Треба їсти кисломолочні продукти
За кількістю, кальцій займає п’яте місце серед мінеральних компонентів, присутніх в організмі людини. І близько двох відсотків маси тіла дорослого припадає саме на кальцій. Медики в усьому світі констатують, що переважна більшість людей відчуває брак цього мікроелементу.
Тернополянка Мар’яна Коржик добре знайома з неприємними наслідками дефіциту кальцію. Після народження доньки та під час грудного вигодовування в неї почало випадати волосся, а нігті страшенно розшаровуватися. Полівітаміни, які жінка купувала в аптеці, не допомагали. Тож вона вирішила змінити свій раціон харчування.
- Щодня я їла домашній творог, сметану, купувала житній хліб, - продовжує жінка. – Довелося навіть зменшити кількість грудних годувань. Навіть зараз, коли донечці вже три з половиною роки, я й досі відчуваю недостатність кальцію.
Брак кальцію – практично в кожного
Кальцій вкрай необхідний для нашого організму, це – матриця, яка забезпечує повноцінну роботу всіх органів та систем, розповідає лікар-дієтолог Наталія Суслова. Він служить для зростання і зміцнення кісток, нігтів, волосся, зубів, для формування скелета, нормального функціонування нервової та кровоносної системи, для захисту організму від різних інфекцій.
- Дефіцит цього важливого мікроелементу провокує розвиток багатьох недуг, - наголошує фахівець. – Наслідками нестачі кальцію в людському організмі можуть стати уповільнення зростання (у дитячому віці), порушення серцевого ритму, руйнування зубів, м’язові спазми, поколювання в кінцівках, випадіння волосся, розшарування, ламкість нігтів тощо. Цікавий факт, що брак кальцію провокує ожиріння. Тому люди, які слідкують за фігурою, повинні вчасно поповнювати його запаси.
Більшість людей, за словами пані Наталії, потерпають від дефіциту важливого мікроелементу. Ми втрачаємо кальцій, коли потіємо, спорожняємо сечовий міхур і кишечник. Тому поповнювати запаси кальцію потрібно регулярно. Перш за все, необхідно забезпечити повноцінний раціон харчування.
Щавель погіршує засвоєння
- Найбільше кальцію міститься у продуктах тваринного походження, а зокрема, у молоці, сметані, ряжанці, твердому сирі, - говорить лікар. – Чемпіонами зі вмісту елементу є кунжут та сезам. Так, приміром, в одній столовій ложці кунжутного насіння є добова доза кальцію для дорослої людини.
Насправді кальцій міститься в багатьох продуктах харчування, однак засвоюється організмом далеко не з усіх. Тому важливо врахувати фактори, які впливають на його засвоєння.
- Для ефективного засвоєння кальцію організмом кальцію потрібен вітамін D3, який природним чином виробляється під впливом сонячного світла, - каже Наталія Суслова. – Багаті на вітамін D рослинна олії, печінка. Окрім того, для засвоєння кальцію потрібен ще й магній, який входить до складу бобових, чорного хліба, горіхів, висівок тощо. Натомість вживання овочів з високим вмістом щавлевої кислоти призводить до втрати кальцію. Серед негативних чинників також куріння, вживання алкоголю, солоної їжі.
Різноманіття біодобавок, які містять кальцій, нині настільки велике, що віднайти ефективний препарат доволі складно, наголошує дієтолог. Тому перед тим, як вибирати Тому перед тим, як вибирати полівітаміни, краще порадитися з лікарем. Зрештою, це зекономить і час, і гроші.
- Аби визначити насиченість кісткової тканини кальцієм, ми рекомендуємо пацієнтам пройти обстеження, яке називається денситометрія, - пояснює лікар. – На основі результатів дослідження можна назначити відповідне лікування. У багатьох випадках люди намагаються поповнити запаси кальцію народними методами, використовуючи шкарлупу яєць та інше. Втім, потрібно зважати на ступінь їх наближення до природного кальцію.
Надмірна кількість кальцію в організмі людини зустрічається дуже рідко, акцентує фахівець. Зазвичай це є наслідком гормональних захворювань. У такому випадку потрібно обов’язково звернутися за медичною допомогою до спеціаліста.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 18 від 1 травня 2024
Читати номер