Через коронавірус імбир та лимони тепер «золоті»: ціни виросли в 3-4 рази. Чи захистять від інфекції?

Через коронавірус імбир та лимони тепер «золоті»: ціни виросли в 3-4 рази. Чи захистять від інфекції?

Через карантин та страх перед коронавірусом чимало людей почали скуповувати не лише маски та антисептики. Лимони, імбир та цибуля з часником купують, щоб зміцнити імунітет. Через це ціни на продукти різко виросли.

З початком карантину тернополяни почали скуповувати різні товари. Беруть гречку, макарони, цукор, сіль та навіть сірники. Згодом почався ажіотаж на деякі фрукти. Їх купують, щоб укріпити імунітет та захиститися від коронавірусу. Однак лікарі наголошують, що наразі ліків від недуги немає. Немає підтверджень і про те, що деякі продукти можуть зменшити ризик захворюваності на COVID-19. Однак люди продовжують довіряти розсилкам у месенджерах та рекламі з гучними заголовками.

Лимони подорожчали в кілька разів

У народі вже давно закріпилась думка, що вітамін С допомагає не захворіти на гострі респіраторні вірусні інфекції, або швидше одужувати. Хто ж не пив під час простуди чай з лимоном або ліки з додаванням вітаміну С? Однак лікарі пояснюють, що це всього лише міф. Не існує підтверджених доказів, що вживання вітаміну С укріпить імунітет та допоможе швидше одужати від ГРВІ.

Незважаючи на це, люди продовжують скуповувати лимони, які через ажіотаж подорожчали вдвічі, а в деяких місцях навіть втричі. До початку карантину кілограм лимонів коштував 45 гривень. Журналіст «20 хвилин» стежив за динамікою цін на овочі та фрукти протягом кількох місяців. Лимони фактично не змінювали свою ціну. Однак з початком карантину, вони коштують 80 – 130 гривень. Як кажуть продавці, ціна може вирости ще.

Відео дня

- Зараз почався ажіотаж на лимони, тому ціни підскочили, - каже продавчиня пані Ольга в одному з магазинів. – Їх швидко привозять, дефіциту немає, але ціни можуть ще підняти. Люди часто запитують, чому ціни такі високі. Вони підскочили буквально за кілька днів після початку карантину. Є попит – вартість піднімають.

Ми обійшли кілька магазинів та супермаркетів. У невеликих крамницях лимони коштують найдорожче. Ціни доходять до 130 гривень за кілограм. Найдешевші лимони в одному з супермаркетів коштують 80 грн за кілограм.

Чи є вітамін С в аптеках?

У аптеках можна придбати вітамін С. Як кажуть фармацевти, ціни поки що не змінилися.

- Люди зараз купують частіше вітаміни, особливо вітамін С, - каже фармацевт Ірина. – Навесні люди завжди їх частіше купують, але зараз, під час карантину, попит дуже великий. Ми попереджуємо людей, що не можна зловживати вітамінами і стежте за дозуванням.

В аптеках найдешевше коштує аскорбінова кислота – 5 – 10 гривень. Вітамін С у вигляді жувальних пігулок дорожче – 25 – 30 гривень за 30 – 50 пігулок (в залежності від виробника).

Лікарі застерігають, що зловживати вітамінами не можна. Особливо варто стежити за нормою вітамінів для дітей.

Імбир тепер на вагу золота

Імбир став чи не лідером по зростанню ціни та попитом серед населення. Все через те, що китайський лікар порадив частіше вживати цей продукт, щоб уберегти себе від коронавірусу. Хто цей лікар? Чи є якісь підтвердження цьому? Наврядчи хтось задав собі ці питання, однак чутки почали ширитися і ціни на імбир піднялись одразу. Раніше було близько 100 гривень за кілограм – стало 350.

У супермаркетах імбир розмели швидко. У деяких кіосках його знайти можна, однак на низькі ціни сподіватися не варто.

У Всесвітній організації охорони здоров’я закликали не вірити в ефективність імбиру в боротьбі з коронавірусом.

- Потрібно бути обережним з тим, що називається традиційними методами лікування, до яких вдаються люди, щоб краще себе почувати, – заявив директор програми з надзвичайних ситуацій в області охорони здоров’я Майкл Райан.

