Чому ж так болить?

 «О дух раздора и войны,

Что носит имя сатаны,

И был низвергнут с вышины

За своеволье,

Казни врагов моей страны

Зубною болью!»

Роберт Бернс (Robert Burns),

«Ода к Зубной Боли», фрагмент

 Переклад С.Я.Маршака, 1969р

Зубний біль описували письменники, поети, її симптоми зображені на картинах великих художників, їй пробували присвятити музичні твори... Але кожне наступне покоління людей знову і знову відчуває цей біль у різних її проявах.

Це правда, що немає нічого гіршого за відчуття зубного болю. Вона не дає комфортно жити, натхненно трудитись, омріяно відпочивати. Вона змушує лише думати про припинення страждань.

Зубний біль буває різним по своєму характеру і може бути спричинений різними факторами:

  • дефект у зубі (карієс, тріщина, скол фрагменту);
  • запалення нерва (пульпіт, періодонтит);
  • ріст зуба (зуб «мудрості», ретиновані зуби);
  • оголення коренів зубів (пародонтит, проблеми з прикусом).

Також зубний біль можуть симулювати запалення придаткових пазух носа, неврити та невралгії лицевих ділянок, захворювання скронево-нижньощелепного суглобу, передінфарктний стан, нервові та емоційні стреси.

Зазвичай гостра зубний біль нас будить вночі, або не дає заснути. Програма мінімум для таких моментів повинна включати  прийняття знеболюючих препаратів та чистку зубів від залишків їжі (особливу увагу потрібно приділяти міжзубним проміжкам), а також старатися не вживати гостру й солодку їжу і не жувати на ту сторону., де болить

Особливістю зубного болю є те, що його сила не відповідає площі та глибині ураження. Всі ми знаємо, що можемо витерпіти набагато більші рани, скажімо, на руці або нозі, а зубний біль чомусь не терпиться.

Справа у тому, що «нерв» у зубі – це судинно-нервовий канатик (пульпа), де знаходяться вена, артерія, лімфатичні судини та сам нерв. І коли відбувається набряк, що провокує запалення, залишку рідини нікуди подітись, адже навколо знаходиться щільна кісткова тканина із малесеньким отвором на верхівці кореня зуба. Внутрішньо-зубний тиск подразнює нерв і запускається больова симптоматика.

Яка би стражденна ніч не була, а зранку біль стихає і людина, навіть, може виспатись. Чому? Дослідники довели, що наднирники, виділяючи кортикостероїди, пригнічуючи запальні процеси і їхнє ранкове «пробудження» позбавляє нас від болі.

Але біль сильний чи маленький, короткочасний, чи тривалий – це завжди сигнал біди. Тому необхідно не лише втамувати біль, але й з'ясувати причину його виникнення з наступним відповідним лікуванням. При виникненні некерованого больового симптому та психоемоційного дискомфорту хворі відмовляються від своєчасної допомоги, чим ускладнюють процес діагностики та лікування.

Болить – не сидіть вдома, не займайтесь самолікуванням, адже Ви тамуєте лише біль, а причинне запалення залишається. На жаль, зубні проблеми, що провокують біль не розсмокчуться і не заживуть - їм потрібно поставити діагноз і провести відповідне лікування. Коли гостре запалення, що супроводжується «різким» болем, переходить у хронічне із «терпимим» болем, то збільшується і зона ураження. Інакше кажучи, запалення «сну» немає! 

Кваліфікована допомога стоматологів клініки «Стоматологія Олексюка» допоможе Вам диференціювати запалення, що супроводжує біль. Для цього ми використовуємо свої знання та вміння, набуті на спеціалізованих міжнародних конференціях, майстер-класах, що проводять визначні науковці та клініцисти провідних стоматологічних клінік України й зарубіжжя. При необхідності ми проводимо рентген-дослідження, чи причинного зуба безпосередньо у клінічному кабінеті, чи комплексне 3D–обстеження щелепо-лицевої ділянки (комп’ютерна томографія) у спеціалізованому рентген-кабінеті.

Звертайтесь до лікарів клініки «Стоматологія Олексюка»!

 м. Тернопіль, вул. Глибока, 25

 098 130 13 71

Коментарі (0)

Символіка кольорів людину супроводжує усе життя.  Ще Ґете розробив свою концепцію кольору, де усі темні кольори заспокоюють,...

Перегляд фотографій минулих століть має одну спільну рису – відсутня щира посмішка у людей. Так, то були важкі епохи...

Якщо страх «сидить» на підсвідомому рівні і не дає Вам розслабитись, а стоматологічна маніпуляція є необхідною...

На жаль, ця фраза є знайомою для стоматологів. Згідно із статистичними даними, для більшості людей, особливо наших співгромадян,...

Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up