Позитивна динаміка: усіх діток, які мали COVID-19, виписали з тернопільської лікарні. Нових пацієнтів немає

Позитивна динаміка: усіх діток, які мали COVID-19, виписали з тернопільської лікарні. Нових пацієнтів немає
  • У Тернополі є позитивна динаміка: усіх пацієнтів міської дитячої лікарні станом на 13 квітня виписали із лікувального закладу. Наразі нових хворих на коронавірус діток тут немає.
  • Працівники лікарні щодня, 24 години на добу роблять усе можливе, аби зберегти життя та здоров'я маленьких пацієнтів.

На сходах лікарні – щаслива мама з малюком, у якого раніше діагностували коронавірус. Вона радіє, адже і вона, і маля – тепер здорові. Завдяки працівникам міської дитячої лікарні, які постійно були на сторожі їхнього здоров'я. Жінка щиро дякує тим, хто допоміг пережити цей нелегкий період у їхньому житті.

Найкраща ж нині нагорода для лікарів, як вони самі кажуть, - це усмішки на дитячих обличчях та від'ємний результат на наявність коронавірусної інфекції в організмі.

Одні – здорові, інші – на самоізоляції

- Ми щасливі, коли наші пацієнти одужують. 13 квітня двоє дорослих і двоє діток виписали. В однієї мами та дитини повне клініко-лабораторне одужання: контрольні ПЛР-дослідження мазків на COVID-19 – від’ємні. Решта виписані клінічно здоровими, вони перебувають на самоізоляції вдома під наглядом дільничних педіатрів та сімейних лікарів, - розповідає завідувачка інфекційного відділу КНП "Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня" Ольга Дивоняк.

Відео дня

За її словами, для тих, хто перебуває вдома, контрольні ПЛР-дослідження мазків із носа та ротоглотки будуть проводити амбулаторно у визначені дати. Після отримання від'ємних результатів пацієнти зможуть вийти із самоізоляції.

Станом на ранок 14 квітня нових випадків захворювання на COVID-19 серед дитячого населення не зафіксували. Загалом же за період з 26 березня по 13 квітня в інфекційному відділі пролікували 11 хворих з підтвердженим діагнозом COVID-19, з них 7 – дітей та 4 – дорослих.

Тим часом, у закладі мають змогу провести повну дезінфекцію усіх приміщень та поповнити запаси до моменту можливих поступлень нових хворих.

"Найважче працювати у костюмах"

Заклад спеціалізується на лікуванні інфекційних хворих, тому до цього виклику вони були готові, запевняє директор КНП "Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня" Андрій Артимович.

- Алгоритм лікування хворих відомий, найважче було працювати у захисних костюмах. Швидке звернення до лікаря з появою перших ознак недуги гарантує легкий її перебіг та відсутність ускладнень. Наші лікарі знають, що порібно робити, - говорить пан Артимович. – Маленький пацієнт, який мав двостороннє запалення легень – це вже не швидке звернення. Тим не менш, ми надавали всю необхідну допомогу дитині. Вдалося обійтися без підключення до апарату штучної вентиляції легень.

У Тернополі успішно працює первинна ланка надання медичної допомоги. Педіатри контролюють стан здоров'я своїх пацієнтів. При виявленні будь-яких ознак погіршення стану, їх миттєво госпіталізують.

- У стаціонарі ми одразу вживаємо всі заходи, аби не допустити розвитку ускладнень, - каже керівник.

Відновити дитячу медицину у районах

На жаль, ситуація у районах значно гірша. Адже педіатрія там фактично знищена, продовжує пан Артимович.

- Саме тому ми зараз працюємо над тим, аби надати можливість усім дітям області мати доступ до первинної ланки надання медичної допомоги. Дитяча смертність у районах, не беремо до уваги COVID, є набагато вищою, ніж в обласному центрі. Надаючи консультативну допомогу сімейним лікарям, які працюють у районах, ми зможемо покращити цю ситуацію. Крім того, ми плануємо надати педіатрів у райони. Не хочемо зараз бути багатослівними, ці зміни плануємо проваджувати протягом року, - говорить Андрій Артимович.

