Партнер рубрики Події

Доводиться доставляти ліжка: коронавірус на Монастирищині не відступає. Що прогнозують лікарі? (ГРАФІКА)

Доводиться доставляти ліжка: коронавірус на Монастирищині не відступає. Що прогнозують лікарі? (ГРАФІКА)

Рівень захворювання коронавірусом на Монастирищині у шість разів перевищує загальний в області. Як розвивалась ситуація в районі впродовж місяця, дивіться на графіку. 

Новина про те, що у сусідній Івано-Франківській області закінчуються ліжка для хворих, сколихнула Україну. Більше про це читайте в матеріалі тут Ситуація з коронавірусом на Прикарпатті наразі напружена. У багатьох населених пунктах  заповненість ліжко-місць – понад 90%. 

Напруженою практично від початку 2021-го року залишається ситуація на Монастирищині. Територіально колишній Монастириський район межує з Івано-Франківською областю. 

Відео дня

У публікації "На Монастирищині новий спалах коронавірусу. Чи повернеться сюди весняна катастрофа — прогноз (ГРАФІКА) " ми опублікували динаміку захворювання від початку лютого. Вже тоді медики били на сполох. 

Як розповідала головна санітарна лікарка області Оксана Чайчук, таке раптове зростання кількості хворих спричинило те, що під час різдвяних свят люди активно контактували між собою, ігноруючи карантинні обмеження.

— У одному із сіл захворів священник, був обряд причастя, освячення помешкань. Люди контактували, спілкувались, ходили один до одного в гості. І зараз бачимо наслідки, — каже епідеміолог.

Монастириська на шляху до Буковелю 

Як розповіла Оксана Чайчук нашим журналістам 16 лютого, ситуація досі не покращилась

— Станом на сьогодні показник захворюваності на Монастирищині  625,8 випадки  на 100 тис населення. Це майже в шість разів перевищує загальний показник по області. За останніх сім днів було зафіксовано навіть 703 випадки на 100 тисяч, — каже пані Чайчук. 

 

Чинників до таких показників захворювання може бути чимало, але Оксана Чайчук не виключає, що територіальна наближеність до Івано -Франківська теж впливає на такий показник.

— Монастириська територіально прив'язані до Франківської області, навіть більше аніж до Тернопільської. Ми бачимо яка ситуація там, — каже епідеміолог. — Розглядаємо таке питання: через Монастириська пролягає дорога на Буковель, а ще поблизу містечка перша зупинка для людей, які їдуть з Прикарпаття.  Тому що лише там є заправка. А заправка — це контакти.   — Місто прив'язане до траси. Це означає, що там перетинаються люди з різних частин України. 

У лікарні довелось доставляти ліжка

Ще на початку лютого заступник керівника Монастириської центральної районної лікарні Стефанія Підгірна повідомляла, що у лікарні перебувало 59 хворих. 

Зараз нам вдалось поспілкуватись із заступником головного лікаря з медичної роботи Монастириської ЦЛР. Він підтвердив, що ситуація зараз складна. 

 — Щодня у нас є не менше 60-ти хворих на коронавірус. Від початку цього тижня найбільша цифра була 67. Це при тому, що у нас збільшилась кількість важко-хворих. Щодня у реанімаційному відділенні перебуває 4-5 хворих, когось виписуємо, хтось поступає, — каже лікар. — Ситуація насправді досить складна, але ми боремось.

Також журналістам "20 хвилин" в адміністрації закладу повідомили, що загалом лікарня розрахована на 90 ліжкомісць, але оскільки ситуація важка, довелось доставляти додаткові ліжка. зараз у лікарні понад 100 пацієнтів. Адже крім людей, у яких підтверджений коронавірус є й інші хворі. 

Новий штам?

З власних джерел у Монастириській лікарні, журналістам "20 хвилин" стало відомо, що лікарі підозрюють, що у хворих новий штам коронавірусу, адже кількість летальних випадків зростає. 

— У нас значно зросла смертність. Людина поступає, лежить три-чотири дні і помирає. Дивно, що помирають молоді люди. От сьогодні маємо важку пацієнтку 25-ти років.,  — розповідає один з працівників лікарні. 

Чоловік каже, що перебіг у багатьох пацієнтів зараз набагато складніший, ніж був на початку пандемії. Але жодних офіційних підтверджень, що це новий штам СOVID наразі немає.

— Ми не можемо навіть висувати такі припущення, адже немає ніяких заключень з клініки "Шаріте" в Берліні, яка визнана ВООЗ лабораторією для підтвердження нових шатамів коонавірусу. Поки таких підтверджень немає, припускти будь-що безглудо.

Летальних випадків  більше 

За даними ДУ ОЛЦ МОЗ України до 16 січня на Монастирищині зафіксували 23 летальних випадки з діагностованим коронавірсом. Це від березня 2020-го року. 

Лише за місяць у районі померло семеро людей. Дані ви можете переглянути на графіці. 

Немає опису.

Ми намагаємось дізнатись у прес службі обласного управління охорони здоров'я, чи є ймовірність того, що хворих з лікарень Івано-Франківська везтимуть у лікарні на Тернопільщині. Наразі очікуємо на коментарі. 
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:01 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 20:01 Борсук «життєрадісний»: у лісі на Тернопільщині фотопастка зафіксувала рідкісну тварину photo_camera 19:03 Відео у TikTok від тернополян та про Тернопіль: дивіться підбірку! play_circle_filled 18:01 Благодатний вогонь вже привезли у тернопільські церкви photo_camera Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 17:02 Великдень на передовій: українські воїни розповіли як не забувають про традиції 16:01 Очікуємо грози: на Тернопільщині — штормове попередження photo_camera 15:01 Невипита кава рятує життя: танкіст-депутат зі Збаража відкрив збір на ремонт військового авто 14:03 Біля Катедри діти влаштували Великодні гаївки: як усе відбувалось photo_camera 13:02 Капелани 105 окремої бригади тероборони ЗСУ вітають військових з Великоднем play_circle_filled 12:03 Як тернополяни йшли на Великодню службу до храмів photo_camera 11:02 «Паски були скромні, без родзинок, але смачні... спечені мамою на засланні»: тернополянка про сумний Великдень play_circle_filled 10:03 Маленькі тернополяни вітають захисників з Великоднем play_circle_filled 09:01 Частуйте дітей Великодніми стравами розумно. Поради батькам від медиків
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up