Партнер рубрики Події

"Волонтери-аферисти в Тернополі збирають гроші у маршрутках"

"Волонтери-аферисти в Тернополі збирають гроші у маршрутках"
Волонтери з Благодійного фонду «Надія дітям» збирають гроші в автобусах. Громадські активісти кажуть, що бачили, які ті виймали гроші з боксів
Волонтери, до яких є чимало питань, продовжують орудувати на вулицях міста. Благодійний фонд «Надія дітям» активно збирає кошти на лікування хлопчика із Золочева.

Нагадаємо, що журналісти «RIA плюс» проводили розслідування та встановили, що у волонтерів львівського благодійного фонду немає відповідних документів. Так, у жінки, яку затримали правоохоронці на автовокзалі, не було ані посвідчення волонтера, ані нотаріально завіреної довіреності керівника благодійної організації на збір коштів. На шпальтах газети ми вже розповідали про підозрілий вигляд волонтерів з цього благодійного фонду, які не мають жодного розпізнавального одягу і втікають з маршруток, коли у них починають випитувати, хто вони і звідки, для кого збирають кошти. Наші журналісти навіть відстежили квартиру, куди благодійники носять «виручку». Адреса - вул. За Рудкою, 11 - будинок, куди вони заходили з боксами, а виходили вже з порожніми руками.

Працюють у маршрутках

Матеріали за цим фактом вивчали слідчі міської міліції. Однак, попри відсутність необхідних документів та порушень вимог Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації», підстав для внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та початку розслідувань вони поки що не знайшли. Немає ознак кримінального правопорушення – такий висновок правоохоронців. Поки міліція розводить руками, бо знає про правопорушення, але зробити нічого не може – законодавство не дозволяє, волонтери продовжують збирати кошти.

Відео дня

Ми пройшлись місцями, де раніше помічали скупчення благодійників. Автовокзал та залізничний вокзал – ласі ділянки, від яких, певно, після виходу публікації їм довелось відмовитись.

«Аферисти пересіли на маршрутки», – так написав нам один із читачів Ю. (прізвище та ім'я редакції відомі – прим. авт.). – Це легкий спосіб швидко зібрати кошти.

Інформатор розповідає, що вже більше півроку стежить за діяльністю представників Благодійного фонду «Надія дітям». Він стверджує, що цю справу в Тернополі налагодили двоє чоловіків. Вони набирають для роботи пияків і нібито займаються доброю справою.

– У мене є відео, на якому видно, як один із волонтерів цього фонду виймає гроші з боксів, а  потім пиячить за них, – стверджує чоловік. – Ці пломборатори вони возять із собою в сумках.

За словами тернополянина, колись ці волонтери збирали кошти для тернопільської дитини, яка мала проблеми зі здоров'ям. Але після того, як громадські активісти почали цікавитися станом справ, більше грошей для неї не збирають.

«Треба брати за зябра»

– Міліція у цьому випадку поводиться неадекватно, їх потрібно брати за зябра, – наголошує співрозмовник. – Вони продовжують їздити у маршрутках, збирають гроші, виходить, для задоволення своїх потреб. Адже ніхто не відстежує, чи всі зібрані кошти вони передають батькам хворої дитини і чи не є документи тієї дитини фальшивкою.

Співробітники неодноразово фіксували на фото і відео, як волонтери з благодійного фонду «Надія дітям» просять гроші у міському громадському транспорті. Вони заходять на зупинках, затримуються до наступної й одразу виходять. Багато людей кидають гроші, навіть не задумуючись. Одного разу ми стали свідками того, як одна з пасажирок почала випитувати у благодійник подробиці, після чого він вийшов із маршрутки. Чому така дивна поведінка, якщо всі працюють законно?
Претензії до благодійної організації мають і представники місцевого «Правого сектору». Керівник осередку цієї організації Назар Сарабун говорить, що активісти неодноразово затримували волонтерів на вулицях.
– Автовокзал, залізничний вокзал, громадський транспорт – місця, де вони найбільше локалізуються, – каже він. – Ми фіксували багато випадків, коли волонтери були в стані алкогольного сп'яніння. А підозрілий зовнішній вигляд взагалі змушує замислитись: для кого ці люди збирають гроші?

Пан Назар пообіцяв надіслати відеозапис, на якому видно, що благодійники вищевказаного фонду витягують кошти з боксів. Тому тут є над чим подумати. Незважаючи на телефонні погрози, що звучали нібито з вуст керівників, які осіли у Львові, тернопільські активісти не збираються спускати справу на гальмах.

