Партнер рубрики Події

Тернополянка: "Бабуся довго не розповідала про Голодомор"

Тернополянка: "Бабуся довго не розповідала про Голодомор"
У Тернополі День пам’яті жертв Голодоморів 22 листопада вшанували хвилиною мовчання, запалили свічки пам'яті та провели панахиду.

- Моя бабуся Агафія жила на Запоріжжі у неї була родина з шести дітей, -розповідає тернополянка Люба Гарматюк. - Аби врятувати дітей вона працювала на будові Дніпрогазу, який якраз тоді будували. Ввечері їм там роздавали баламбу, напевно, таку як у в'язниці. І за горсточку отієї баламби вона їздила 14 кілометрів щоранку на роботу. 

Previous Next

Як розповідала інша бабуся, яка жила на Заході, тоді країна була поділена великими огорожами з колючих дротів, продовжує пані Люба. 

Відео дня

- Вони через великі колючі дроти перекидали цукрові буряки, а люди, які жили в центральній Україні підходили до тих огорож і, якщо їм щастило, то вони отримували хоча б якусь їжу, - розповідає жінка. - Тод і у Бога ніхто не вірив, церкви були знищені на тих територіях. То, у бабусі вдома, у куточку, була прикрита шторками ікона. Бабуся довгий час не розповідала про ті роки, їм ж було заборонено про це говорити. 

Родина пані Люби з двох частин України. Батько із Заходу, а мама зі Сходу. 

- Моя родина як два крила, - каже жінка. - Мій батько завжди казав, що наша країна складється з двох крил і ми маємо летіти разом в один напрямок.

Жінка зі слізьми на очах згадує ті історії, які розповідали їй про ті часи. 

- Ми повинні пам'ятати про ті часи, про отих людей які загинули тоді, чи воїнів УПА, - каже Люба Гарматюк. - Вони справжні герої, як справждні майданіцвці чи люди які зараз у зоні АТО. Це справжні патріоти, а от лже патріоти...хто зна як, Бог їм суддя. 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • ghf

    голод голодом, але помилок пані авторка наробила!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:04 У крові 2, 5 проміле алкоголю: загинула жінка, а водій відбувся умовним терміном 17:05 В аварії в Кременці травмувалися двоє дітей 16:10 Підробила медвисновок військовозобов’язаному: що сказав суд на Бережанщині? 15:45 Зеленський вніс до Ради законопроєкти про продовження мобілізації і воєнного стану Від читача 17:10 Проект Брама вступив у боротьбу за чистоту медіа-простору 15:01 Спортсмени з Тернополя здобули перемогу на Кубку світу у Туреччині 14:10 На Великдень син поранив ножем свою маму — поліція 13:10 Рух транспорту відновили в районі вулиць Купчинського—Сахарова 12:35 На Тернопільщині водій тікав від поліції і скоїв ДТП 12:10 У Тернополі з багатоповерхівки випав чоловік 11:20 Загинув військовослужбовець з Козови Василь Височан 10:40 Скільки транспорту курсуватиме до кладовищ на Великодні свята і Провідну неділю 10:00 6 травня у парку Сопільче проведуть гаївки 09:01 Сьогодні Світлий або Обливаний Понеділок: звичаї та традиції свята 08:01 Війна забрала життя Героя Олега Курися, який народився в Чортківській громаді 21:01 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 20:01 Борсук «життєрадісний»: у лісі на Тернопільщині фотопастка зафіксувала рідкісну тварину photo_camera 19:03 Відео у TikTok від тернополян та про Тернопіль: дивіться підбірку! play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up