До ентеровірусної інфекції найбільш вразливі дошкільнята

До ентеровірусної інфекції найбільш вразливі дошкільнята
  • Специфічного лікування проти ентеровірусів немає. Симптоматична терапія включає рясне пиття, часте провітрювання приміщення, прийом жарознижуючих препаратів.
  • Населенню потрібно дотримуватися банальних правил особистої гігієни – мити руки і дотримуватися гігієни рота. Не контактувати з тими, хто пчихає і кашляє.
  • Інфекція у дітей зазвичай протікає легко і не залишає серйозних наслідків

Висока температура, ангіна, коли хвороба не зачіпає мигдалики, пухирці на долонях чи стопах – такі найхарактерніші прояви ентеровірусної інфекції, підвищення захворюваності на яку відзначають медики Тернополя. Особливо вразливі до ентеровірусної інфекції діти 2-10 років. Найбільше серед хворих дошкільнят з Хоросткова.

Минулого тижня у цьому місті працювала медична комісія у складі професора кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією медуніверситету Оксани Боярчук, доцента цієї кафедри Любові Волянської та завідувача інфекційного відділу міської дитячої лікарні Ольги Дивоняк. Медики виявили, що 36 діток Хоросткова ще влітку перехворіли на вірус Коксакі, але підстав для хвилювання нема. Цієї інфекції не виявлено в інших районах області і Тернополі зокрема. Медики наголошують, що необхідно ретельно стежити за особистою гігієною та обов’язково мити руки, а при будь-яких ознаках захворювання необхідно негайно звертатися до лікаря, повідомляє сайт медуніверситету.

- З початку року більше 40 дітей звернулося за медичною допомогою з приводу ентеровірусної інфекції, - зазначила дитячий інфекціоніст Ольга Дивоняк. - Зараз ми відзначаємо підвищення захворюваності. Хворобу викликають віруси Коксакі та ECHO.

Відео дня

Інфекція поширюється повітряно-крапельним і фекально-оральним шляхом, допустимий контактно-побутовий шлях передачі. Найчастіше хвороба має інкубаційний період 2-10 днів.

Клініка може бути різноманітна, зазначає лікар. Можуть спостерігатися підвищення температури до 38,5-39С, болі у м’язах, діарея, інтоксикація, що часто розцінюється як ГРІ. Однак, на відміну від ГРІ через 1-2 дні на долонях, іноді на тильній поверхні кисті, і стопах, рідше на задній поверхні стегон і сідницях, обличчі з’являється висип – невеличкі пухирці, оточених віночком почервоніння. Висип тримається у хворого протягом 5-7 днів, потім зникає безслідно. Також розвивається герпангіна. При цьому знижується апетит, можуть з’явитися болі в горлі, виникають складнощі при прийомі їжі, рясне слиновиділення. Найважчі прояви ентеровірусної інфекції гепатит, міокардит, менінгіт.

-Зараз зросла кількість діток, які звертаються по медичну допомогу з проявами так званої герпетичної ангіни, коли на дужках є висипання у вигляді пухирців, а мигдалики залишаються не уражені. Це зазвичай супроводжується підйомом температури. Як правило, зміни в ротоглотці можуть тривати 5-8 днів, - зазначає Ольга Дивоняк. - Другий синдром, який зараз найчастіше зустрічається при ентеровірусній інфекції – синдром «рот-рука-нога». Він супроводжується появою міхурців на долонях, на стопах. Можливі висипання на тильній поверхні долонь, стоп, на сідничках. А в ротовій порожнині спостерігаються явища стоматиту. Такі діти найбільш заразні 10-14 днів від початку клінічних проявів.

Через 3-12 тижнів у дітей може відшаровуватися нігтьова пластинка від кореня нігтя – чи на руках, чи на ногах, розповідає лікар.

-  Ми власне і стикнулися з цим в області, що кілька дітей, які перехворіли в липні-серпні на ентеровірусну інфекцію, зараз мають відшарування нігтиків. Це є віддалені наслідки, - зазначає лікар. - Влітку вони мали такий синдром «рот-рука-нога». Відшарування нігтя відбулося тільки через місяць-півтора після гострих проявів хвороби. Ніготь повністю відновиться. Це триватиме 3-4 тижні.

До речі, від дітей можуть заражатися і дорослі.

- Ми у відділенні мали такий випадок, коли мама поступила з дитиною, у якої був синдром «рот-рука-нога». При огляді у мами діагностували герпангіну, - зазначає лікар.

Специфічного лікування від ентеровірусів немає, розповідає Ольга Дивоняк. Немає препарату, який специфічно діє на цей вірус. При лікуванні достатньо симптоматичної терапії. Не існує і вакцинації від цього виду вірусу.

Ентеровірусна інфекція у дітей зазвичай протікає легко і не залишає серйозних наслідків. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 Як і коли буде працювати електронний кабінет військовозобов'язаного, пояснили в Міноборони 22:00 На фронті загинув відомий волонтер Едуард Хатмуллін. Прощатимуться з воїном у Шумську 21:00 Біля Катедри на Великдень відбудуться гаївки 20:01 З фісташками, трояндами та позолотою: скільки коштують авторські паски та де придбати Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 19:00 Як відбуватимуться богослужіння на Великдень у тернопільських церквах 18:10 Підтвердили загибель військовослужбовця з Підволочиської громади 17:06 «Діду, рятуй, бо бабуся б'є маму»: засудили за те, що, розбороняючи, вдарив сусідку 16:05 Аварія на Замонастирській — рух транспорту ускладнений 15:35 200 доларів і 500 гривень: жителя Тернопільського району підозрюють у підкупі працівників поліції 15:03 Скуповують м’ясо та паски: як тернополяни готуються до Великодня photo_camera 14:05 У Тернополі 18 багатоквартирних будинків відремонтують на умовах співфінансування 13:20 Як отримати посвідчення донора крові у Тернополі: «20 хвилин» перевірили photo_camera 12:40 У тернопільському гідропарку «Сопільче» відкрився зоокуток photo_camera 11:30 У Гусятині 17-річний хлопець на мотоциклі зіткнувся з автобусом 11:05 Тернопільського лікаря нагородили грамотою Верховної Ради «За заслуги перед українським народом» 10:25 На 2 і 3 травня в районі вулиці Сахарова змінили рух громадського транспорту 09:46 Школярка з Заліщиків отримуватиме стипендію Президента 09:00 Тернопільська громада втратила захисника Руслана Зазуляка
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up