Як розповідають деякі продавці, на ринку значно побільшало покупців останніх кілька днів. Люди почали скуповувати ті продукти, які довго зберігаються, однак пояснити, чому саме люди готують запаси ні продавці, ні самі покупці не можуть.
- Люди затарюються продуктами, але в основному крупами, - каже продавчиня пані Олена. - Особисто мені нема чого боятися, уже як буде, так і буде, від того не втечеш. Більший потік людей там, де продукти продають на вагу, бо там дешевше.
Однак продавці кажуть, що люди скуповують не лише крупи. Беруть і побутові товари – від сірників до пральних порошків. Попит на них збільшився. Як вважають деякі торговці, такий ажіотаж почався через можливе закриття ринку на карантин, і люди хочуть заощадити.
- Купують все, і порошки, і сірники, - розповідає продавчиня пані Леся. - Я думаю, що це пов'язано з коронавірусом. Купують ще макарони і крупи. Людей тепер набагато більше, при чому різного віку. Але панікують що ті, що інші. Серед продавців такої паніки немає. Ми не набираємо продуктів собі, але, звичайно, трохи страшно. З людьми доводиться контактувати. І кожних п’ять хвилин антисептиками руки обробляти не будеш. Тому поки ми спокійні. За те, що ринок можуть закрити на карантин ми чули, але ще точно нічого не знаємо. Поки що працюємо у звичайному режимі.
Переважна більшість продавців спокійні. Дехто більше переймається за те, що через карантин вони лишаться без роботи. Серед покупців паніки більше. Людей істотно більше, хоча самі люди кажуть, що прийшли скупитися як зазвичай і це не пов’язано з можливою епідемією. Переважно в чергах стоять пенсіонери, які є найбільш вразливі до інфекції.
- Я прийшла просто скупитися, бо у мене сім’я велика, - каже тернополянка Галина. – Я не беру хто зна скільки, але їсти треба кожен день. Я карантину не боюся. Усе, що має бути – усе від Бога. Що буде, то буде. Якщо маю вмерти, то помру, ніхто від того не застрахований.
А ви робили запаси продуктів?
Ринок – не єдине місце, де скуповують крупи. Ми обійшли кілька супермаркетів – АТБ, Сільпо та NOVUS. Там також помітно, що на товари тривалого зберігання попит збільшився. Черг до полиць з крупою немає, але цих продуктів помітно менше. Купують дешевші крупи, сіль, цукор, макарони.
Деякі полиці пусті. Це переважно полиці з найдешевшими крупами та макаронами. Персонал каже, що товар є, його просто не встигають викласти. Це роблять по кілька разів на день. Однак дефіциту немає, тому піддаватися панці не варто.
Ми також запитали у продавців, які продають пиріжки, чи мають вони засоби захисту та чи мають змогу тримати руки та місце, де готують їжу, в чистоті. Проточної води у кіоску немає. Вони кажуть, що готують у рукавичках, мають спеціальний крем та мило для дезінфекції рук, однак спеціальних антисептиків та масок не мають.
- Я помітила, що зараз стало менше ходити людей, менше дітей, у мене людей сьогодні не так багато було, - каже одна з продавчинь пиріжків на ринку. – Ми не боїмося. Якби боялися – сиділи б у хаті. Зробили ажіотаж, що ні масок ні антисептиків же не має. Нам має начальство привезти і маски, і антисептики.
Чи справді продавці, які продають їжу отримають антисептики та маски – невідомо. Тому не соромтесь запитувати, чи мають продавці їжі антисептики та самі оглядайте місце, де готують та зберігають їжу. Якщо ви бачите, що санітарних умов не дотримуються – краще відмовитися від покупки, адже окрім коронавірусу, є інші інфекції. Купуйте готову їжу лише там, де чисто.
Лікарі закликають тернополян зберігати спокій. Не варто відвідувати масові скупчення людей, варто дотримуватися елементарних правил гігієни. Частіше мите руки з милом. По можливості – уникайте поїздок громадським транспортом.
Ми поспілкувалися з лікаркою-психологинею Надією Тарасовою. Вона пояснює, що для того, аби не піддаватися панці, варто добре попрацювати над собою та над своїм оточенням.
- Головне під час паніки – зберігати ясний розум, - каже психологиня. - Потрібно намагатися отримувати інформацію від офіційних і перевірених джерел. Звичайно, ми багато чого не знаємо і, можливо, ніколи і не дізнаємося, а не варто отримувати інформацію від «бабусь на лавочці». Подавати інформацію можна по-різному і з різними цілями!
Надія Тарасова радить опиратися на конкретні цифри, а не на емоції. Це допоможе вам уникнути паніки.
- Сюжети за типом «а у померлих були діти, і вони багато чого в житті не встигли домогтися» варто виключати зі своєї стрічки новин, – радить лікарка. – Це звичайна спроба маніпулювати, тому що ми не знаємо, чого вони там хотіли. Треба намагатися не «перемивати» цю тему з іншими. Можна сказати «я переживаю» або «я співчуваю», але не йти в багатогодинні розповіді про те, як це жахливо, що люди вмирають, і я теж можу померти. Як не банально, але потрібно вести здоровий спосіб життя, тому що це запорука хорошого імунітету. Ну і, звичайно, варто розуміти, що щось від нас залежить, а щось ні. І вірус, швидше, незалежний персонаж у всій цій історії.
А як ви ставитеся до того, що тернополяни скуповують продукти? Діліться думками у коментарях!
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 18 від 1 травня 2024
Читати номер
Михайло Ковальчук
Maria Bychyk
Svitlana Turayeva reply Maria Bychyk
Pavlo Orestovich
Bozena Krasnitskaja