Тим часом ми вже укотре зателефонували до нібито мами хворого Артура Ольги Волошин. Ми маємо копії медичних виписок та свідоцтво про народження дитини. Є підтвердження того, що дитині справді потрібна допомога. Під час телефонної розмови з жінкою насторожила одна деталь. Попереднього разу вона в загальному розповідала про ситуацію, не була впевнена, а цього разу дуже активно захищала волонтерів.

Потрібно 90% від суми на операцію

– Так, вони передають мені кошти. Скільки, не скажу, бо в міліції казали не говорити, – випалила співрозмовниця.
Коли журналіст запитала, чи до неї приходили правоохоронці, вона відповіла: «Ні, то просто люди дзвонять, і з міліції також дзвонили....».
Жінка розповіла, що на операцію потрібно 60 тисяч євро, наразі бракує 90% від загальної суми.

– Я зверталась у різні фонди, але зараз усі на ту армію збирають, а ці погодились, то я їм вдячна за допомогу. По крихті - і буде повна сума.
За словами жінки, волонтери з Фонду «Надія дітям» допомагають їй уже півроку.

Ще раз поспілкувались ми і з волонтерами. Нагадаємо, що фонд зареєстрований у Львові, у Личаківському районі. За інформацією з власних джерел, нам відомо, що розпізнавальних таблиць на фасаді офісу, за адресою, вказаною у реєстрації, немає. Узагалі є підозри, що він функціонує.

Раз на тиждень передають гроші

Із цими питаннями ми звернулись до голови Наглядової ради БО Благодійного фонду «Надія дітям» Миколи Качмаря.
– Офіс функціонує у Львові, – стверджує він. – Щоправда, коли мене немає, то зачинений. А ввечері постійно хтось там є. Вивіска... Певно, коли робили ремонт, то зняли і досі не вчепили.

Микола розповідає, що волонтери фонду періодично бувають у різних містах, у тому числі і в Тернополі. Щодо пияцтва він нічого не знає.
– Був у нас один випадок, коли волонтер вийняв із боксу 10 гривень, ми дали йому два тижні випробувального терміну, але він проявив себе досить добре, тому ми його залишили, – додає він. – Раз на тиждень ми передаємо гроші батькам хворого хлопчика.

У Тернополі, за словами Миколи, волонтери проживають в одній сім'ї. Вони тимчасово орендували у неї кімнату.

Дуже багато запитань лишається без відповідей. Поки правоохоронці та небайдужі тернополяни продовжують вивчати ситуацію, просимо жителів нашого міста уважно дивитися, кому дають гроші.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 Безкоштовні курси водіння пропонують для мобілізованих та демобілізованих військовослужбовців 21:06 Засліпили фари: жінка, яку збили на трасі поблизу Борщева, померла до приїзду швидкої 20:00 Його бригаду найбільше «люблять» окупанти: історія молодого командира гармати 19:00 Ремонт на вулиці Сахарова: тролейбус №9 та автобуси №12 та №21 курсуватимуть за новими маршрутами Від читача 17:45 Реадаптація ветеранів на робочому місці 18:00 Лікарку з ВЛК звинувачують в підробці медичного висновку для військовозобов'язаного 17:03 У Великій Березовиці загорілася вантажівка з бочкою (ОНОВЛЕНО) 16:03 Як отримати посвідчення донора крові у Тернополі: «20 хвилин» перевірили photo_camera 15:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 1 травня 15:05 Розклад богослужінь та графік освячення пасок у церквах Тернополя 14:45 У Тернополі чоловік випав з вікна багатоповерхівки 14:00 На вулиці Сахарова понижують висоту бордюрів на переходах 13:30 Квадромарафон «RUN 4 VICTORY»: компанія МХП проводить благодійний забіг у чотирьох містах України (новини компаній) 13:00 У Тернополі двом вулицям мікрорайону «Південний» присвоїли нові назви 12:23 У потічку на Підволочищині знайшли тіло 81-річної жінки 12:00 Вибір матраців-топперів у місті Тернопіль (на правах реклами) 11:40 В аварії на Тернопільщині травмувався 50-річний водій мотоцикла 11:30 Дякую діткам, які надіслали нашим захисникам частинку великоднього тепла з рідного Тернополя - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 11:00 У Тернополі чоловік заховався у туалеті піцерії й вночі вкрав гроші з каси play_circle_filled 10:22 Що зміниться в Україні з 1 травня: мобілізація, сесія НМТ, правила для водіїв та свята
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up