Домашня бібліотека маркетолога

Я постійно ділюся своїми враженнями про художні книжки та фільми і мовчу про професійну літературу. Якось несправедливо виходить. От вирішила виправитися і написати про улюблені книжки по маркетингу.

Вже багато років № 1 в списку професійної літератури вважаю книгу Карла Сьюелла і Пола Брауна «Клієнти на все життя». ЇЇ звісно ж читали і знають всі, але не згадати її не можу))) Ця книга основа бізнесу загалом і маркетингу зокрема. Її потрібно періодично перечитувати для натхнення і аби завжди бути в стані професійного тонусі.

Я люблю Ігоря Манна, тому намагаюся читати все, що він пише – і книги, і статті, і блоги. Велике задоволення отримала від книги «Маркетинг на 100%». Цитата з цієї книги «Маркетинг – це все, що стосується клієнта» тепер на моїй візитці, як моя улюблена. Автор написав курс молодого бійця-маркетолога. Книга сильна тим, що розповідає про реалії невеликих компаній. Круто працювати в компанії, де все обертається навколо маркетингу, а що коли тобі потрібно починати з того, що пояснити колегам чим ти взагалі займаєшся аби на тебе не дивилися косо. В книзі можна почерпнути багато корисних і цікавих порад.

Дуже довгий час я оминала біографії та автобіографії. Навіть не знаю чому, але я ніколи не сприймала цей вид літератури. Я не належу до людей, які будуть говорити про етапи творчості Т. Шевченка чи Пабло Пікассо, бо зі школи не люблю читати історії життя великих і знаменитих. Колись пробувала читати біографію Чапліна, але невдало і от доросла)))

Не так давно прочитала біографію Генрі Форда «Моє життя та робота» і вкотре переконалася настільки важлива в маркетингу демонстрація продукту. В наш час промо акції частково замінило відео, але люди хочуть розуміти що вони купують і не важливо яким чином ми донесемо до них цю інформацію, просто без цього ніяк. От Форд не дуже любив перегони, але саме участь в них принесла його автомобілям славу і успіх, бо де інакше він міг показати свій товар у всій красі.

Ще в цій книзі цікаво прочитати роздуми про ціну товару, яка важлива завжди і всюди, як би нам це не претило. Сам Форд стояв на позиціях, що з розвитком технологій і зростанням продуктивності праці ціна на товари має падати, без жодної шкоди для їхньої якості. На питання «Як зробити товар масовим» - Форд відповідає однозначно - зробити його доступним. Свого часу підхід автомагната змінив життя американців - для них автомобіль перестав бути розкішшю, а став засобом пересування. З художнього боку книжка не дуже цікава, а можливо, то проблеми перекладу, але з погляду професійного я отримала велике задоволення і цілком поміняла свою думку про біографічну літературу.

Дуже пізнавальна також біографія іншого реформатора Стіва Джобса. Уолт Айзексон зі своїм бестселером «Стів Джобс» вже кілька років перебуває в списках найкращих книг. Якщо відкинути проблеми українського перекладу і надто багато суджень автора, то книга чудова, в тому числі з професійного боку. С. Джобс абсолютна протилежність Г. Форда. Для нього ціна ніколи не була визначальною, свої товари він доводив до довершеності, а це завжди відбивалося на їхній ціні, але він довів, що люди готові за це платити. Моя улюблена цитата «Безумці, які переконані, що можуть поміняти світ, якраз його і міняють». Стів Джобс був безумцем і він поміняв світ. Маркетолог в цій книзі може навчитися не опускати планку, робити не лише якісні, а й красиві товари, про що мало хто задумувався до Джобса, та й зараз, нажаль. Джобс довів, що кожна компанія має мати свій дух і корпоративну культуру, тільки такі компанії сильні. Якщо Apple славиться високою якістю, інноваційністю та  простотою, то все повинно відповідати цьому - від вигляду їхніх товарі до реклами і магазинів. Саме тоді, коли компанія зуміла втілити цей принцип в життя вони отримали найбільший успіх. На прикладі Стіва Джобса видно, що в основі хорошого бізнесу завжди лежить хороший товар і емоція, якщо це є, то люди не жалітимуть грошей на товар. Пізнавально було прочитати щось про товари преміум класу.

