Партнер рубрики Події

Шпали залізничники у Тернополі таки палили

Шпали залізничники у Тернополі таки палили

Залізничників, які на території Тернопільського колійно-ремонтного заводу палили шпали, застукали на гарячому депутати міськради. Зафіксували порушення, викликали поліцію. На території депо виявили тисячі шпал. Частина вже порізана

Від їдкого диму з присмаком хімії щоночі задихались тернополяни впродовж кількох останніх тижнів. Люди скаржились, куди могли. Але ситуація не змінювалась.

У громади виникло чимало версій, «звідки вітер дме». Одна з них — на території ремонтного депо, що біля Білої, але на території міста, палять старі шпали, просякнуті отруйними для людини речовинами.

Спершу димом накривало “Новий Світ”. Біля території організації тхнуло найсильніше. У ЗМІ з’являлись публікації про те, що джерело диму - саме в депо, і сморід - саме від шпал. Керівництво стверджувало: «шпал на території організації не палять»... Різноманітні перевірки й інспекції на території залізничників доказів паління шпал теж не знайшли.

Відео дня

Утім, депутати міськради (від «Об’єднання "Самопоміч" — прим. авт.) таки зафіксували факт паління шпал. Знайти джерело проблем — ініціатива депутата від “Нового Світу” Олега Нитки. Порушення чоловік зафіксував вранці 8 жовтня, про що повідомив у Facebook.

«Сьогодні до мене звернувся Андрій Борденюк з “Нового Світу”. Повідомив, що знову є неприємний запах і важко дихати. Чоловік зазначив, що запах йде з території депо. Спільно з депутатом Андрієм Шкулою виїхали на територію організації. На місці зафіксували непоодинокий дим з теплушок, де гріються працівники. Коли обходили територію, побачили бочки, в яких розігрівали смолу. Коли підійшли ближче, зрозуміли, що гріють смолу шпалами! Так. Палили шпали, які просякнуті креозотом. Це отрута! Начальник депо, а зараз Тернопільського колійно-ремонтного заводу (далі ремзаводу — прим. ред.), який з'явився несподівано швидко, доводив, що шпали спалювати можна, але чомусь усі працівники швиденько почали ховати їх. Натомість шукали дрова, щоб позапихати в теплушки і бочки для розпалу. Величезний резервуар з нарізаними шпалами (з якого їх підкидали у вогонь — прим. авт.) вивезли в дальній куток підприємства. Ми викликали правоохоронців і написали заяву», — йдеться у повідомленні депутата.

Після приїзду правоохоронців депутати наполягли на огляді території підприємства. Це зробили разом із керівництвом організації.

  • При огляді території ремзаводу знайшли десятки тисяч старих шпал, поскладаних у довжелезні ряди, — каже Олег Нитка. — Знайшли й пилораму, де шпали різали. Порізаних шпал був не один кубометр.

Начальник підприємства переконував, що порізані старі шпали — на продаж. Навіщо їх купують, не знає, але продавати, зауважив, має право.

  • З побаченого можу припустити, що промислово, для утилізації, шпали не палили, — каже депутат міської ради та кореспондент газети "RIA плюс" Андрій Шкула. — Проте, думаю, їх не соромились палити для господарських потреб. Як- от розігрів смоли, обігрів приміщень для працівників і, можливо, для опалення цехів. Так, у залізничників є котли і підведений газ. Але погодьтесь, що шпали дешевші. Зрештою, півпромзони обігрівають дровами. Але дровами, а не токсичними шпалами. Одна шпала виділяє багато диму і смороду, те все несе на місто. А якщо таких точок спалювання декілька - от вам і результат.

За декілька годин на території, як кажуть депутати, від їдкого диму і очі пекло, і в горлі дерло, і голова боліла.

  • Окреме питання — продаж порізаних шпал населенню, — каже пан шкула. — Їх купують місцеві жителі — люди з сусідніх сіл і гріють свої хати. Отруюють себе, сусідів, місто.

