Володимир Кріса "збудував" тернопільську катедру з картону

Володимир Кріса "збудував" тернопільську катедру з картону
Макет Тернопільського Архикатедрального собору, зменшений у 100 разів від справжнього, виготовив інженер з Великих Гаїв Володимир Кріса. Працював він над цим проектом півроку – з січня до червня.

 Хоча каже, що таку роботу реально виконати за місяць, якби працювати над нею день у день. Він же "будував" свою катедру, коли випадала вільна хвилина. 

Загалом робота - складна, адже доводилося розробляти все з нуля, розповідає Володимир. 

- Спершу я проводив архітектурні заміри, - міряв Катедру, фотографував її зі всіх боків, - каже він. -  Потім був найбільш трудоємкий етап – комп’ютерна розробка моделі. Саме проектування та розробка креслень забрали найбільше часу. Далі – збірка деталей. Їх я роздрукував на якісному принтері на картоні. Дрібні деталі робив з тонкого паперу.

Загалом така робота – довговічна, продовжує інженер. Цей макет може проіснувати 100, а той й більше років. 
Володимир Кріса каже, що фотографував катедру для свого проекту ще в серпні минулого року. За цей час вона дещо змінилася, тому довелося вносити корективи і в макет.

Previous Next


- Приміром, коли я фотографував, там була одна бруківка, зараз її перестелили на іншу, - каже співрозмовник. - А перед Великоднем цього року на фасаді храму встановили годинник, він теж є на макеті.

Також паперова Катедра має всі ті ефекти, що й реальна. 
- З південної вежі моєї катедри теж б'ють куранти, - каже Володимир. - А ще я планую зробити підставку та встановити світлодіодну підсвітку, щоб храм так само підсвічувався, як і справжній. 

Загалом паперова катедра - в 100 разів менша за свій оригінал, розповідає інженер. 1 см макету відповідає 1 метру катедри. Її висота 45 метрів, тоді як паперової – 45 см. 

Минулого року Володимир зробив макет Парафіяльного костелу, який колись стояв на місці ЦУМу. Нині в його планах зробити Єзуїтський костел, який до другої світової війни був на вул. Юліана Опільського. А згодом його перебудували у швейну фабрику. 

Відео дня


Нагадаємо, Володимир Кріса вже створив ціле містечко шедеврів архітектури


Паперові будівлі, як дві краплі води схожі на справжні. Так у його колекції - Ейфелева вежа, баварський замок Нойшванштайн та одразу три собори: Кельнський, Святого Сімейства в Барселоні і Василія Блаженного на Красній площі у Москві. До слова, найближчим часом Володимир планує організувати презентацію макету Катедрального собору, щоб його могли побачити тернополяни. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Anonymous

    Яка краса! Золоті руки...
  • Шкула Андріко

    Однозначно крутий! До речі: на останній фото Володимир працює над Кельнським собором. Це творіння він безкоштовно передав на "гаражний розпродаж", яким збирали кошти на авто для АТО. Так що хлопчина і талановитий і добрий.

    Євгенія Цебрій reply Шкула Андріко

    Молодець!
  • Світлана Чернецька

    Крутий!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up