Справжнім відкриттям для мене стала книга Йона Бергера «Заразливий. Психологія вірусного маркетингу». Автор пояснює успіх закладів типу «Криївки» - люди люблять розповідати про щось недоступне для широкого загалу, бо це додає їм соціальної ваги. Автор пише про багато успішних рекламних кампаній і розповідає про 6 обовязкових їхніх елементів – соціальна валюта (чи додає нам розповідь про заклад, товар чи послугу соціальної ваги), тригери (ключові слова, які змушують нас думати про товар – «Kit Kat друг кави», кава змушує нас думати про Kit Kat), емоції, суспільство (люди завжди наслідують інших), практична цінність, історії (свій товар завжди потрібно пакувати в легкі та смачні історії). Книга проста, цікава і дуже пізнавальна. А такі висновки, як «Пройняті пошаною статті на 30% частіше опинялися в переліку найпопулярніших матеріалів» вже давно використовують SMMщики, але не завжди журналісти та маркетологи.

Сет Годін «Фіолетова корова» буде доповненням до «Заразливий», бо ця книга присвячена темі неповторного бізнесу. Відомий маркетолог пише про те як зробити бізнес настільки неповторним, щоб він сам себе рекламував - як от ресторан з льоду. Ця книга не для всіх, бо не можна робити епатажний бізнес лише для заробляння грошей, до цього має лежати душа. Мені приємно і легко читати Годіна.

Це лише кілька книжок, які спали на думку або вразили найбільше. Особисто я більше люблю читати художню літературу але й без професійної ніяк, бо це чудова альтернатива тренінгам і курсам, а ще книжки, точніше приклади описані в них, надихають і змушують задуматися.

Приємного читання!

Коментарі (0)

Люблю подорожувати, люблю природу, люблю гори (як оригінально))) це ж про всіх можна сказати). Досвід походів в гори в мене...

В ході роботи над одним проектом довелося засісти в Інстаграмі всерйоз і надовго. Я переглянула дуже багато профілів. Сказати,...

Подивилася україномовну версію «За двома зайцями» і вирішила скласти рейтинг своїх улюблених українських фільмів, правда...

Щастя - це бажана і дуже популярна емоція. І скільки б його не було, завжди хочеться більше. Почуття вдячності – це мінімум,...

Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:55 У Тернополі організовують перший ековелопробік 13:15 В Тернополі виступить один із найпопулярніших нових гуртів українського шоубізу 100лиця play_circle_filled 12:35 У Тернополі чоловік продавав наркотики під виглядом електронних сигарет 12:01 Яку роботу пропонують в Тернопільському центрі зайнятості Від читача 08:18 Ефективна співпраця на допомогу людям 11:30 Чи має шанс 2024-ий рік бути мирним? Що думають українці(ОПИТУВАННЯ) 10:50 ВЛК для людей з інвалідністю: кому треба пройти повторно і кого розраховують мобілізувати 10:15 Рідні полеглих Героїв отримали відзнаки «Почесний громадянин міста Тернополя» photo_camera 09:35 У Чорткові з'являться сонячні електростанції за пів мільйона євро 09:00 НБУ підвищив офіційний курс долара 08:00 У Тернополі мають відремонтувати дорожнє покриття на шести вулицях 22:00 У Зарваниці відбудеться Хресна дорога 21:00 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому призначать автоматично, а кому — за заявою 20:00 У Тернополі ймовірно отруїли собаку: тварина померла дорогою до ветеринара 19:00 Посмертні нагороди вручили рідним полеглих воїнів з Тернопільщини photo_camera 18:00 100-літній ювілей відзначила довгожителька з села Конюхи 17:05 На фронті загинув військовослужбовець з Великоберезовицької громади 16:50 Салон краси «RIDANA» – ваш незмінний бюті-помічник! (новини компаній) 16:20 У Тернополі відбудеться фестиваль «Великодні мотиви» 15:35 100 років виповнилося довгожительці з Тернопільщини
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up