На 30-річчі Співочого поля пригощалися “закопаним" м’ясом

На 30-річчі Співочого поля пригощалися “закопаним" м’ясом
Кухарі ресторану "Рандеву" Наталія Жаграй (справа) І Марія Матисюк пригощали гостей свята смачними ковбасами, шашликом, картопелькою по-селянськи, соліннями й іншими смаколиками

Розважали тернополян співами, танцями, пригощали смачними стравами і навіть провели майстер-клас із приготування закопаного м’яса за рецептом давніх галичан на святі, яке приурочили до 30-річчя Співочого поля. 

Майстер-клас у суботу, 21 травня, показав тернопільський ресторатор Ігор Парій. Був і спеціально запрошений гість — телеведучий і автор кулінарної книжки та однойменної програми на Youtube “Смачна країна”  Костянтин Грубич. 

Previous Next

Мангал, у якому готували м’ясо, поставили поблизу “співучки”. Там уже тліло деревне вугілля. Поряд із мангалом встановили стіл, на якому і готували свинину. Його тісним колом обступили гості свята — звичайні тернополяни й телезірки — народна артистка України Оксана Пекун і телеведучий  Костянтин Грубич. Ресторатор Ігор Парій був у ролі кухаря.   


— Колись у сиву давнину наші предки, галичани, закопували м’ясо у деревне вугілля і так готували, — розповідає про походження цієї страви пан Ігор. —  Деревне вугілля було у гончаря на горні або у коваля в печі. Гончарі чи ковалі мали статки і могли собі дозволити з’їсти великий шматок м’яса. Тож брали полотнину або марлю, викладали на неї шар солі. До речі, під Галичем є солеварня, яка працює від 1250 року, є історична довідка про це. Отож беремо сіль, кладемо у неї свинину, задню шинку, акуратно загортаємо все у марлю. Головне, щоби сіль була навколо шматка м’яса. У ній воно буде, як у панцирі. Якщо м’ясо довго буде зберігатися, то сіль стане для нього консервантом. А якщо відразу закопаємо у вугілля, то сіль не дасть м’ясу згоріти. Не потрібно для цього ані сковорідки, ані жодного іншого посуду. І, зауважте, пересоленим свинина не буде. Таке м’ясо можна зберігати у соленому “панцирі” довго, бо жодна бактерія туди не потрапить.
Аби гості свята довго не чекали, ресторатор виклав на стіл уже заздалегідь приготовлене м’ясо. Порізавши його на шматки, запросив скуштувати всіх охочих. Свинина була дуже соковитою, смачною і м’якою, тож усе з’їли за кілька хвилин. 
А що скаже експерт з якості? — звернувся Ігор Парій до Костянтина Грубича. 
Я вже бачу, що м’ясо пропеклося, крові нема, ріжеться легко, та й узагалі смакота, — оцінив смаколик телеведучий.   
Супер! Смачно! — сказала Оксана Пекун, з’ївши шматочок.  
До речі, попереднього дня, 20 травня, Ігор Парій встановив своєрідний рекорд з приготування зеленого борщу. Його особливістю стало те, що до страви додали молоденьке листя кропиви. Тож скуштувати смаколик могли всі охочі. 
Упродовж трьох днів на святі можна було скуштувати і придбати тверді сири з овечого молока, які привезли з Івано-Франківщини, бринзу з Чернівеччини, закарпатські вина, медовуху, хреновуху, коньяк і калганівку від пасічника з Борщева, а також смачні шашлики, ковбаси, реберця з м’ясом від ресторанів Тернополя. 

Відео дня
cript>

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • куегн

    також прогощались смагою та пивом, хоч це і заборонено
  • Анонім

    нема більшої телезірки ніж оксана батьківна пекун)))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:02 До Великоднього столу: рецепт соковитого курячого філе по-індійськи 21:00 «Воюю — заради команди», — історія бойового медика реактивної артбатареї photo_camera 20:01 У Раді пояснили чому будуть переглядати тариф на світло для населення 19:03 Як Тернопіль прикрасили до Великодня: фоторепортаж з міста Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:02 Тепер захищає нас із неба: загинув 25-річний воїн з Коропецької громади Андрій Данцевич 17:04 У Тернопільській громади висадили понад сотню дерев та кущів: де стане зеленіше 16:02 У Тернополі стартував сезон фонтанів (Фото дня) 15:01 У Бучачі освятили Алею Памяті 25-ти воїнам-героям з громади photo_camera 14:03 Без яєць та молока, з ромом та журавлиною: блогери та господині Тернополя поділилися рецептами пасок 13:03 На Чортківщині жінка впала в 12-метровий колодязь 12:03 Великодні ярмарки в Тернополі: що та за скільки продають. Перевірили журналісти «20 хвилин» 11:03 Чи будуть депортувати з-за кордону чоловіків з простроченими паспортами: пояснює юрист 10:09 У Тернополі чоловік на BMW втікав від поліцейських: чим закінчилась погоня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up