Кабінет офтальмолога - це спортзал для очей

Кабінет офтальмолога - це спортзал для очей

Аби очі менше втомлювалися, м’язи очей треба тренувати, як в спортзалі. Таким своєрідним спортзалом є кабінети офтальмолога в поліклініках, стаціонарах чи приватні оптики. А вправи роблять за допомогою окулярних лінз

Після робочого дня за комп’ютером очі настільки втомлюються, що нема сили не те що кіно ввечері подивитися, а перевірити уроки дитині, чи почитати казку наніч, розповідає тергнополянка Ольга. Що допоможе зняти втому та що робити, аби не доводити очі до такого стану, дізнавалася «RIA плюс».

   — Часто зорова втома з’являється у 35-45 років, — пояснює кандидат меднаук офтальмолог Катерина Гнатко. — Явища зорової втоми (астенопія) дуже поширені. Люди часто з цим звертаються, бо зорове навантаження зараз характерне для людей різних професій. Виникнення астенопії пов'язане з тим, що втомлюється війковий м'яз. Цей м'яз дає чітке зображення на різних віддалях, дає можливість сфокусуватися на різновіддалених предметах. З віком відбувається фізіологічне ослаблення цього м'яза, відбуваються зміни в кришталику. Це не є хворобою, це - фізіологічно. І ми поступово відзначаємо, що зір для близької відстані знижується, ми змушені віддалити предмет, який хочемо розглянути чітко. Це пов'язано з ослабленням м'яза і коригується окулярами. Окуляри переважно призначають після 40 років.

Але якщо немає виражених явищ зорової втоми, то окуляри можна ще не використовувати. Якщо після 40 років втома наростає, то окуляри використовують тільки для роботи на близькій відстані, зазначає лікар.

Відео дня

 

Тренажер для очей - лінзи

— В дитинстві та юності війковий м'яз можна тренувати, в дорослому віці вважається, що він уже не тренується. Хоча є спеціальні системи розвитку, на зразок «Життя без окулярів», але з медичної точки зору це не доведено, — зазначає Катерина Гнатко.

Зорова втома залежить від віку, загального стану організму, тривалості зорового навантаження. Якщо ці явища спостерігаються в дітей, то це може бути у двох випадках: або це спазм акомодації, коли війковий м’яз скоротився і не може нормально розслабитися. Це відбувається під час значного навантаження на очі, коли дитина має зорове навантаження постійно. Тепер це не лише навчання. Діти багато часу проводять з планшетом, телефоном, розглядаючи дрібні рухливі зображення. Це призводить до того, що розслабитися самостійно цей м'яз не може. Справитися з цим без окуліста неможливо.

А інший варіант виникає тоді, коли діти справді багато вчаться, або багато хворіють, організм ослаблений і виникає ослаблення акомодації. Така слабкість лікується тренувальними вправами – тобто за допомогою зміни розсіюючих лінз.

— За допомогою вправ м'яз скорочується і розслаблюється. Мінусова лінза скорочує м'яз, а коли її забрати, м’яз розслабляється. Поступово силу лінзи збільшують. І якщо систематично та правильно це робити, то війковий м'яз стає сильнішим, — зазначає Катерина Гнатко.

Вважається, що привести акомодацію в норму можливо. Тільки треба правильно підібрати режим тренувань і відпочинку. Спазм акомодції треба лікувати комплексно, використовуючи фізпроцедури, спеціальні очні краплі, які знімають напруження циліарного м'яза татренувальні вправи.

— Але якщо дитина потренувалася один раз, то це не значить, що проблеми з акомодацією не повернуться знову. Коли надмірне зорове навантаження продовжується, все повертається до попереднього стану, — пояснює офтальмолог. —  Тому тренування потрібно робити 2-3 рази в рік. Іноді батьки вважають, що ці вправи не є ефективними. Насправді їх ефективність доведена, але для стійкого ефекту потрібен правильний зоровий режим, раціональне харчування, достатній сон, помірні фізичні навантаження для дитини.

 

Навантаження дитині – як урок

Раціональний час навантаження на очі для дитини – 45 хвилин, як урок, незалежно, чи йдеться про читання, чи комп'ютер.

Якщо дитина маленька, то час навантаження на очі треба зменшити. Доведено, що від комп’ютера відбувається опромінення, пересихання поверхні ока. Люди перед екраном рідше кліпають, відповідно виникає побічна дія від екрану. Якщо йдеться про школяра, то можна працювати перед екраном до 45 хвилин, після чого потрібно робити перерву. Перерва полягає в тому, що зорове навантаження повинне бути зняте в цей час. Це може бути фізичне навантаження, переключення роботи на інші м’язи чи вправи для розслаблення.

Ще треба пам’ятати, що якщо ми хочемо тренувати акомодацію в молодих людей, то це треба робити в той час, коли зорове навантаження можна трошки зменшити.

— Якщо ви попрацювали на городі, то в цей день уже не йдете в спортзал, — наводить приклад лікар. — Так само якщо цілий день ми маємо велике зорове навантаження, а потім прийдемо на вправи, потренуємося 20-30 хвилин і  знову повертаємося до зорової праці, ефекту від тренувань не буде. Для розвитку резервів акомодації потрібно вбирати такий час, коли можемо зменшити навантаження на очі. Оптимальний час для тренування очей — це весняні канікули. Також коли влітку діти трохи відпочинуть, у серпні добре звернутися до офтальмолога і визначити, чи є потреба у тренуванні війкового м’яза.

