новітнім лазером всього за 60 хв! (новини компаній) 10:46 Рух транспорту перекриють на окремих вулицях в центрі Тернополя Від читача 12:19 У службі зайнятості Тернопільщини - «єдине вікно» для надання послуг соціально вразливим людям. Зручно, комплексно, інформативно! 09:30 В Тернополі виступить один із найпопулярніших нових гуртів українського шоубізу 100лиця play_circle_filled 09:15 Ремонт та будівництво: магазини та гуртовні будівельних матеріалів у Тернополі (партнерський проєкт) 09:00 Для молоді організовують вишкіл до Дня Героїв 07:50 У Тернополі тимчасово змінюють маршрут автобуса №12 21:00 Тернопільська «Нива» на виїзді зустрінеться з аутсайдером своєї групи 20:00 Тернополяни з Терцентру взяли участь у фотосесії до Дня вишиванки 19:00 Вийшли на бойові позиції у вишиванках 18:05 Спадок нашої нації: тернополяни поділилися історіями про свої вишиванки 17:26 Міць, характер, перемога: 19 травня відбудеться благодійний забіг у Тернополі «RUN 4 VICTORY» (новини компаній) 17:11 Скільки коштує полуниця та ранні овочі на ринку Тернополя: дивіться ціни photo_camera 16:45 На Тернопільщині 16 травня можуть застосувати графік погодинного відключення електрики 16:40 Тернопільським немовлятам подарували перші вишиванки 16:00 На два дні перекриють рух транспорту через «горбатий міст» у Тернополі 15:05 Як тернополяни День вишиванки відзначили: репортаж play_circle_filled photo_camera 14:30 Тернопільські рятувальники у вишиванках: «вишиваємо» перемогу разом photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up