Партнер рубрики Події

Як наша журналістка стала майже поліціянткою нового зразка

Як наша журналістка стала майже поліціянткою нового зразка
Майже п’ятнадцять годин на ногах, патрулювання міста, реагування на виклики, прохання про допомогу – і думка про роботу міліції змінюється. Відсіюються стереотипи. А коли тернополяни ще й дякують міліції, то мимоволі виникає питання: це точно Україна?

Крадіжка, злам, скандал, напад собаки. Повідомлення про це надходять одне за одним. Як від закоханої ревнивої панянки – стабільно, з певною періодичністю. Вони ж усе записують. І за десять хвилин – уже на місці.

Вони – це не американські копи чи київська поліція, а тернопільські групи швидкого реагування. Від поліції їх відрізняє хіба що відсутність спеціальної форми і крутих машин. 

Previous Next

Чим же живе та як працює наша міліція, нам вдалось побачити, як то кажуть, зсередини. Так, у рамках нового проекту «RIA плюс» - «Журналіст змінює професію» - ми на день потрапили у групу швидкого реагування. Такі групи почали працювати у Тернополі із січня 2015 року. Це майже як розпіарена нова поліція. Завдання у них – такі ж, як і у київської поліції: оперативне реагування на повідомлення громадян. Тут і виїзди на сімейні скандали, і на крадіжки. Тобто ситуації різні, а завдання одне – швидко прибути, зібрати інформацію і працювати далі залежно від повідомлення і ситуації. 

Тож починаємо. Понеділок. Мій робочий день починається о 8-й ранку. У моїх «колег» -  двох працівників роти міліції громадської безпеки особливого призначення Олександра та Олега, а також дільничного інспектора міліції Миколи, - набагато раніше. Поки я  налаштовуюсь на свій експеримент, «колеги» уже інструктаж пройшли, засоби захисту отримали, орієнтування і послухали про всі нещастя, які трапились за минулу добу у місті та області. Усі дружно йдемо до авто, напаковане нашими засобами індивідуального захисту. У цьому авто я проживу, скільки витримаю, а «колеги»  – цілу добу. Адже група швидкого реагування заступає на роботу на добу – з 8-ї до 8-ї. 


Робота – є робота
Далі патрулюємо Тернопіль за маршрутом: об’їжджаємо місто і чекаємо на повідомлення від чергового. Невдовзі уже є перше – на „Східному” жінка повідомила про зламаний замок у вхідних дверях. Мчимо туди. Дорогою дізнаюсь, що понеділок – це чи не найспокійніший день, бо тернополяни зазвичай полюблять натворити всілякого у вихідні. Тож якби знала, напросилася б попрацювати у суботу-неділю. Але з іншого боку добре, коли все добре…

Відео дня


-  Ось тут гляньте. Я замок змінювала два тижні тому, - розповідає та показує на вхідні двері розгублена мешканка. – А вчора двері відчинила, а серцевина вилізла. Я її назад вставила. А сьогодні вранці думаю: „Таки треба звернутись у міліцію”. Я не знаю, чи це заводський брак, чи хтось намагався зайти. Всіляке може бути.


Інспектор записує дані жінки, її звернення. Я трохи збентежена. Зрозуміло, що після доби очікування розібратись – зламували чи не зламували ой як буде складно. Колеги ж кажуть, мовляв, робота є робота, повинні реагувати на усі звернення. Невдовзі з’являється наша підмога. Вони ідуть опитувати сусідів. Далі працюватимуть із серцевиною замка, щоби з’ясувати – зламували чи не зламували?
Ледь встигнувши записати розповідь жінки, отримуємо інше повідомлення – на „Новому Світі” скандал в адвокатській конторі. Тож залишаємо колег опитувати сусідів і мчимо рятувати чи то адвокатів, чи то клієнта. На місці виявляється: у конторі драма з назвою «Поверни мої гроші».

Детальніше про те, чому і куди викликали тернополяни міліцію під час нашого експерименту, та що собою представляють групи швидкого реагування - читайте у №32 "RIA плюс" від 5 серпня

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:27 На Тернопільщині до 10 років ув’язнення засуджено батька, який зґвалтував неповнолітню дочку 12:03 Чи є черги у Тернополі до ТЦК та до коли чоловіки мають оновити дані 11:00 Дружина священника із Чорткова потребує допомоги на лікування 10:30 Понад тисячу дітей писанкували в рамках «Великодньої веселки» від «Контінентал» (новини компаній) Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 10:06 Митрополит Василій Семенюк омив ноги священникам photo_camera 09:30 У Теребовлі до Великодня облаштували святкові фотозони 09:05 На Тернопільщині 3-4 травня — надзвичайний рівень пожежної небезпеки 08:00 Як і коли буде працювати електронний кабінет військовозобов'язаного, пояснили в Міноборони 22:00 На фронті загинув відомий волонтер Едуард Хатмуллін. Прощатимуться з воїном у Шумську 21:00 Біля Катедри на Великдень відбудуться гаївки 20:01 З фісташками, трояндами та позолотою: скільки коштують авторські паски та де придбати 19:00 Як відбуватимуться богослужіння на Великдень у тернопільських церквах 18:10 Підтвердили загибель військовослужбовця з Підволочиської громади 17:06 «Діду, рятуй, бо бабуся б'є маму»: засудили за те, що, розбороняючи, вдарив сусідку 16:05 Аварія на Замонастирській — рух транспорту ускладнений 15:35 200 доларів і 500 гривень: жителя Тернопільського району підозрюють у підкупі працівників поліції 15:03 Скуповують м’ясо та паски: як тернополяни готуються до Великодня photo_camera 14:05 У Тернополі 18 багатоквартирних будинків відремонтують на умовах співфінансування 13:20 Як отримати посвідчення донора крові у Тернополі: «20 хвилин» перевірили photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up