Вбивство у Вишнівці чотири роки потому: хто затягує справу і чому нема досі вироку убивці Іринки Мукоїди?

Вбивство у Вишнівці чотири роки потому: хто затягує справу і чому нема досі вироку убивці Іринки Мукоїди?
  • Звідки не надто заможна родина Василя, єдиного обвинуваченого у вбивстві і зґвалтуванні в неприродній спосіб випускниці, бере гроші на оплату послуг трьох адвокатів?  
  • Василь Гнатюк за ці роки подорослішав – у всіх сенсах цього поняття, каже адвокат. Якщо його засудять, фактично третину терміну він вже відсидів.
  • За час розгляду Чортківським районним судом будо призначено 65 судових засідань, з них 34 не відбулись через неявку сторони захисту, кажуть в обласній прокуратурі.

Чотири роки минає днями з дня резонансного вбивства у Вишнівці випускниці Іринки Мукоїди. Однак суд присяжних досі не назвав ім’я вбивці дівчинки.

Суди тривають вже понад 3,5 роки. Це своєрідний рекорд розгляду такого роду справ.

Відео дня

Нагадаємо, тіло випускниці Іринки Мукоїди зі слідами насильницької смерті виявили зранку 26 червня 2017 р. на узбіччі траси у смт. Вишнівець Збаразького району. Підозрюваного, Василя Гнатюка, затримали через тиждень після убивства. Йому інкримінують, окрім убивства, зґвалтування в неприродний спосіб. Приблизно півроку тривало слідство, після чого справу передали до суду.

Підготовчі засідання відбувались в Тернопільському міськрайсуді, де, окрім іншого, обрали присяжних. Згодом перенесли розгляд до Чорткова, так вирішила колегія апеляційного суду.

- Відповідно до ст. 27 КПК України, справа слухається у закритому режимі, тобто в присутності лише учасників кримінального провадження, оскільки обвинуваченим є неповнолітній і обвинувачення стосується злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканості особи, - запевнили у пресслужбі Тернопільського апеляційного суду.

Тоді ще 16-річного Василя Гнатюка звинуватили в особливо тяжких злочинах: за п. 10 ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство, поєднане із зґвалтуванням або насильницьким задоволенням статевої пристрасті неприродним способом) та ч. 3 ст. 153 Кримінального кодексу України (насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом, що спричинило особливо тяжкі наслідки).

З дня убивства минає 4 роки, вироку немає досі. Хто затягує справу, на якому етапі розгляд і коли чекати на вирок, ми поцікавились в Тернопільській обласній прокуратурі.  

— Триває судовий розгляд у цій справі, — повідомила речниця Тернопільської обласної прокуратури Леся Гурецька. — У березні цього року судом завершено дослідження письмових доказів у справі. Після чого стороною захисту заявлено п’ять клопотань. На сьогодні зазначені клопотання судом вирішено.

За час розгляду Чортківським районним судом будо призначено 65 судових засідань, з них 34 не відбулись через неявку сторони захисту, запевнила Леся Гурецька.

Наступне судове засідання має відбутись 25 червня — напередодні четвертої річниці з дня убивства випускниці. Проте навряд чи варто сподіватись на вирок найближчим часом.

Проте один з адвокатів Василя Гнатюка киває у бік прокуратури саме через частину засідань, що не відбулись. Андрій Русин стверджує: у справі їх троє, і не було такого, щоб усі не з’являлись. Траплялось таке, що під час пандемії хтось з учасників процесу хворів, не виходило комусь із суддів чи присяжних. Тоді повідомляли адвокатам, аби не їхали на засідання, бо далеко. Двоє з адвокатів – з Вінниці. Один зі Збаража.   

Вже чотири роки Василь Гнатюк перебуває під вартою. Якщо навіть його засудять і, скажімо, суд присяжних призначить покарання у виді 10-12 років ув’язнення, то вже третину терміну він фактично відсидів. А попереду, після вироку суду І інстанції, ще апеляція та касація у Верховному суді. Не раз Андрій Русин говорив, що підуть туди, бо бачать, що навряд чи їхнього клієнта суд виправдає. А Василь, стверджує Андрій Русин, — не винен.

— На мою думку, якби все було добре по доказовій базі – вже давно був би вирок, — каже Андрій Русин. — А так у них є проблеми, і проблеми чималі.

