Готуємо люля-кебаб

Готуємо люля-кебаб
"20 хвилин" розповідає про новинки меню та приготування фірмових страв у кафе, барах і ресторанах Тернополя

Хочете скуштувати сациві чи хачапурі або люля-кебаб по-грузинськи? Завітайте у спортбарі  El Сlasico, що на вул. Гоголя. Тут віднедавна працює справжній грузин — Сосо Гелашвілі. 

Previous Next

Сосо — знавець грузинської кухні, тож кожного відвідувача зможе смачно нагодувати найпопулярнішими кавказькими смаколиками. 
— У нашому меню є декілька грузинських страв, — розповідає чоловік. — Я обрав найпопулярніші. Серед них, наприклад, є чахохбілі — курка з овочами, сациві — курка під соусом з волоськими горіхами, лобіо — квасоля з м’ясом, суп „Харчо” з телятини та рису, хачапурі — пиріг із моцарелою, баклажани, тушковані з волоськими горіхами і зернами граната та деякі інші. 
Кухар береться готувати один із найбільш відомих смаколиків — люля-кебаб. 
— Це м'ясний фарш, нанизаний на шампур і засмажений на мангалі, — розповідає Сосо. — Готують її і на сковороді. Це, так би мовити, класичний варіант.
Найчастіше люля-кебаб готують із баранини, з додаванням цибулі, але без використання хліба. Особливістю приготування люля-кебабів, за словами співрозмовника, є тривале вимішування м'ясного фаршу. Його потрібно ретельно перемішувати для того, щоб зі шматочків м'яса виділився білок і фарш став в'язким і щільним. У такому вигляді він міцно сидить на шампурах або на сковороді і не розвалюється. Люля-кебаб подають із зеленню, овочами, інколи з лавашем.
Спочатку Сосо Гелашвілі нарізає великий шматок м’яса і прокручує його на м’ясорубці разом із цибулею та часником. Чоловік використав свинину і телятину у різних пропорціях. Переклавши фарш у глибоку миску, кухар ретельно і довго перемішує і вибиває його, аби тримався купи. У процесі вимішування додає одне яйце, солить і заправляє фарш сумішшю пахучих прянощів. Їхній аромат такий сильний, що миттєво поширюється кухнею. 
— До приправи, якою я заправляю фарш, входять шафран, кінза, петрушка, а також  „Хмелі-сунелі” і „Уцхо-сунелі”, — каже грузин. — „Хмелі-сунелі” в перекладі з грузинської мови означає „сухі прянощі”. Це пряна, але не гостра суміш трав. „Уцхо-сунелі” перекладається як „інші прянощі”. І пахнуть вони зовсім по-іншому. 
Сформувавши з фаршу подовгасті ковбаски, чоловік кладе їх на розжарену сковороду у киплячу олію. За кілька хвилин перевертає їх на інший бік. Коли ковбаски помітно зарум’янюються, Сосо перекладає їх на тарілку до вже нарізаних овочів та зелені та задоволено усміхається. 
Наче й нічого складного. Однак розумію, що у всіх маленьких премудрощах криється секрет неймовірного смаку цієї страви. 
До речі, люля-кебаб у спорт-барі коштує зовсім недорого — 22 грн за 350 г.  

Скільки чого треба:
100 г телятини, 50 г свинини, 1 маленька цибулина, 1 зубчик часнику, зелень петрушки, кріп, приправи „Хмелі-сунелі”, „Уцхо-сунелі”, сушений шафран, сіль до смаку.

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:02 Капелани 105 окремої бригади тероборони ЗСУ вітають військових з Великоднем play_circle_filled 12:03 Як тернополяни йшли на Великодню службу до храмів photo_camera 11:02 «Паски були скромні, без родзинок, але смачні... спечені мамою на засланні»: тернополянка про сумний Великдень play_circle_filled 10:03 Маленькі тернополяни вітають захисників з Великоднем play_circle_filled Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 09:01 Частуйте дітей Великодніми стравами розумно. Поради батькам від медиків 21:03 Історія «Шостого магазину» у Тернополі, який став орієнтиром для місцевих play_circle_filled photo_camera 20:03 Тернополяни освятили кошики та хваляться ними в соцмережах. Залишайте своє фото в коментарях photo_camera 19:00 Печуть паски та роблять крашанки: як засуджені жінки у Збаразькій колонії готуються до Великодня photo_camera 18:03 Як добре ви знаєте історію тернопільських вулиць? ТЕСТ photo_camera 16:55 Біля Вишнівця сталася ДТП: надавали допомогу жінці 16:01 У Храмі Гробу Господнього в Єрусалимі зійшов благодатний вогонь play_circle_filled 15:03 Як тернополяни освячували Великодні кошики: шукайте себе та знайомих на фото! photo_camera 14:03 Нажились на авто для ЗСУ: кременчанин втратив 280 тисяч гривень при покупці транспорту з-за кордону
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up