Партнер рубрики Події

На Тернопільщині побільшало хворих на грип та ГРВІ

На Тернопільщині побільшало хворих на грип та ГРВІ

На Тернопільщині зріс рівень захворюваності на грип та ГРВІ та, відповідно, ускладнилась епідситуація. На сьогодні показник захворюваності склав 353 випадки на 100 тисяч населення, що становить 75 % до розрахункового показника визначення початку епідемії.


 

Про це повідомила лікар-епідеміолог ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» Світлана Маціпура під час засідання прес-клубу у вівторок, 6 грудня. 

- За результатами щотижневого моніторингу  захворюваності на грип та гострі респіраторні захворювання в області, епідситуація ускладнилась за минулий тиждень, - каже вона. - Інтенсивний показник захворюваності на 100 тисяч склав 353 випадки – це 75 % до епідемічного порогу. Тобто залишається в нас  25 % до порогу. Зараз  розпочався 49-й тиждень, ми стежимо  за ситуацією.  Хочу наголосити, що епідпоріг буде дещо вищий, але і рівень захворюваності також поступово зростає. Так, за тиждень, що минув, маємо ріст на 36,8%. Якщо говорити в абсолютних кількостях, то за тиждень захворіло на 1000 осіб більше. Маємо 3751 хворий проти 2743.  У порівнянні з минулим роком також спостерігається ріст на  44%. Це практично перший такий тиждень, коли ми побачили  ріст. До того в нас було 10-20%.  Дітей серед хворих осіб - 63,1%. З них   63%  - діти шкільного віку. 

Якщо ж говорити  про кількість хворих за адміністративним принципом, додає пані Світлана, то за тиждень фахівці спостерігають перевищення епідемічного порогу у Борщівському районі – на 10,2% та у Заліщицькому і Лановецькому районах  – тут ситуація наближається до епідемічного порогу. У всіх інших районах – спокійно. У Тернополі, як і в області, показник – до 75%.

- Лабораторно можемо сказати, що циркулює вірус грипу А, - додає вона. - За тиждень, що минув, було обстежено четверо хворих, і в них три позитивних грипи А. Всього з початку епідсезону було обстежено 9 осіб – позитивних - чотири грипи А. Далі типувати, ідентифікувати, який сам вірус грипу, ми не змогли, тому що треба мати чим. Змогли тільки зробити на пандемічний – це не є пандемічний, тобто він в нас так і залишається грип А нетипований. Якщо по Україні взяти статистику, то за минулий тиждень більше 70% - грип А - Н3, 20 % - грип А нетипований, які  в нас області, і лише 4% - це грип А Н1, так званий пандемічний. Тобто,  по цих цифрах ми бачимо, що грипом пандемічним  все ж таки мало людей хворіє. На себе  взяв основну роль грип А – Н3, можливо то саме «Гонконг», якого ми очікували.


 Основним  захистом, за словами фахівця,  є специфічна профілактика, проведення щеплень. Утім, з вакциною цього сезону дуже важко, оскільки надзвичайно пізно вона надійшла на ринок – лишень в листопаді, і її є мало. Наразі   в області  щепилось лише 140 осіб.

- Проблема в тому, що є  затримка з вакциною, - додає вона. - Але вона з’явиться. Очікують вакцину «Ваксі-грип» вакцину.

Відео дня


У зв’язку із ростом захворюваності  у деяких районах  закрились навчальні заклади. Рішення про закриття були внутрішніми. 

- Сім шкіл припинили навчання у Борщівському районі, з яких дві – у місті Борщів, і одна школа – в Гусятинському районі, - каже пані Маціпура. – Також, імовірно, закриють чотири школи в Теребовлянському районі. Загалом, школи чи класи можуть закриватись  внутрішнім рішенням, якщо більше 20% учнів в класі чи в школі відсутні саме через ГРВІ.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Piter Savka

    ГРИПА
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:01 Що можна і не можна обговорювати з сімейним лікарем. Пояснює НСЗУ 11:00 Тернополяни освячують вербу: репортаж з храмів 10:02 У Почаєві прощатимуться з захисником Русланом Петриком 09:02 До Великоднього столу: рецепт соковитого курячого філе по-індійськи Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 21:00 «Воюю — заради команди», — історія бойового медика реактивної артбатареї photo_camera 20:01 У Раді пояснили чому будуть переглядати тариф на світло для населення 19:03 Як Тернопіль прикрасили до Великодня: фоторепортаж з міста 18:02 Тепер захищає нас із неба: загинув 25-річний воїн з Коропецької громади Андрій Данцевич 17:04 У Тернопільській громади висадили понад сотню дерев та кущів: де стане зеленіше 16:02 У Тернополі стартував сезон фонтанів (Фото дня) 15:01 У Бучачі освятили Алею Памяті 25-ти воїнам-героям з громади photo_camera 14:03 Без яєць та молока, з ромом та журавлиною: блогери та господині Тернополя поділилися рецептами пасок 13:03 На Чортківщині жінка впала в 12-метровий колодязь
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up