Дорослі, які працюють за комп’ютером теж повинні давати очам відпочинок на 10-15 хвилин через кожні годину-півтори. Навіть, якщо нам здається, що ми можемо працювати без відпочинку, то настає момент, коли очі відмовляються зносити неймовірне зорове навантаження. Короткі перерви потрібні. А в обід має бути перерва для очей на 30-40 хвилин. В цей період треба утриматися від читання газет, перегляду телебачення чи ігр на телефоні. Те саме і після роботи. Коли людина приходить додому і проводить час за комп’ютером чи телевізором, а перед сном ще хоче трошки почитати то це не відпочинок для очей. 

 

Краплі, вітаміни чи окуляри

Якщо очі втомлюються в старшому віці, то обов’язково потрібно не лише перевірити зір та визначати рефракцію, а й пройти повне обстеження органа зору.

— Багато людей думають, що в них з очима все добре, заважає тільки ця втома, вони часто довго терплять, або самі призначають собі якісь краплі і не звертаються до лікаря, — розповідає Катерина Гнатко. — Але зорова втома, дискомфорт в очах можутьи бути і першим симптомами захворювань ока, особливо його внутрішніх структур – змін кришталика, хвороб сітківки чи підвищення внутрішнього очного тиску. Перш ніж приймати рішення про потребу корекції зору, треба пройти повне офтальмологічне обстеження, щоб встановити причину. Часто усе вирішується тільки окулярами.

Восени чи навесні можна приймати препарати, які мають речовини, необхідні для полегшення роботи очей. Корисними вважаються вітаміни А, Е, С, вітаміни групи В. Для сітківки потрібен комплекс лютеїну і зеаксантину, з мікроелементів потрібен цинк, селен, також важливими є ненасичені омега-3 жирні кислоти. Крім захисту від несприятливого впливу зовнішнього середовища, вказані компоненти зменшують втому очей, покращують зорові функції, зокрема адаптацію зору до темноти.
Тому краще вибирати спеціалізовані офтальмологічні комплекси. Їх приймають короткими курсами як профілактичні засоби або тривало навіть до півроку для лікування. Тривалість прийому визначає лікар, бо можливі побічні рекції.

Також можна використовувати зволожуючі краплі при роботі за комп'ютером. Але алгоритм дій має скласти лікар.

Корисні речовини можна поповнити і дієтою. Все, що зелене і червоне є корисним для очей. Червона риба, фісташки, чорниці, морква, грейпфрут потрібно включати в свій раціон. Адже відомо, що природні речовини краще засвоюються, ніж синтетичні, проте цілий рік вони не є доступні, тому ми користуємо синтетичними вітамінами, — пояснює співрозмовниця.

 

Бачите менше 0,5 – потрібні окуляри

Часто пацієнти не хочуть носити окулярів. Бувають пацієнти, які бачать по 0,1 діоптрії  на кожне око і вперто не хочуь носити окулярів. Вони знають, що без окулярів бачать не чітко, але з різних причин ігнорують корекцію. Дорослі вважають, що можуть самі визначати – хочуть вони носити окуляри чи ні. Це не є правильним, наголошує офтальмолог.

— Є норма для дорослих: якщо гострота зору обох очей є нижчою, ніж 0,5, це є показом для постійної корекції, — пояснює Катерина Гнатко. — Бо для того, щоб чітко бачити, людина мусить примружитися і напружити м’язи. І це не залежить від нашого бажання, а відбувається автоматично. Постійне напруження і примруження призводить до порушення нормального кровообігу в оці і веде до майбутніх хвороб, зорової втоми і т.п.

Тому до окулярів треба ставитися серйозно.

Коли саме носити окуляри,особливо дітям, визначає лікар. Адже в дитячому віці вони мають лікувальну функцію і підбір правильної корекції є особливо важливим.

В дорослих – це оптична корекція, окуляри чи контактні лінзи полегшують і покращують роботу очей. Якщо ними вперто не користуватися, то робимо собі гірше.

 

 

Вправи для очей, які можна робити вдома чи на роботі

Перед тим як почати виконувати вправи, слід розслабитися, забути всі нагальні справи і проблеми. Адже очі відпочивають тоді, коли відпочиває весь організм.

 

  1. Сядьте на відстані 30-35 см від віконного скла, на якому на рівні очей прикріпіть круглу кольорову мітку діаметром 3-5 мм. Далеко від лінії погляду, що проходить через цю позначку, намітьте для зорової фіксації віддалений об'єкт. Дивіться на мітку 1-2 секунди (якщо ви в окулярах - то, не знімаючи окулярів), потім на 1-2 секунди переведіть погляд на намічений об'єкт. Тепер по черзі переводите погляд то на мітку, то на об'єкт. Щоб не викликати перевтоми, пам'ятайте, що перші два дні тривалість заняття не більше трьох хвилин, наступні два дні час можна збільшити до п'яти хвилин, ще через два дні - до семи хвилин. Вправу можна виконувати не тільки двома, а й одним оком 2-3 рази на день протягом 15-20 днів і повторювати його систематично з перервами в 10-15 днів.  Поспішати не потрібно, не робіть різких рухів очима. Такі вправи дозволять підтримати роботу циліарного м’яза надовше.
  2. Рухи очей вправо, вліво, вгору, вниз та по діагоналі;  
  3. Подивіться на протилежну стіну і водіть очима так, як ніби ви пишете очима літери. Не рухайте головою. Це може здатися складним на перший погляд, але трохи практики і все вийде, до того ж, це дійсно цікава вправа! Чим більше "букв" ви напишите, тим кращий ефект.

* за інформацією офтальмолога Катерини Гнатко

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою 08:05 У Підволочиську чоловік продавав перероблений пістолет play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up