"Писанку треба малювати в хорошому настрої, тоді вона буде оберегом": які бувають і як малювати

"Писанку треба малювати в хорошому настрої, тоді вона буде оберегом": які бувають і як малювати
Тетяна Семенець навчає малювати писанки учасників гуртка "Весела бісеринка" Станції юних техніків. 2019 рік
  • Торік у Тернополі перед Великоднем можна було відвідати чимало майстер-класів із писанкарства.
  • Цього року під час карантину майстер-класи з писанкарства можна відвідати онлайн чи переглянути чимало відео на цю тему в youtube.
  • У Великий Четвер прийнято варити і розфарбовувати яйця - господині роблять писанки і крашанки.

Народна майстриня Тетяна Семенець навчає мистецтву писанкарства дітей та усіх охочих. Жінка розповідає, що писанкою цікавиться із самого дитинства.

  -   Мене цьому навчила бабуся Катерина, потім я стала писати писанки і передала ці знання своїм дочкам, - розповідає пані Тетяна. - Уже багато років поспіль на гуртку “Весела бісеринка” я навчаю дітей віком від 6 років писанкарству. Ми малюємо і крапанки, і писанки.

Відео дня

Майстриня пояснює, що лемківські писанки, які ще називають крапанками, малюють зазвичай яскравими кольорами. У них переважає червоний, жовтий, оранжевий чи зелений кольори. Для її розпису використовують шпильку, прив’язану до олівця, діти називають цей інструмент "крапачок". Тому основний елемент у писанці не лінія, а крапочка. Далі віск розігрівають над лампадкою, крапачок треба вмокнути у теплий віск. І тоді кладуть на писанку різні візерунки – квіти, сонечко, дерева, церкви.

-  Кожен візерунок щось означає, але я завжди пропоную малювати добрі і прості символи. Наприклад, сонце означає щастя, дубове листя - здоров’я, квіти - красу, - пояснює майстриня. - Крапачком малювати швидше, ніж писачком, тому діти дуже люблять писати лемківську писанку.

Писачок - це невеличка дерев'яна паличка, на якій тим чи іншим способом закріплюється резервуар для розтопленого воску з кінчиком для малювання.

Тетяна Семенець розповідає, що писачком вдома кожен може намалювати писанку.

Для цього потрібно купити харчові барвники, писачок, віск та свічку, але головне мати бажання.

- Перед тим, як малювати, яйце потрібно протерти оцтом і прогріти над свічкою, - пояснює пані Семенець. - Потім нанести малюнок і занурити писанку у фарбу за декілька хвилин.

Головне вкладати у процес душу, каже майстриня. Важливо, щоб писанка була написана у хорошому настрої, і тоді вона буде справжнім оберегом.

Лемківські писанки майстриня навчила писати і своїх донечок.

 

Автор Наталія Корпан

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up