Лісове «м’ясо» найкраще сушити, солити і заморожувати

Лісове «м’ясо» найкраще сушити, солити і заморожувати
Гриби не випадково називають лісовим м’ясом, зазначає грибник із багаторічним досвідом, фітотерапевт Зоряна Володимир.

- Деякі фахівці вважають, що за своїми поживними властивостями гриби рівноцінні м’ясу та яйцям, - зазначає вона. – Грибний білок засвоюється організмом людини на 70-80%. У кілограмі сушених білих грибів вдвічі більше білка, ніж в яловичині, і втричі більше, ніж у рибі. Вуглеводів у них менше.

Гриби мають багато вітамінів, мікро- і макроелементів, продовжує спеціаліст. За вмістом вітаміну РР гриби можна прирівняти до печінки. Вітаміну А багато у грибах, які мають руде забарвлення, наприклад у лисичках, а В1 в деяких грибах стільки, як у зернових. Фосфору і кальцію у „лісовому м’ясі” стільки, як і у рибі. Також гриби містять цинк, залізо, натрій, калій, йод, марганець. Так, 10 г опеньок задовольняють добову потребу людини в цинку і міді.

Відео дня
  • Найчастіше отруюються блідою поганкою, - зазначає пані Зоряна. – Навіть четвертинка капелюшка є смертельною для людини. Бліда поганка підступна тим, що має два види отрути – швидкодіючу, і ту, яка діє повільно: симптоми проявляються на другу добу, тому вивести її з організму вже буває дуже важко чи неможливо. Бліду поганку найчастіше плутають із печерицями і сироїжками.

Отруйним є і мухомор. Усі звикли, що мухомор червоний, але є й інші його види – пантерний мухомор і порфіровий. Вони схожі на сироїжку, але мають цяточки. Але в дощову погоду тих цяточок не видно, а пантерний мухомор стає дуже схожим на гриб-парасольку.

  • Попри свою корисність, гриби є важкою їжею через хітинові волокна, - пояснює фітотерапевт. – Аби полегшити засвоєння, їх потрібно змолоти. Сушені гриби теж варто перемолоти на порошок. Це справді важка їжа, тому гриби не рекомендують їсти людям похилого віку. Щодо дітей, то їм не рекомендують давати гриби до п’яти років, а раніше не радили до трьох. Хоча деякі джерела застерігають давати дітям гриби і до 10 років, але я вважаю, що якщо батьки досвідчені грибники, то до п’яти років цілком достатньо.

Не можна їсти гриби і тим, хто має проблеми з шлунково-кишковим трактом, зазначає лікар. Якщо є запалення підшлункової залози чи жовчного міхура або кишечника у стадії загострення. Якщо ж є ремісія, то в межах розумного гриби споживати можна.

  • Дуже часто можна отруїтися грибами через те, що люди покладаються на різні народні методи їх перевірки, - зазначає фітотерапевт. – Крім найвідоміших способів перевірки - за потемнінням срібної ложки чи цибулини, часто пробують сирі гриби на смак. Вважають, що отруйний гриб пече чи гіркий або несмачний. І це велика помилка. Також вважають, що отруйні гриби слимаки не їдять. Це теж неправда, їдять, ще й як.

Єдиний спосіб не помилитися у грибах – це досвід.

  • Якщо людина – не грибник, то покладатися на довідники не варто, майже кожен гриб має двійника, - зазначає пані Зоряна. – Лише показавши гриби досвідченому грибнику, можна бути впевненим, що вони безпечні. Або збирати лише ті, які вам кілька разів показували і ви запам’ятали усі нюанси.

Окреме зауваження - щодо грибів, які ростуть уздовж траси, біля сміттєзвалищ. Їх категорично не можна збирати, зазначає лікар. Адже навіть їстівний гриб може гарно виглядати, але бути отруйним через накопичення важких металів. Споживаючи їх, можна отруїтися.

-  Гриби найкраще солити чи сушити, - зазначає Зоряна Володимир. – Бо коли маринувати, то є небезпека розвитку ботулізму, якщо банки закриті негерметично. Щоб цьому запобігти, гриби краще засолювати і тримати у погребі чи холодильнику. Також добре зберігати їх у морозилці, попередньо відваривши. Варто зауважити, що будь-яку консервацію не варто зберігати більше року.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:03 Історія «Шостого магазину» у Тернополі, який став орієнтиром для місцевих play_circle_filled photo_camera 20:03 Тернополяни освятили кошики та хваляться ними в соцмережах. Залишайте своє фото в коментарях photo_camera 19:00 Печуть паски та роблять крашанки: як засуджені жінки у Збаразькій колонії готуються до Великодня photo_camera 18:03 Як добре ви знаєте історію тернопільських вулиць? ТЕСТ photo_camera Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 16:55 Біля Вишнівця сталася ДТП: надавали допомогу жінці 16:01 У Храмі Гробу Господнього в Єрусалимі зійшов благодатний вогонь play_circle_filled 15:03 Як тернополяни освячували Великодні кошики: шукайте себе та знайомих на фото! photo_camera 14:03 Нажились на авто для ЗСУ: кременчанин втратив 280 тисяч гривень при покупці транспорту з-за кордону 13:02 Як рухаються справи з ремонтом моста в Теребовлі (ФОТО) photo_camera 12:03 Як прикрасили Тернопіль до Великодня: підбірка локацій для фото photo_camera 11:01 На Симоненка горів балкон у багатоповерхівці. Як вберегтись від пожежі під час свят 10:02 Легко, а кольори неймовірні: 7 натуральних барвників, якими можна розфарбувати яйця 09:02 Соковитий лаваш з червоною рибою: корисний варіант шаурми за 10 хвилин
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up