Якого покарання вимагає батько школяра для Устинова, який вистрелив у його сина з рушниці

Якого покарання вимагає батько школяра для Устинова, який вистрелив у його сина з рушниці
  • Від вистрілу з рушниці тернополянина Валерія Устинова постраждали двоє дітей. Вже три місяці чоловік перебуває в СІЗО. 
  • 22 квітня у Тернопільському міськрайонному суді розглядали клопотання прокурора щодо продовження міри запобіжного заходу. 
  • Батько Максимчика, у тілі якого і далі залишається понад 30 дробинок, висловив своє бачення щодо цієї справи журналістам "20 хвилин". 

Трагічна подія, через яку 11-річний Максимко Капустяник отримав вогнепальне поранення і десятки дробинок  по всьому тілу, трапилась 21 січня. Дитину оперували в Києві. Зараз хлопчик вже повернувся до школи. Проте реабілітація триває. 

Окрім Максима, від пострілу постраждала ще одна дитина.  У 8-річного хлопчика виявили рану на обличчі. Спочатку він намагався приховати, що також постраждав. Інформацію підтвердили в прес службі ГУНП в Тернопільській області. 

Що уже встановило слідство

Слідство наразі триває. Вже відбулось кілька судів щодо обрання запобіжного заходу для чоловіка, якого визнали підозрюваним. Ним виявився 40-річний Валерій Устинов. Більше про нього читайте у матеріалі "Тернопільський стрілець": що відомо про чоловіка, який, ймовірно, міг поцілити у школярів. ЕКСКЛЮЗИВ". Із початку березня 2021-го Устинов перебуває в СІЗО. Йому інкримінують хуліганство та заподіяння умисного тілесного ушкодження 11-річному школяреві.

Відео дня

Крайнє із судових засідань відбулось 1 квітня. Репортаж з судової зали читайте у матеріалі: "Чи «світить» воля стрільцю по дітях? Ексклюзивне відео від Валерія Устинова".

Тоді суд вирішив залишити під вартою підозрюваного до 30 квітня включно без права внесення застави. Проте вже тоді Валерій Устинов мав всі шанси вийти на волю, адже адвокат, який був присутнім на засіданні за допомогою відеоконференції, просив обрати міру запобіжного заходу, не пов'язану з позбавленням волі.

Немає опису.

Суд знову перенесли 

Оскільки тривалість тримання під вартою закінчується буквально через кілька днів, Устинов знову має шанс опинитись на волі.

Сам підсудний на засіданні не був присутній. З ним суд спілкувався в режимі відеозв'язку. 

Під час засідання прокурор зазначила, що оскільки наразі закінчуються терміни досудового розслідування, і їх ще не продовжили, суд щодо міри запобіжного заходу варто перенести. Також на засідання вкотре не з'явився представник підсудного. Він не міг підключитися по відеозв'язку. А в суд не прийшов, бо перебуває в іншому місті. І це ще одна причина перенести розгляд колопотання на 27 квітня. 

Чи буде Устинов знову просити домашній арешт на наступному засіданні? Побачимо. 

Як почувається Максимко 

Сам потерпілий Максимко Капустяник 21 квітня зустрівся з улюбленими зірками футболу з команди "Динамо", які допомагали йому під час лікування. 

— Це стало справжньою підтримкою для Максимка, для його морального духу. Він дуже любить цю команду і втішився, що за нього так хвилюються улюблені гравці, — розповів батько хлопчика. 

Читайте також: «Динамо» у Тернополі зустріли вболівальники. З ними — і Максим, якому клуб допоміг після поранення"

«Динамо» у Тернополі зустріли вболівальники. З ними — і Максим, якому клуб допоміг після поранення

Чоловік каже, що син почувається добре, хоча у тілі досі залишились 30 дробинок.

— Інколи син ще скаржиться на біль, але якщо він тоді витерпів стільки, то зараз мусить залишатись сильним. Він в нас справжній чоловік, —  каже тато хлопчика. — Зараз Максико почав відвідувати плавання. На навчання наразі не ходить, але за індивідуальним планом навчається вдома. 

Щодо судових засідань, то пан Капустяник говорить, що це перше засідання, на якому йому вдалось бути присутнім. Раніше він був з сином на лікуванні, потім хворів. А зараз каже, що відвідуватиме усі засідання.

Немає опису.

— Важко сказати, якого покарання я вимагав би для цієї людини. Ще незрозуміло, як точно кваліфікуватимуть злочин до кінця слідства. Сподіваємося, що все буде за законом. Дитині вчинили серйозні травми, фізичні, моральні. Тому ця людина має відповідати перед законом, відповідати максимально,  — каже Ярослав Капустяник.

Чоловік розповів, що бачив відео з вибаченнями Устинова. Але особисто ні з ним, ні з Максимом стрілець не спілкувався. Особистих вибачень не було.

Передісторія: 40 дробинок в тілі 

Нагадаємо, за версією слідства, 21 січня 2021 року близько 11 год. 00 хв., підозрюваний, з вікна своєї квартири, здійснив прицільний постріл із вогнепальної зброї в дітей, які перебували на спортивному стадіоні однієї із тернопільських шкіл. В результаті двом малолітнім потерпілим спричинено тілесні ушкодження у вигляді вогнепальних поранень. У 8-річного хлопчини дробинка застрягла на обличчі – її витягли і відправили малого додому. А в тілі 11-річного Максима Капустяника виявили понад 40 дробинок. Кілька медики змогли витягти, інші були надто глибоко, в тому числі пройшли і через деякі внутрішні органи, тому того ж дня Максима терміново перевезли до столичного Охматдиту. Там школяра теж прооперували. Батько хлопця Ярослав Капустяник каже, що в тілі сина досі залишається близько 30 дробинок. Невдовзі була ще одна операція.

Устинов зізнався у тому, що накоїв та просив вибачення. Щоправда, лишень публічно.

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України Стаття 296. Хуліганство Ч. 4.

Хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом, якщо вони вчинені із застосуванням вогнепальної або холодної зброї чи іншого предмета, спеціально пристосованого або заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень, - караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

Стаття 121. Умисне тяжке тілесне ушкодження Ч. 1.

Умисне тяжке тілесне ушкодження, тобто умисне тілесне ушкодження, небезпечне для життя в момент заподіяння, чи таке, що спричинило втрату будь-якого органу або його функцій, каліцтво статевих органів, психічну хворобу або інший розлад здоров’я, поєднаний зі стійкою втратою працездатності не менш як на одну третину, або переривання вагітності чи непоправне знівечення обличчя, - карається позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років.  

Читайте також:

Максим, якого підстрелили біля школи, уже вдома і обійняв сестричку. Але в тілі і далі є дробинки

Стрільця по дітях Валерія Устинова можуть відпустити додому. Що вирішив суд: подробиці

З Днем народження, чемпіоне: Максиму, якого підстрелили біля школи, виповнилось 12. Як почувається?

"Тернопільський стрілець": що відомо про чоловіка, який, ймовірно, міг поцілити у школярів

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Юлія Майка

    Най відповідає за то що вчинив ))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:20 Тернопільські капелани відвідали військових на Харківсько-Лиманському напрямку 09:14 Дві ранкові ДТП у Тернополі: де наразі ускладнений рух? 09:02 Жінка з Тернопільського району втратила 46 тисяч гривень, коли хотіла отримати допомогу 08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up