Партнер рубрики Події

Через коронавірус скуповують крупи, сіль та сірники: ажіотаж на ринку та в магазинах. Як не панікувати

Через коронавірус скуповують крупи, сіль та сірники: ажіотаж на ринку та в магазинах. Як не панікувати
  • Через паніку навколо ситуації з коронавірусом тернополяни почали скуповувати в магазинах та на ринку крупи, цукор, сіль та навіть сірники. Беруть все, що довго зберігається. Усупереч застережень лікарів уникати місць скупчення людей, на ринку побільшало покупців.
  • Що про цю ситуацію думають продавці та чому люди стали в черги за гречкою, читайте у матеріалі.

Як розповідають деякі продавці, на ринку значно побільшало покупців останніх кілька днів. Люди почали скуповувати ті продукти, які довго зберігаються, однак пояснити, чому саме люди готують запаси ні продавці, ні самі покупці не можуть.

Скуповують на ринку все, що довго зберігається

- Люди затарюються продуктами, але в основному крупами, - каже продавчиня пані Олена. - Особисто мені нема чого боятися, уже як буде, так і буде, від того не втечеш. Більший потік людей там, де продукти продають на вагу, бо там дешевше.

Однак продавці кажуть, що люди скуповують не лише крупи. Беруть і побутові товари – від сірників до пральних порошків. Попит на них збільшився. Як вважають деякі торговці, такий ажіотаж почався через можливе закриття ринку на карантин, і люди хочуть заощадити.

Відео дня

- Купують все, і порошки, і сірники, - розповідає продавчиня пані Леся. - Я думаю, що це пов'язано з коронавірусом. Купують ще макарони і крупи. Людей тепер набагато більше, при чому різного віку. Але панікують що ті, що інші. Серед продавців такої паніки немає. Ми не набираємо продуктів собі, але, звичайно, трохи страшно. З людьми доводиться контактувати. І кожних п’ять хвилин антисептиками руки обробляти не будеш. Тому поки ми спокійні. За те, що ринок можуть закрити на карантин ми чули, але ще точно нічого не знаємо. Поки що працюємо у звичайному режимі.

Переважна більшість продавців спокійні. Дехто більше переймається за те, що через карантин вони лишаться без роботи. Серед покупців паніки більше. Людей істотно більше, хоча самі люди кажуть, що прийшли скупитися як зазвичай і це не пов’язано з можливою епідемією. Переважно в чергах стоять пенсіонери, які є найбільш вразливі до інфекції.

- Я прийшла просто скупитися, бо у мене сім’я велика, - каже тернополянка Галина. – Я не беру хто зна скільки, але їсти треба кожен день. Я карантину не боюся. Усе, що має бути – усе від Бога. Що буде, то буде. Якщо маю вмерти, то помру, ніхто від того не застрахований.     

Опитування

А ви робили запаси продуктів?

Скупають крупи в супермаркетах

Ринок – не єдине місце, де скуповують крупи. Ми обійшли кілька супермаркетів – АТБ, Сільпо та NOVUS. Там також помітно, що на товари тривалого зберігання попит збільшився. Черг до полиць з крупою немає, але цих продуктів помітно менше. Купують дешевші крупи, сіль, цукор, макарони.

Деякі полиці пусті. Це переважно полиці з найдешевшими крупами та макаронами. Персонал каже, що товар є, його просто не встигають викласти. Це роблять по кілька разів на день. Однак дефіциту немає, тому піддаватися панці не варто.

Чи є антисептики у пиріжкових кіосках

Ми також запитали у продавців, які продають пиріжки, чи мають вони засоби захисту та чи мають змогу тримати руки та місце, де готують їжу, в чистоті. Проточної води у кіоску немає. Вони кажуть, що готують у рукавичках, мають спеціальний крем та мило для дезінфекції рук, однак спеціальних антисептиків та масок не мають.

- Я помітила, що зараз стало менше ходити людей, менше дітей, у мене людей сьогодні не так багато було, - каже одна з продавчинь пиріжків на ринку. – Ми не боїмося. Якби боялися – сиділи б у хаті. Зробили ажіотаж, що ні масок ні антисептиків же не має. Нам має начальство привезти і маски, і антисептики.

Чи справді продавці, які продають їжу отримають антисептики та маски – невідомо. Тому не соромтесь запитувати, чи мають продавці їжі антисептики та самі оглядайте місце, де готують та зберігають їжу. Якщо ви бачите, що санітарних умов не дотримуються – краще відмовитися від покупки, адже окрім коронавірусу, є інші інфекції. Купуйте готову їжу лише там, де чисто.

