Бактеріальна екологія ротової порожнини

Життя на землі ­– це історія залежності між різними організмами та середовищем їх існування. Це відноситься також до таких мікроорганізмів як бактерії, середовищем існування для яких є людський організм, який ми називаємо «господарем». Усі мікроорганізми перебувають в стані біологічної рівноваги як між собою, так і з своїм «господарем» - людиною і, навіть, деякі з них можуть допомагати процесу первинного перетравлення їжі.

Ротова порожнина, є частиною людського організму, що заселена незліченними дрібними частинками. Таким чином, вона представляє складну екосистему. Всього існує декілька сот видів бактерій, які можуть знаходитись у роті людини і на фото їхні скупчення виглядають по різному.

Турботливість людини з приводу здоров҆я порожнини рота пояснюється бажанням захистити свою травну систему і, як наслідок, весь організм, від інфекційних заражень, а також зберегти якомога довше естетичний вигляд зубів та ясен.

Небезпека для людини від такого співіснування залежить виключно від того, скільки шкідливих (патогенних) бактерій може харчуватися за рахунок продуктів життєдіяльності нешкідливих. Тобто, чим більше їжі для патогенів, тим сприятливіша буде зона для їх проживання. 

Якщо у Вас в роті розмножуються бактерії і їх кількість не контролюється ззовні, то у скорому часі можна очікувати дисбактеріоз в роті: переважання хвороботворних мікробів над безпечним бактеріальним середовищем.

Бактерії, котрі причетні до утворення зубного нальоту поділяються на дві групи: ацидофільні та протеолітичні. Ацидофільні – аеробні бактерії, які живуть у кислому середовищі. Деякі з них виділяють молочну кислоту в місцях скупчення цукру, що роз҆їдає емаль та приваблює стафілококи. Протеолітичні – анаеробні мікроорганізми, які розкладають білкову їжу на амінокислоти і, як наслідок, є збудниками гнійних уражень тканин ротової порожнини та створюють неприємний запах у порожнині рота

У зв’язку з цим, профілактична мета людини в питанні бактеріальної безпеки полягає не стільки в тому, щоб убити усе бактеріальне співтовариство, скільки в тому, щоб регулювати кількість безпечних бактерій і не допускати надмірної кількості відходів їх життєдіяльності (зубного нальоту). Тобто, встановити мікробіологічну рівновагу.

Єдиний інструмент, який є у людини проти цих умовно патогенних мікроорганізмів – зубна щітка. Чим тонша буде плівка нашарувань усієї флори на зубах та слизовій оболонці порожнини рота – тим гірші умови для їх розвитку.

І це ще не лікування, а – профілактика!

         Стоматологи «Клініки Олексюка» допоможуть Вам підібрати засоби ОСОБИСТОЇ гігієни для порожнини рота, проведуть корегування методів чистки зубів, нададуть кваліфіковану інформацію щодо Ваших проблем у порожнині рота.

Бережіть себе та не живіть із дискомфортом, не запускайте патологічні процеси, котрі ускладнюють процес лікування.

Звертайтесь в «Стоматологію Олексюка» — ми знайдемо вирішення Ваших проблем.

 м. Тернопіль, вул. Глибока, 25

 098 130 13 71

 

Коментарі (0)

Символіка кольорів людину супроводжує усе життя.  Ще Ґете розробив свою концепцію кольору, де усі темні кольори заспокоюють,...

Перегляд фотографій минулих століть має одну спільну рису – відсутня щира посмішка у людей. Так, то були важкі епохи...

Якщо страх «сидить» на підсвідомому рівні і не дає Вам розслабитись, а стоматологічна маніпуляція є необхідною...

На жаль, ця фраза є знайомою для стоматологів. Згідно із статистичними даними, для більшості людей, особливо наших співгромадян,...

Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up