Лікарі зауважують, що наразі не існує ні ліків від коронавірусу, ні ефективного засобу профілактики. Безумовно, імбир – корисний продукт, але всього має бути в міру.

Цибуля та часник в народі ще одні «ліки від усіх хвороб», які тепер скуповують в магазинах. Через це на них виросли ціни. Часник тепер коштує 154 гривні за кілограм, а цибуля – 25 – 40 гривень в залежності від сорту.

Як укріпити імунітет?

Як пояснює лікар-епідеміолог Тернопільського обласного лабораторного центру Володимир Паничев, усі ці продукти мають свою користь, однак для боротьби з коронавірусом вони не допоможуть.

- Вітамін С, як і багато інших вітамінів, є невід’ємною складовою, яка має бути присутньою в добовому раціоні людини, - пояснює пан Володимир. - Добова потреба для кожної людини, в залежності від віку, роду діяльності, особливостів організму, також різна. У середньому, на добу потрібно 80 мг. вітаміну С. Лимони містять вітамін С, але в нашій ситуації вони не є основним продуктом, на який потрібно орієнтуватися, щоб забезпечити свій організм. Найбільш поширеним джерелом цього вітаміну в нашому раціоні є звичайна картопля. Але не через те, що вона має високий вміст вітаміну, а через те, що картопля займає значне місце в нашому раціоні за масою.

Також лікар пояснює, що цей вітамін міститься і в інших овочах та фруктах, які ми їмо кожного дня. 

- Надії людей на вітамін С пов’язаний з тим, що він є індуктором ендогенного інтерферону, - пояснює лікар. - Інтерферон є неспецифічним фактором, який володіє ативірусною активністю. Чи буде вітамін сприяти підвищенню імунітету людини – інше питання. Ніхто не буде заперечувати, якщо у раціоні будуть присутні лимони. Але чи убезпечить це від захворювання та розвитку хвороби – дуже дискусійне питання.

Сподіватися, що якщо їсти більше лимонів, імбиру чи цибулі, то ви будете здоровішими та захищенішими – не варто, але збалансоване і правильне харчування однозначно укріпить імунну систему – каже лікар.

- Раціональне харчування є одним з факторів підтримання неспецифічної резистентності організму, в тому числі і противірусної,  каже Володимир Паничев. - Також наша неспецифічна стійкість імунітету залежить від способу нашого життя, розпорядку дня, здорового сну, помірного навантаження, збалансованого харчування, тощо.

Саме тому не варто бігти скуповувати окремі овочі чи фрукти. Вони мають бути в нашому раціоні завжди. Варто стежити за своїм здоров’ям, приділяти увагу своєму сну та навантаженню. «Чарівна вітамінка» не зможе зробити вашу імунну систему сильнішою, як би нам цього не хотілося. Потрібно завжди приділяти увагу здоровому способу життя. Навіть якщо у вас хороший імунітет, пам’ятайте, що під час карантину не варто забувати про правила гігієни. Не відвідуйте людні місця та користуйтеся антисептиками.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • ВІТАЛЬКА

    Приймайте припарку і пийте БОРЖОМІ тідьки це поможе при наші владі і мінздоровя.
  • Мешканець з досвідом

    Той випадок коли живешь в Тернополі і твоє життя нестерпне через сільських рагулів, святих ідіотів та масовий імбіцильний психоз більшості населення і тут у коментарях зустрічаєш людей які знають слово «Луг» і це професійне! Ніби навколо ходять збирачі полуниць і зненацька хімія за 9 клас!
  • Анонім

    Якщо хочете природній антисептик повітря ,то лимони треба вирощувати в хаті . Листя лимона та і цитрусових загалом виділяють фітонциди ,які вбивають до 95 % хвороботворних бактерій і вірусів. Плюс це власні плоди ,які в декілька разів по смаковим якостям кращі ніж магазині.
  • Лілія Берестовська

    Наша сім'я перестала хворіти на простудні та вірусні захворювання відколи ми почали їсти лимони. А це вже близько 25 років.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою 08:05 У Підволочиську чоловік продавав перероблений пістолет play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up