Лікарі закликають тернополян зберігати спокій. Не варто відвідувати масові скупчення людей, варто дотримуватися елементарних правил гігієни. Частіше мите руки з милом. По можливості – уникайте поїздок громадським транспортом.

Як не піддаватися паніці? 

Ми поспілкувалися з лікаркою-психологинею Надією Тарасовою. Вона пояснює, що для того, аби не піддаватися панці, варто добре попрацювати над собою та над своїм оточенням. 
-  Головне під час паніки – зберігати ясний розум, - каже психологиня. - Потрібно намагатися отримувати інформацію від офіційних і перевірених джерел. Звичайно, ми багато чого не знаємо і, можливо, ніколи і не дізнаємося, а не варто отримувати інформацію від «бабусь на лавочці». Подавати інформацію можна по-різному і з різними цілями!

Надія Тарасова радить опиратися на конкретні цифри, а не на емоції. Це допоможе вам уникнути паніки.

- Сюжети за типом «а у померлих були діти, і вони багато чого в житті не встигли домогтися» варто виключати зі своєї стрічки новин, – радить лікарка. – Це звичайна спроба маніпулювати, тому що ми не знаємо, чого вони там хотіли. Треба намагатися не «перемивати» цю тему з іншими. Можна сказати «я переживаю» або «я співчуваю», але не йти в багатогодинні розповіді про те, як це жахливо, що люди вмирають, і я теж можу померти. Як не банально, але потрібно вести здоровий спосіб життя, тому що це запорука хорошого імунітету. Ну і, звичайно, варто розуміти, що щось від нас залежить, а щось ні. І вірус, швидше, незалежний персонаж у всій цій історії.

А як ви ставитеся до того, що тернополяни скуповують продукти? Діліться думками у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Михайло Ковальчук

    На микулинецькі місьця теж вже напевно заброньовані? Та і суть напевно не в тому, що люди скупляються по-дикому наче ця пандемія на пів року. Найбільшою нашою проблемою є саме поведінка людей, які вчора в АТБ готові були один одного і без вірусу повбивати.
  • Maria Bychyk

    Ми теж в Італії спочатку сміялись. А коли число померлих сягнуло 1266 осіб за 2 тижні, то якось сміх переріс в страх. Панікувати не варто, але варто прислухатися до порад, які вам дають люди з сусідніх країн. Де спалах епідемії досягнув піку! Не будьте байдужими один до одного і до свого власного здоров'я!

    Svitlana Turayeva reply Maria Bychyk

    Maria Bychyk 👏👏👏, я вам аплодую. Шкода, що не всі це усвідомлюють
  • Pavlo Orestovich

    Потрібно починати копати землянки☝️😁😂
  • Bozena Krasnitskaja

    Люди схаменіться,збожеволіли,ще не кінець світу 😁🙈🤣 дурдом а не вірус...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:15 Без яєць та молока, з ромом та журавлиною: блогери та господині Тернополя поділилися рецептами пасок 13:30 До смерті побив знайомого: підозрюють 36-річного тернополянина 13:03 На Страсну П'ятницю у храмах Тернополя провели обряди винесення Плащаниці: як усе відбувалося photo_camera 12:27 На Тернопільщині до 10 років ув’язнення засуджено батька, який зґвалтував неповнолітню дочку Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 12:03 Чи є черги у Тернополі до ТЦК та до коли чоловіки мають оновити дані 11:00 Дружина священника із Чорткова потребує допомоги на лікування 10:30 Понад тисячу дітей писанкували в рамках «Великодньої веселки» від «Контінентал» (новини компаній) 10:06 Митрополит Василій Семенюк омив ноги священникам photo_camera 09:30 У Теребовлі до Великодня облаштували святкові фотозони 09:05 На Тернопільщині 3-4 травня — надзвичайний рівень пожежної небезпеки 08:00 Як і коли буде працювати електронний кабінет військовозобов'язаного, пояснили в Міноборони 22:00 На фронті загинув відомий волонтер Едуард Хатмуллін. Прощатимуться з воїном у Шумську 21:00 Біля Катедри на Великдень відбудуться гаївки 20:01 З фісташками, трояндами та позолотою: скільки коштують авторські паски та де придбати 19:00 Як відбуватимуться богослужіння на Великдень у тернопільських церквах 18:10 Підтвердили загибель військовослужбовця з Підволочиської громади 17:06 «Діду, рятуй, бо бабуся б'є маму»: засудили за те, що, розбороняючи, вдарив сусідку 16:05 Аварія на Замонастирській — рух транспорту ускладнений 15:35 200 доларів і 500 гривень: жителя Тернопільського району підозрюють у підкупі працівників поліції
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up