Письменники з України, Білорусі та Польщі говорили про мистецтво в умовах війни

Письменники з України, Білорусі та Польщі говорили про мистецтво в умовах війни
Про мистецтво в умовах війни говорили під час засідання круглого столу у Тернополі гості фестивалю “Ї”. Серед них — українські письменники, а також гості з Білорусі та Польщі.

Так, під час круглого столу можна почути думки Юрія Андруховича, Юрія Іздрика, Бориса Гуменюка, Любові Якимчук, Василя Карп'юка, Олександра Смика, Василя Махна, Сергія Пантюка та багатьох інших. 

Всі вони сходяться однієї думки — про війну писати треба, інакше нашу історію замість нас напишуть інші. 

-Я б не хотів знати про цю війну те, що зніме Боднарчук, я хочу знати те, що напише Любов Якимчук, - каже поет, заступник командира батальйону “ОУН” Борис Гуменюк.
На його думку про війну писати треба, щоб потім про неї знали наступні покоління.
Війна відбувається не лише в частині України, вона поруч — в нас самих, додає поет, літературознавець Маріанна Кіяновська. І тут важливо побороти інформаційну війну, яку веде з нами Росія. 
Тому роль журналістів та письменників дуже важлива у цій війні, - каже вона.

Про боротьбу з ворогом шляхом висміювання, згадав Юрій Андрухович. 
- Найефективніший вірш цієї війни складається з двох слів - ”Путін х...ло”, - каже Юрій Андрухович. - Путін детабуїзувався в нашій свідомості. Це щось нижче, щодо нього можна вживати найтабуїзованіші слова.  І тут включається сміховий показник — карнавалізація. Висміювати — це по своєму вбивати. І не варто намагатися бути святими чи ангелами. Ми люди, ми маємо право на ворожнечу і маємо право відповісти ворогові. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:05 Тернопільського лікаря нагородили грамотою Верховної Ради «За заслуги перед українським народом» 10:25 На 2 і 3 травня в районі вулиці Сахарова змінили рух громадського транспорту 09:46 Школярка з Заліщиків отримуватиме стипендію Президента 09:00 Тернопільська громада втратила захисника Руслана Зазуляка Від читача 17:45 Реадаптація ветеранів на робочому місці 08:01 Тарифи на платні медичні послуги Тернопільської міської дитячої лікарні затвердив виконком (документ) 22:00 Безкоштовні курси водіння пропонують для мобілізованих та демобілізованих військовослужбовців 21:06 Засліпили фари: жінка, яку збили на трасі поблизу Борщева, померла до приїзду швидкої 20:00 Його бригаду найбільше «люблять» окупанти: історія молодого командира гармати 18:00 Лікарку з ВЛК звинувачують в підробці медичного висновку для військовозобов'язаного 17:03 У Великій Березовиці загорілася вантажівка з бочкою (ОНОВЛЕНО) 15:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 1 травня 15:05 Розклад богослужінь та графік освячення пасок у церквах Тернополя 14:45 У Тернополі чоловік випав з вікна багатоповерхівки 14:00 На вулиці Сахарова понижують висоту бордюрів на переходах 13:30 Квадромарафон «RUN 4 VICTORY»: компанія МХП проводить благодійний забіг у чотирьох містах України (новини компаній) 13:00 У Тернополі двом вулицям мікрорайону «Південний» присвоїли нові назви 12:23 У потічку на Підволочищині знайшли тіло 81-річної жінки 12:00 Вибір матраців-топперів у місті Тернопіль (на правах реклами) 11:40 В аварії на Тернопільщині травмувався 50-річний водій мотоцикла
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up