Гайдамаки без козацького духу

Вистава українського класичного драматичного театру “Гайдамаки ХХІ століття” здійснила свій дебют у Тернополі. Фестиваль “Тернопільські театральні вечори. Дебют -2014” став знаковою подією у історії даного театру, адже саме тут відбувся їхній перший вихід на професійну сцену.

Опісля завершення ВУЗу (основою трупи є випускники Київського національного університету культури і мистецтв), за ініціативи колишніх студентів і підтримки педагога Нінель Биченко, фактично з нічого, виріс новий театр Києва — “Гайдамаки ХХІ століття”. Це стало полем творчості для молодих акторів, котрі не ховаються за спинами старших колег, а є рушійною силою театру.

Особливо це стосується Олександра Охніцького, котрий на сьогодні робить свої перші кроки у режисурі. Власне, у рамках тернопільського мистецького з'їзду, відбувся показ його вистави “Гайдамаки”, за поемою Т. Г. Шевченка. Основою вистави послугувала інсценізація “Гайдамаків” Лесем Курбасом, проте, від почерку реформатора театру тут залишилось лише ім'я.

Виставу О. Охніцького взагалі важко назвати виставою. Це, радше, неструктурована нарізка сцен, в яких було важко прослідкувати основну сюжетну лінію. Дії акторів на сцені були не вмотивовані, був абсолютно не зрозумілий любовний мотив Яреми до Оксани, у виставі не прослідковувався логічний розвиток їхніх відносин. Теж саме стосується лінії Івана Гонти та його дітей. Дана сцена з'являється нізвідки і чомусь закінчується вбивством. Про мотив ми дізнаємось лише з уст героя, але напередодні не зустрічається жодного натяку на це. Ще одним запитанням є мотивація помсти єврея батьку Оксани. Чому він вирішує звести наклеп на нього та підло видає Титаря польським загарбникам? Власне те, що відбувалось на сцені не підпорядковувалося логічному поясненню та структуруванню. Тому і викликало суб'єктивне негативне враження про побачене.

Вистава “Гайдамаки” складалася з VIIІ картин, кожна з яких обрамлена назвою. Проте, через надмірне скорочення тексту, складалось враження, що це не вистава, а лише конспект до неї. До того ж, інтерпретація тексту даним театром була надто заангажованою та однобокою. Тут поляки були зображені як бридкі мужлани, котрі тільки те і роблять, що загарбують, руйнують та пиячать. Таке бачення персонажів є дуже поверхневим і шаблонним, що зайвий раз змушує задуматись про професійність режисера та його підходу до реалізації постави.

  

Основним принципом вистави була відмова від традиційних костюмів і декорацій. Проте, обираючи такі умови гри, потрібно зважати на свої можливості. Відсутність сценографії та костюмів повністю “оголює” актора та робить акцент на його майстерності. Актори губились на підмостках, існували скуто та не виразно. Звісно окрім масових сцен, котрі заповнювали весь сценічний простір, але вирізнялись своєю не професійністю та анти-ансамблевістю. Актори масових сцен забували про те, що вони теж існують на сцені і під час гри займались сторонніми речима. Теж саме стосується і костюмів — актори були одягнені у чорні трико, де яскраво підкреслювались недоліки тілесних форм акторів, що виглядало дуже не естетично.

Олександр Охніцький був не лише режисером даної вистави, а й, безпосередньо, задіяним як актор у постановці. Він був Читцем. Проте, таке рішення, окрім егоїзму, нічим не вмотивоване, адже в О. Охніцього не має добре поставленого голосу та присутній дефект мови.

Акторська техніка була пронизана штампати, зокрема, метод відкритих обіймів, який є зразком закостенілої техніки класицистичного театру. Зазвичай цим часто зловживав Микола Граневич (Ярема). Актор виходив на авансцену і декламував текст з патетичними рухами. Складалось враження, що ти знаходишся на зпопсованому безкоштовному концерті. Також у виставі була монотонність використання одних і тих же прийомів (поляки-загарбники, що не в кожній сцені, били поясами-батогами об землю).

Щодо невербальних засобів виразності, то і тут акторів спіткала невдача. Танцювальні номери були примітивними і не доцільними, зокрема граційний танець, ледь не балерин, завойовників. Теж саме стосується і вокалу. Фактично у фіналі актори виконують пісню акапельно, без музичного супроводу, що підкреслює недоліки їхніх вокальних даних.

Хотілось би побажати режисеру Олександру Охніцьокому та акторам театру “Гайдамаки-ХХІ століття” більш вдалих робіт та професійного підходу для їхньої реалізації.

Коментарі (0)

 Театральний Львів багатий    яскравими і молодими  особистостями на сцені. Не  так давно, студент...

    Нещодавно в Львівському академічному театрі ім. Леся Курбаса відбулась шекспірівська прем’єра. Проте, інтерпретація...

Глядач – головний критик актора. Це найперший диктатор, як у Римі, який лише одним рухом руки може стратити або помилувати...

«Життя – то трояка ружа» - саме цією фразою завершується роман Марії Матіос «Солодка Даруся». Проте, це дещо більше ніж красивий...

Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 Україна запустила глобальний флешмоб #СвітНаЇїПлечах до Євробачення-2024 21:26 На дачах у Тернополі знайшли труп людини 21:00 Мегазбір на комплекс розвідки БПЛА для 44-ї артбригади оголосили тернопільські волонтери 20:00 Тернопільщина втратила захисників Ігоря Войцехівського, Євгенія Мещерякова та Івана Ружила Від читача 17:10 Проект Брама вступив у боротьбу за чистоту медіа-простору 18:25 Лікар-хірург Роман Кохан отримав почесну грамоту Верховної Ради України (новини компаній) 18:04 У крові 2, 5 проміле алкоголю: загинула жінка, а водій відбувся умовним терміном 17:05 В аварії в Кременці травмувалися двоє дітей 16:10 Підробила медвисновок військовозобов’язаному: що сказав суд на Бережанщині? 15:45 Зеленський вніс до Ради законопроєкти про продовження мобілізації і воєнного стану 15:01 Спортсмени з Тернополя здобули перемогу на Кубку світу у Туреччині 14:10 На Великдень син поранив ножем свою маму — поліція 13:10 Рух транспорту відновили в районі вулиць Купчинського—Сахарова 12:35 На Тернопільщині водій тікав від поліції і скоїв ДТП 12:10 У Тернополі з багатоповерхівки випав чоловік 11:20 Загинув військовослужбовець з Козови Василь Височан 10:40 Скільки транспорту курсуватиме до кладовищ на Великодні свята і Провідну неділю 10:00 6 травня у парку Сопільче проведуть гаївки 09:01 Сьогодні Світлий або Обливаний Понеділок: звичаї та традиції свята 08:01 Війна забрала життя Героя Олега Курися, який народився в Чортківській громаді
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up