На Монастирищині новий спалах коронавірусу. Чи повернеться сюди весняна катастрофа — прогноз (ГРАФІКА)

На Монастирищині новий спалах коронавірусу. Чи повернеться сюди весняна катастрофа — прогноз (ГРАФІКА)
  • Майже 60 нових випадків COVID-19 лише за останні дві доби зафіксували на Монастирищині.
  • Чи може повторитись "весняна коронавірусна криза" в районі. Чи буде тут знову Ухань, читайте у матеріалі. Коментують експерти. 

Як повідомляє Тернопільський обласний Лабораторний центр, 5 лютого у Монастириському районі підтвердили 24 нових випадки коронавірусу, а за день до того — позитивні ПЛР отримали 35 людей. Крім того, журналісти "20 хвилин" дізнались, що у районі є люди, які захворіли на коронавірус повторно.

Дані із новими випадками  хворих за останній місяць можна переглянути на графіку нижче. Ми також порівняли динаміку захворювання зараз і навесні 2020-го. Чи вистачить ліжок у лікарні, наскільки важкі повторні випадки захворювання та де саме найбільше хворих — відповіді нижче.

Відео дня

Ось динаміка захворювання за січень-лютий поточного року

Саме із 28 січня за день у районі щодня виявляють десятки хворих. З чим це пов'язано? 

"Спалах — через активність людей у свята?"

Як розповідає головний санітарний лікар області Оксана Чайчук, ріст захворюваності спостерігається з кінця січня. 

— Було 355 випадків, лише за кілька днів ця цифра збільшилась до 641, — говорить вона. На сьогодні показник захворюваності — 641,2 випадки на 100 тисяч населення. У той час, коли обласний показник — 176,4 випадки. Бачимо, що показник на Монастирищині в п'ять разів перевищує загальнообласний.

Таке раптове зростання кількості хворих спричинило те, що під час різдвяних свят люди активно контактували між собою, ігноруючи карантинні обмеження, вважає медик. 

— У одному із сіл захворів священник, був обряд причастя, освячення помешкань. Люди контактували, спілкувались, ходили один до одного в гості. І зараз бачимо наслідки, — каже епідеміолог.

Найбільше хворих за тиждень виявили у селі Горішня Слобідка. Як розповідають місцеві, село зараз практично закрили на карантин.

— У нас закрили школу, не працює магазин. Багато людей захворіли. З чим це пов'язано, сказати не можу. Нещодавно від коронавірусу в Горішній Слобідці померла жінка літнього віку. Але загалом до карантину вже звикли, — каже жителька села пані Марія.

Коментарі щодо карантинних обмежень в селі ми намагались отримати у Монастириській міській раді, до якої зараз належить село. Проте телефон приймальні міського голови не відповідає. Без відповіді наразі і  повідомлення нашої журналістки у соцмережах до голови міськради Андрія Старуха.

Порівняння захворювання зараз і навесні минулого року

Яка ситуація в районній лікарні? 

Як повідомила головний лікар Монастириської Центральної районної лікарні Стефанія Підгірна, зараз у лікарні 59 хворих на коронавірус.

— У нас працює чотири бригади лікарів та середнього медперсоналу. Медикаменти є, засоби захисту теж, — каже лікарка. — У більшості хворих перебіг середньої важкості. До нас вже поступають люди із пневмоніями. Четверо хворих у реанімації. Стан стабільно-важкий. 

У лікарні теж більшість хворих — із села Горішня Слобідка. 

— Звісно, ситуацію в лікарні не порівняєш з тією, що була на початку пандемії. Це різні речі, — каже пані Підгірна. — На початку пандемії був страх в усіх. Зараз вже звикли. Знаємо, що треба надавати допомогу. На те ми і лікарі.

Виявили і два повторних випадки коронавірусу: у лікаря монастириської лікарні та ще однієї пацієнтки. В обох випадках перший раз люди лікувались амбулаторно. Другий раз хворобу обоє перенесли у важкій формі.

Пані Підгірна каже, що всього у лікарні є 80 ліжкомісць, але на випадок погіршення ситуації, готові розгорнути додаткові. 

- Сьогодні у нас поступив один хворий, а виписали п'ять. Тож надіюсь, що такої потреби не буде. Сподіваюсь, що найгірше вже позаду. І "пік" вже пережили. 

Чи нагадує це весну 2020-го?

Про те як Монастириська боролись з "короною" ще на початку пандемії, ми розповідали у матеріалах:

Голова Монастириської ОТГ захворів на коронавірус. Яка ситуація в районі.

"Немає жодної маски ні в амбулаторії, ні в аптеці": у селах на Монастирищині просять допомоги.

Чоловік з Монастирищини, у якого підтвердили коронавірус, контактував із сотнями людей.

"Ми працюємо, а ви бережіть себе": фото дня від монастириських медиків. 

Дані за місяць, коли коронавірус "бушував" тут — нижче. Найбільше хворих зафіксували 27 березня. Але навіть ця цифра не була такою, як рекорд 4 лютого — 35 нових випадків за добу.

Динаміка захворювання за лютий-березень минулого року

Медики закликають дотримуватись карантинних норм та бути уважними до власного здоров'я. 

Читайте також:

Рано радіємо? Чи йде пандемія на спад і чого чекати далі – прогноз тернопільських медиків (ГРАФІКИ) 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Мариана Носаль

    А влада сидить склавши руки!

    Ніякого контролю чи допомоги себе не отримує

    Одна медсестра на всіх хворих , яка власним транспортом їздить селом , збирає мазки , ставить крапельниці і все інше

    А наша супер влада не спроможеться навіть виплатити заробітню плату , затримка 2 місяці
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:01 12-річний чортків'янин став чемпіоном Європи зі змішаних бойових мистецтв 20:05 Графік відключення світла в Тернополі та області 19:02 Хто врятує оборонців Маріуполя? Рідні захисник вийшли на мітинг у Тернополі photo_camera 18:05 Перестало битись серце вчительки «Української гімназії» ім. Івана Франка Наталії Томків Від читача 16:01 BRAMA: Захист Інфопростору від Онлайн Загроз 17:05 Тернополяни розповіли, як оновлювали дані в ТЦК та чи є черги 16:04 У додатку «Резерв +» зареєструвались понад 150 тисяч українців, але є і проблеми 15:02 Побив до втрати свідомості та забрав гаманець: розпивання алкоголю в «Сопільче» закінчилось криміналом 14:01 Демобілізацію через 18 місяців вкотре вимагали рідні захисників у Тернополі play_circle_filled photo_camera 13:02 «Генератори, свічки вже маємо»: тернополяни розповіли, як готуються до можливих блекаутів play_circle_filled 12:03 «На щиті» повертається до рідного Збаража воїн Олег Рудий, який загинув понад рік тому 11:01 М'яч з підписами футболістів «Динамо» за донат на Mavic для наших захисників 10:04 Сьогодні, 18 травня, у дію вступає новий закон про мобілізацію. Що варто знати 09:02 Готуємо пиріг із ревенем і полуницею за рецептом Клопотенка
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up