Партнер рубрики Події

Архітектори просять міську владу не забудовувати Привокзальний майдан

Архітектори просять міську владу не забудовувати Привокзальний майдан
Архітектори міста та області не підтримують ідею забудови Привокзального майдану. Фахівці переконані, що поява двох чималеньких об’єктів зліва і справа перед вокзалом, суперечить і чинному законодавству, і будівельним нормам.


Тож,  завдання «архітектурної громадськості», як кажуть самі фахівці, – зробити усе можливе, аби майдан не забудовували в комерційних цілях. 

Нагадаємо, до кінця 2015 року поблизу залізничного вокзалу на вулиці Хмельницького, справа перед вокзалом, збудують двоповерховий торговий комплекс. Мешканці сусіднього будинку №14 – проти. Тернополяни бояться, що будівництво завдасть шкоди архітектурі міста. Не підтримують ідею забудови й архітектори обласної спілки, громадські активісти. Кажуть, що забудовувати майдан – недоречно і непрофесійно. Тим паче, що із лівого боку перед вокзалом  також з’явиться ще одна чимала будова. 0,015 га землі виділили під це ще у 2012 році. Єдині, хто не бачить проблем із забудовою майдану, це міськрада та управління  містобудування, архітектури та кадастру.  Про це ми писали у статті «Перетворюємо Тернопіль на село» у №8 від 18 лютого.

- Ми написали листа міському голові про недопустимість забудови об’єктами комерційного призначення Привокзального майдану, - каже голова правління Тернопільської обласної організації Національної спілки архітекторів України Олег Головчак. – І 5 березня з приводу забудови таки відбулась містобудівна рада при управлінні архітектури та кадастру міськради. Усі члени ради одноголосно проголосували за відміну рішень про виділення землі і містобудівних умов та обмежень щодо забудови ділянок. 

Так, на думку членів обласної організації архітекторів, відведення ділянок на Привокзальному майдані для комерційних об’єктів зроблено було з порушенням чинного законодавства. Зокрема, не було детального плану забудови на весь майдан і довколишню квартальну забудову з врахуванням необхідних містобудівних показників для всіх об’єктів цієї території.  Відтак на привокзальному майдані відсутня стоянка для автобусів.

- Значно перевищена щільність забудови Привокзального майдану, а також щільність забудови комерційних об’єктів відносно виділених ділянок, - додає пан Головчак. – Приміром, об’єкт справа – торговий комплекс. Площа виділеної ділянки біля 270 метрів квадратних. А площа забудови – 250 метрів квадратних. Тобто, йдеться про 95% забудови. Це нонсенс. Тут не передбачено паркування при торговому об’єкті, ні завантаження товарів, ні площі для відвідувачів.

Наведені порушення – це ще, за словами архітектора, не весь перелік. Також не врахували у міськраді й думки самих тернополян, адже не було громадських слухань. Окрім того, порушені і норми Державних будівельних норм, зокрема щодо візуального сприйняття пам’яток архітектури.

- Думки простих тернополян, навіть без врахування усіх порушень законодавства і будівельних норм, ще радикальніші, - додає він. –   Люди кажуть, що нема у місті архітекторів. І не розуміють, що професіонали також проти забудови майдану, але вплинути на це не можуть. Робимо усе від нас можливе, аби площу вокзалу не забудовували. Чи дослухається міська влада – побачимо. 

 

 

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Анонім

    зліва, це ділянка, яку НЕЗАКОННО виділив для себе Кібляр-начальник міського земельного відділу на підставну фірму Девелопер
  • Анонім

    треба, щоби піднялись тернополяни
  • Vito

    Ото додумались патріоти ....засрали автовокзал тими будками...тепер на черзі ж.д..мені інтересно оті депутати разом з мером...хтось думає про місто...чи думають як збагатитись.
  • Анонім

    школи треба будувати і садіки діткам .



    а на тій площі нема навіть де припаркуватися... подивіться в Києві чи Дніпропетровську скільки місця  там треба посадити травичку і деревця шоб люди які приїзжають бачили яке гарне місто ..схаменіться вже троха а то гроші гроші гроші
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:00 Ціни стартують від 29 гривень: де та за скільки можна придбати великодні паски у Тернополі 13:02 Прочісують поля та ліси: розшук чоловіка з Кременеччини 12:01 Що можна і не можна обговорювати з сімейним лікарем. Пояснює НСЗУ 11:00 Тернополяни освячують вербу: репортаж з храмів Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 10:02 У Почаєві прощатимуться з захисником Русланом Петриком 09:02 До Великоднього столу: рецепт соковитого курячого філе по-індійськи 21:00 «Воюю — заради команди», — історія бойового медика реактивної артбатареї photo_camera 20:01 У Раді пояснили чому будуть переглядати тариф на світло для населення 19:03 Як Тернопіль прикрасили до Великодня: фоторепортаж з міста 18:02 Тепер захищає нас із неба: загинув 25-річний воїн з Коропецької громади Андрій Данцевич 17:04 У Тернопільській громади висадили понад сотню дерев та кущів: де стане зеленіше 16:02 У Тернополі стартував сезон фонтанів (Фото дня) 15:01 У Бучачі освятили Алею Памяті 25-ти воїнам-героям з громади photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up