Востаннє ми повертались до теми вбивства вишнівецької випускниці близько року тому. За цей час у справі, каже Андрій Русин, майже нічого не змінилось.

— Василю важко, дуже важко, то ж не санаторій, — каже Андрій Русин про свого клієнта. — Він за цей час дуже подорослішав – у всіх смислах цього слова. Тоді йому було 16. Зараз вже 20. Суд не змінює йому міру запобіжного захисту на домашній арешт. Звичайно, він не переховуватиметься від слідства і не тікатиме – це смішно. Проте щораз, коли ми за це говоримо, прокуратура говорить про «соціальну напруженість у пресі» щодо цієї теми. І через це продовжують тримання під вартою.

Звідки родина Василя, не настільки заможна, бере гроші на оплату послуг трьох адвокатів вже чотири роки поспіль, ми теж поцікавились.

— Ми, адвокати, працюємо безкоштовно. Це принципово, — запевнив Андрій Русин. — Мені і моїм колегам це принципово, бо як ми його (Василя – прим. авт.) не захистимо, а є для цього мільйон підстав, що вбивство скоїв не він, то які ж ми адвокати?

Андрій Русин стверджує, що в інтересах адвокатів чимшвидше закінчити цю справу. І затягування судового процесу – у цьому точно не зацікавлені.
Не виключають, що, коли пройдуть і апеляційну, і касаційну інстанції, позиватимуться до держави про відшкодування шкоди Василеві за втрачені у СІЗО роки.- Ми правду будемо шукати в касаційній інстанції – у Верховному суді. Принаймні, бачимо з практики, що до цього все йде, — не раз говорив Андрій Русин журналістці «20 хвилин». — Боремось, але мало шансів виграти справу в суді першої інстанції. Бачимо заангажованість та можливий тиск на суд.СІЗО буквально через дорогу від Чортківського райсуду, тому Василя Гнатюка доправляють на всі засідання. А от потерпілі у справі, опікунка Ольга Яремчук, яку Іринка називала мамою, та дідусь беруть в засіданнях участь в режимі відеоконференції. Для цього щораз приїжджають до міськрайонного суду.З Ольгою Яремчук, на жаль, нам не вдалось поспілкуватись, хоча ми й намагались зв’язатись з жінкою. Проте, коли говорили востаннє, пані Ольга була переконана, що справа йде до завершення. З того часу минув майже рік.


 Читайте також:

Два роки трагедії у Вишнівці: слухання справи «закрили»

Справа убивства Іринки Мукоїди: адвокати Василя не виключають, що підуть до Верховного суду

Вбивство Іринки Мукоїди: коли назвуть ім'я того, хто позбавив дівчину життя

Справа вбивства Іринки Мукоїди: свідків до суду доправлять примусово

Справу про вбивство Іринки Мукоїди тепер слухатимуть в Чорткові

Чи голодує Василь Гнатюк? Хто говорить правду?

Убивство Іринки Мукоїди: рік потому

«Ніж і телефони були на місці. І це бачили десятки людей» - деталі убивства Іринки Мукоїди

Василя Гнатюка судитимуть і за вбивство, і за зґвалтування в неприродній спосіб

«Де той Бог? І чому він не дивиться, що вони роблять з нами» - мама Іринки Мукоїди

У Василя Гнатюка в камері знайшли мобільний - у пачці з-під пластівців

Василь Гнатюк, якого підозрюють ще й у вбивстві, потрапив під амністію

У Вишнівці поховали 17-річну Іринку Мукоїду

Василь ще в перший день зізнався братові, що вбив дівчину

Василь в суді сказав, що його били і змушували зізнатися у вбивстві Ірини Мукоїди
 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (80)
  • Майя Біляшевич

    Царство небесне Іринці!
  • Майя Біляшевич

    Не.   Того судять. А вбивцю прикривають !шкода Василя.
  • Galina Hmulivska

    У мене шість років затягують розгляд справи по організаторах світового конгресу бойків : бувший голова ЛОДА О. Синютка , нач. слідчого відділення Львівської обл. А. Кумечко, бувший голова РДА Турки О. Лабецький , голова світового конгресу бойків П. Косачевич де загинула моя єдина дочка ! Цілих шість років ніхто не хоче розслідувати справу ! Слідчі , прокурори разом із організаторами …. Смерть для них не злочин …..
  • Віра Лагойда

    Кругова порука у Тернополі. Понаписують, а довести ніяк. От і порушують права людини
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up