Партнер рубрики Події

Кіна не було: сесію провели, більшість питань зняли

Кіна не було: сесію провели, більшість питань зняли

Від  понеділка, 26 червня, очікували чергових сутичок під міськрадою та зриву запланованого засідання сесії. Утім, ні першого, ні другого не сталось – депутати «зрадники», яким уже кілька місяців блокують вхід у міськраду колишні «побратими», не прийшли, а сесію таки провели.


Ранок перед сесію, щоправда, як і у попередні рази розпочався  з обшуків металодетектором, усіх, хто заходив у міськраду. А також було зібрання тернополян, що прийшли під міськраду вкотре виразити своє «фе» через забудову бульварів, будівництво котелень та інші. Не обійшлось і без свободівців та гастролерів  з інших міст, які облюбували собі сходи  перед входом у міськраду. Однак запускати свою  «важку артилерію» керівництву партії так і не вдалось. Диригентами, схоже, мали бути ті ж самі очільники  міського та обласного осередків «Свободи» - Володимир Стаюра та Олег Сиротюк. Принаймні, перший, час від часу, уже  роздавав команди, де кому із «блокувальників» стати. Однак шикуватись так і не довелось. Сесія мала розпочатись о 10.00, однак більшості депутатів ще не було. Депутатські ряди почали густіти за 20 хвилин. Далі – сесія розпочалась, а свободівці ще певний час підпирали стіни міськради, та врешті розійшлись.


Зібрались на легітимну сесію?
Нагадаємо, у «Свободі» ополчились проти трьох своїх однопартійців – Івана Сороколіта, Романа Навроцького та Ігоря Турського та виключили їх з партії. Цьому виключенню передувало виключенні із «Батьківщини» депутатів міськради, які всупереч рекомендації партії підтримали зміни у скандальний Генплан. Згадувані екс-свободівці, навпаки, на сесію, де вносились зміни до Генплану, не прийшли та загалом мали іншу думку, ніж партія, про законність таких дій. Хоча, офіційно, причини для виключення називались зовсім інші. Відтак, свободівці уже кілька  разів зривали сесію, не впускаючи у раду «зрадників». Не потрапляли у сесію разом з ними й представники інших політсил. Так, сесію зірвали  - 24 квітня – не було кворуму, 12 травня – у поліцію надійшло повідомлення про замінування. Не впустили «вигнанців» і  на засідання сесії 2 червня. Однак таку-сяку сесію, коли кворум коливався, вдалось провести. Згодом її легітимність чимало тернополян, і зокрема депутатів, поставили під сумнів. Наразі її легітимність оскаржують у суді.
Що ж було на засіданні сесії  26 червня – у залі таки зібралось три десятки депутатів. Спершу  міський голова зачитав заяву «Свободи» про виключення з партії вище згадуваних «Свободівців». Далі – проголосували за повернення до порядку денного та доповнили його  ще кількома питаннями. Натомість більшість питань – «людських» і «земельних» зняли з порядку денного. Їх збираються додатково вивчити, перевірити  і розглянути на наступній сесії. Із заявою від усіх фракцій про таку необхідність виступив депутат від БПП Володимир Місько.
- Ми, депутати  Тернопільської міськради, наполягаємо на глибокій перевірці усіх питань, пов’язаних із передачею комунальної землі, особливо у випадках, де виник суспільний резонанс, - зачитав він. -  Такі питання мають бути детально вивчені  відповідними профільними комісіями  за участі громади. І лише після цього - винесені на розгляд сесії.


Людей слухали і не дуже
Загалом, у такому рішенні фракцій є плюс для тернополян. Адже, якщо сесію, відкриту 2 червня, визнають нелегітимною, то прості тернополяни із своїми питаннями не постраждають, бо таких просто 26 червня не розглядали. 
Загалом, депутати під час сесії 26 червня розглянули шість питань господарських, економічних та освітніх питань, підтримали п’ять. Чимало уваги приділили і питанням торф’яних котелень –  підтримали рішення за протокольне доручення очільнику  міських тепломереж Андрію Чумаку, що стосується заборони проведення реконструкції  та будівництва  твердопаливних котелень  за семи адресами до отримання усіх дозвільних документів та проведення громадських слухань.

Відео дня

Вислухали тернополян – противників будівництва торф’яних котелень,  виборців  «депутатів-вигнанців», не без насмішок від декотрих депутатів та міського голови. А ось тернополянам, які  виступають проти будівництва  готельного комплексу на бульварі Петлюри, під час сесії виступити не вдалось. Як тільки активістка Галина Пастушенчин збиралась взяти слово, у залі  оголосили про закриття сесії та увімкнули гімн. Відтак жінка зачитувала заяву у залі по завершенні сесії, та згодом намагалась вкотре поспілкуватись зі своїм депутатом Галиною Гевко. 
На завершення міський голова провів короткий брифінг для журналістів, де коротко підсумував результати сесії – зокрема згадав про прийняття змін у рішення сесії «Про місцеві податки і збори» і похвалив депутатів, які, на його думку: «Виразили  бажання працювати в повноцінному режимі, а не займатись протистоянням чи блокуванням роботи».
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up