Попереду – Великдень. При нагоді медики просять усіх залишатися вдома, бережіть себе та своїх рідних.

Карантин та самоізоляція – це єдині дієві методи, які допоможуть запобігти масовому поширення коронавірусу в країні.

- Карантин – якраз для того, щоб батьки обмежили себе та діток від перебування у місцях скупчення людей, - черговий раз нагадує лікар-епідеміолог КНП "Тернопільська міська комунальна дитяча лікарня" Марія Павельєва. – Тому перша, найбільш важлива порада – уникайте скупчення людей! Є і ряд гігієнічних та санітарних вимог, яких потрібно чітко дотримуватися. Вони регламентовані Всесвітньою організацією здоров'я та Міністерством охорони здоров'я. Правильне миття рук – дуже важливо. Звісно, діткам важко усвідомити, що це потрібно робити регулярно, та ще й довше, ніж вони звикли. Саме тому закликаю всіх батьків власним прикладом, особливо після відвідування магазинів та громадських місць, показувати, що руки потрібно мити з милом. Якщо мило і вода недоступні, дайте дезінфікуючий засіб для рук з вмістом спирту не менше 60%. А ще – важливо мити руки, перш ніж торкатися їх очей, носа або рота. Миття рук знижує кількість респіраторних вірусів, які можуть поширюватися.

Читайте та виконуйте рекомендації лікарів щодо заходів профілактики захворювань. Знання  і отримання достовірної інформації допоможе скласти план захисту себе, своїх дітей та інших осіб. Будьте здорові!

 

Привітання до Великодня

Христове Воскресіння цьогоріч для кожного з нас – особливе. Зовсім інший зміст має слово – здоров'я під час пандемії коронавірусу.

По-іншому почали цінувати невтомну працю медиків. У ці світлі дні Христового Воскресіння я кожному бажаю здоров’я. Дякую колективу Тернопільської міської дитячої лікарні. Ви зараз на передовій боротьби з коронавірусом. Я вами пишаюся!

Зараз і кожен з Вас, любі краяни, може допомогти медикам – залишіться на Великдень, будь ласка, вдома. Попереду ще будуть святкування, радісні звістки, але це все після закінчення епідемії коронавірусу.

Вітаю усіх з Воскресінням Господнім у це величне свято, згадайте у своїх молитвах медиків. Христос Воскрес. Воістину Воскрес.

З повагою, директор закладу Андрій Артимович

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:01 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 20:01 Борсук «життєрадісний»: у лісі на Тернопільщині фотопастка зафіксувала рідкісну тварину photo_camera 19:03 Відео у TikTok від тернополян та про Тернопіль: дивіться підбірку! play_circle_filled 18:01 Благодатний вогонь вже привезли у тернопільські церкви photo_camera Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 17:02 Великдень на передовій: українські воїни розповіли як не забувають про традиції 16:01 Очікуємо грози: на Тернопільщині — штормове попередження photo_camera 15:01 Невипита кава рятує життя: танкіст-депутат зі Збаража відкрив збір на ремонт військового авто 14:03 Біля Катедри діти влаштували Великодні гаївки: як усе відбувалось photo_camera 13:02 Капелани 105 окремої бригади тероборони ЗСУ вітають військових з Великоднем play_circle_filled 12:03 Як тернополяни йшли на Великодню службу до храмів photo_camera 11:02 «Паски були скромні, без родзинок, але смачні... спечені мамою на засланні»: тернополянка про сумний Великдень play_circle_filled 10:03 Маленькі тернополяни вітають захисників з Великоднем play_circle_filled 09:01 Частуйте дітей Великодніми стравами розумно. Поради батькам від медиків
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up