Депутати, окрім скарг до правоохоронців та екологів, готують звернення і до вищих інстанцій та керівництва «Укрзалізниці» з вимогами припинити спалення шпал для господарських потреб, заборонити їх продаж населенню, а утилізацію, якою б вона не була, проводити за межами Тернополя.

 

“Нахабно брешуть"

Факт спалювання шпал на території депо, який зафіксували місцеві депутати, залізничники заперечують. Вони заявляють, що депутати “нахабно брешуть".

  • Біда в тому, що депутатам ще ніхто “писка” не закрив у нашій державі. Вони можуть говорити, що хтіти, — каже начальник ВСП ремзаводу Арсентій Коберський. — Факт порушення українського законодавства може встановити компетентна організація типу поліції чи екоінспекції. А незаконно ввірватися на територію підприємства і в чомусь почати нас звинувачувати — так не годиться.

Начальник тернопільського депо додає, що два тижні тому в них на підприємстві була перевірка з екоінспекції, за результатами якої не встановлено факту порушення екологічного законодавства України.

  • На мою думку, це просто політінструмент, яким маніпулюють і піаряться окремі депутати, — каже він.

Арсентій Коберський запевняє, що сморід їм також дошкуляє, проте задихаються колійники не від шпал, а від торф'яників, які горять поблизу села Білої.

  • Те, що горять торф'яники за межами нашого міста, - встановлений факт. Я неодноразово про це заявляв, — каже начальник депо. — Але депутати чомусь цого не чують і не бачать.

Щтраф від 800 до 1500 грн

Журналіст "RIA плюс" звернувся за роз'ясненнями і до екоінспекції. Там відповіли, що їхня служба перевірки у депо не здійснювала. Але обстеження проводила.

  • Два тижні тому наші інспектори проводили обстеження території і нічого подібного не зафіксували, — розповідає редакції заступник начальника Держекоінспекції – заступник Головного державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища Тернопільської області Едуард Ференц. — Те, що бачили та зафіксували депутати в суботу на території депо, ми обов’язково при перевірці врахуємо.

Посадовець каже, що наразі вони чекають на згоду щодо проведення позапланової перевірки на території ВСП “Тернопільський колійний ремонтно-механічний завод”.

  • Щодо запобіжного заходу, то в разі встановлення факту спалювання шпал працівниками ВСП “Тернопільський колійний ремонтно-механічний завод”, то буде застосовано адмінреагування для посадової особи, штраф становитиме від 850 до 1500 грн, — наголошує Едуард Ференц.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:05 В аварії в Кременці травмувалися двоє дітей 16:10 Підробила медвисновок військовозобов’язаному: що сказав суд на Бережанщині? 15:45 Зеленський вніс до Ради законопроєкти про продовження мобілізації і воєнного стану 15:01 Спортсмени з Тернополя здобули перемогу на Кубку світу у Туреччині Від читача 16:45 Презентація манускрипту «Лемент Херсонщини» 14:10 На Великдень син поранив ножем свою маму — поліція 13:10 Рух транспорту відновили в районі вулиць Купчинського—Сахарова 12:35 На Тернопільщині водій тікав від поліції і скоїв ДТП 12:10 У Тернополі з багатоповерхівки випав чоловік 11:20 Загинув військовослужбовець з Козови Василь Височан 10:40 Скільки транспорту курсуватиме до кладовищ на Великодні свята і Провідну неділю 10:00 6 травня у парку Сопільче проведуть гаївки 09:01 Сьогодні Світлий або Обливаний Понеділок: звичаї та традиції свята 08:01 Війна забрала життя Героя Олега Курися, який народився в Чортківській громаді 21:01 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 20:01 Борсук «життєрадісний»: у лісі на Тернопільщині фотопастка зафіксувала рідкісну тварину photo_camera 19:03 Відео у TikTok від тернополян та про Тернопіль: дивіться підбірку! play_circle_filled 18:01 Благодатний вогонь вже привезли у тернопільські церкви photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up