Партнер рубрики Події

Пільговиків у тернопільських маршрутках "рахують" камери

Пільговиків у тернопільських маршрутках "рахують" камери
У деяких тернопільських маршрутках пільговиків фіксують перед камерою спостереження. Це ініціатива одного перевізника, проте як каже він, її підтримують і інші колеги.

Наразі камери, які «рахують» пільговиків, можна побачити у маршрутках №19 і №3. Втім, вже є незадоволені, є навіть скарги у прокуратуру.

- Камери спостереження ми встановили у 13 автобусах, - каже ініціатор ідеї, директор ТОВ «Менс-авто» Андрій Намака. – Це дає можливість контролювати водія і пільговика. А також дисциплінує пасажирів, щоб не забували носити з собою посвідчення.

Андрій Намака каже, що інші перевізники дивляться на його ініціативу позитивно. І з часом ще більше маршруток міста облаштують камерами, які стежитимуть за кількістю пільговиків. Просто фірма-розробник не встигає забезпечити всіх обладнанням. 

Відео дня

- Тож наразі ми, - як пілотний проект, - каже перевізник. - Дехто з пасажирів обурюється з того приводу, є звернення в прокуратуру і це їхнє право. Але ми теж маємо право встановлювати відеоспостереження в маршрутках так, як і в інших приміщеннях. Відповідно до цього розміщуємо попередження, що у салоні ведеться відеоспостереження.

Дехто з пасажирів боїться показувати посвідчення перед камерою, мовляв на їх прізвище можуть взяти кредит, додає Андрій Намака. 
- Але ж у посвідченні нема таких даних, - каже він. - Тай зйомка, зроблена на відстані трьох метрів, не дозволяє все розібрати. Просто сам факт демонстрації посвідчення пільговиком перед камерою є доказом того, скільки пільговиків за день провіз водій. Це перш за все контроль для водія. 

Раніше у маршрутці № 19 працював сканер, за допомогою якого перевізник перевіряв, чи не підроблені документи у пільговиків. Камера ж такої можливості не дає, вона фіксує лише сам факт проїзду пільговика та наявність у нього посвідчення. 
- Сканер набагато кращий, ніж камера, - каже Андрій Намака. - І він би прижився. Але ми відмовилися від цієї ідеї на користь пільговиків, які випадково не взяли з собою посвідчення, але і без цього документу зрозуміло, що людина має право на безкоштовний проїзд. Приміром, є старенька бабуся і зрозуміло, що вона пільговик. Камера її зафіксує і це факт, чого не можна зробити зі сканером. 
До речі сканер був дуже ефективний тим, що власники липових посвідчень просто боялися їх пред’являти, додає пан Намака. 

Начальник управління транспорту Ігор Мединський підтверджує, що фіксація пільговиків камерами спостереження – це ініціатива перевізника. Втім, посадовець дивиться на ініціативу позитивно. 
- Камери фіксують, щоб не було брехні та зловживання збоку водіїв, - каже пан Мединський. - Приміром, прийшла скарга на водія, що він взяв пільговика і можна перевірити так це чи ні і хто був правий. 
- Проте люди подали в прокуратуру. Ми чекаємо на результат. Але думаю цього не заборонять, - каже Ігор Мединський. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Анонім

    всіх пенсюків що їздять на маршрутках треба протестувати

    1)чи липове посвідчення чи справжнє

    2) якщо ще десь працює- хай платить гроші

    3)якщо має хворе серце чи погане здоровя ЗАБОРОНИТИ ЇХАТИ В МАРШРУТЦІ ВЗАГАЛІ НАВІТЬ ЗА ГРОШІ...бо часто вмирають під час тої їзди а це підриває психічний стан водія та оточуючих.
  • Anonymous

    непускати бабусь, чи зняти пільги і не потрібно буде відеокамир і сканерів....
  • Анонім

    писали, що то була іниціатива водія поставити сканер
  • Анонім

    Сканувати посвідчення це порушення Закону. Юристи в міській раді напевно покупляли дипломи, якщо такого НЕ знали :)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:35 На Тернопільщині водій тікав від поліції і скоїв ДТП 12:10 У Тернополі з багатоповерхівки випав чоловік 11:20 Загинув військовослужбовець з Козови Василь Височан 10:40 Скільки транспорту курсуватиме до кладовищ на Великодні свята і Провідну неділю Від читача 08:39 У 2024 році загальний дохід «Укртелеком» зменшився на 10% 10:00 6 травня у парку Сопільче проведуть гаївки 09:01 Сьогодні Світлий або Обливаний Понеділок: звичаї та традиції свята 08:01 Війна забрала життя Героя Олега Курися, який народився в Чортківській громаді 21:01 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 20:01 Борсук «життєрадісний»: у лісі на Тернопільщині фотопастка зафіксувала рідкісну тварину photo_camera 19:03 Відео у TikTok від тернополян та про Тернопіль: дивіться підбірку! play_circle_filled 18:01 Благодатний вогонь вже привезли у тернопільські церкви photo_camera 17:02 Великдень на передовій: українські воїни розповіли як не забувають про традиції 16:01 Очікуємо грози: на Тернопільщині — штормове попередження photo_camera 15:01 Невипита кава рятує життя: танкіст-депутат зі Збаража відкрив збір на ремонт військового авто 14:03 Біля Катедри діти влаштували Великодні гаївки: як усе відбувалось photo_camera 13:02 Капелани 105 окремої бригади тероборони ЗСУ вітають військових з Великоднем play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up