Коли і які обстеження варто проходити

Коли і які обстеження варто проходити
Є обстеження, які варто проходити регулярно, а є такі, які може призначити лише медик, виходячи із попередніх аналізів, кажуть тернопільські лікарі.

80% усіх хвороб можна було б попередити, якби українці вчасно зверталися до лікарів та проходили медобстеження. Тернопільщина в цьому плані також не виняток. Такі цифри озвучив директор департаменту охорони здоров'я ОДА Володимир Курило.

Тож “RIA плюс” вирішила поцікавитися в медиків, які обстеження і як часто варто проходити, аби не пропустити моменту виявлення якогось захворювання.

– У нашому житті є таке важливе поняття, як мода, – каже заступник головного лікаря з медичного обслуговування населення центру первинної медико-санітарної допомоги Надія Боднар. – Так от, поки що, на жаль, у нас модно гарно одягатися, мати квартиру та авто, але не модно дбати про власне здоров'я. Причин є досить багато. Передусім, це питання виховання. Якщо з дитинства не навчили прислухатися до свого самопочуття і дбати про здоров'я, то у зрілому віці людині важко себе змусити. Крім того, досить важливими є і соціальні фактори: медицина є дорогою, а життя і без лікування є досить складним. Тож доки немає особливих скарг на самопочуття, люди не звертаються до лікарів. Аж поки остаточно не “припече”.

Відео дня

В Україні діє Наказ МОЗ №728 “Про диспансеризацію населення”, за яким встановлені норми, як часто те чи інше обстеження треба проводити. Якби його можна було виконувати на 100%, то ситуація із кількістю хворих була би кращою, стверджує пані Боднар. Бо у всьому світі люди дбають про своє здоров'я на перспективу.

– Однак, згідно з цим наказом, медогляди проводять лише за згодою громадян. Ось тут і криється найбільша перешкода для своєчасного виявлення хвороби, – додає співрозмовниця.

Є медобстеження обов'язкові, які люди мають проходити періодично, а є такі, які призначає сімейний лікар на основі результатів обов'язкових медобстежень.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анонім

    Тут,що хвора була Мама то пішла на діагностику на узд.Ми з області.Робила діагностику жовчового міхура.Діагностика ні чого не виявила.Сказали пити жовчогінні засоби+омепразол Д.Їдемо на Рівне в обласну.На діагностиці(робив хірург)знайшли поліп і пісок.Запропунували зробити операцію.Після видалення жовчового знайшли камінчики.Хочу подякувати доброзичливому персоналу Рівенської обласної лікарні,а саме Лапароскопічному відділу лікарні.А в нашій лікарні врачі халатно відносяться до своїх паціентів!Недавно батьки привели дитинку яка поперхнулась сюрпризом який був в паличках.То врач сказав на прийомі нехай соку вип'е і пройде.Батьки бачучи неладне з дитиною ринулись на тернопіль.Там сказали якби вона попила того соку то булоб капец.Ще одну дівчину після аварії тримали в нашій лікарні до поки батьки не завезли до тернополя.То врач сказав,що ще три дні потрималиб,то можна булоб до неї викликати священика.От такі лікарі і діагностики.Ніхто ні за що не відповідае.
  • Анонім

    Та підеш в поліклініку для профілактики, то й захворієш. Лікарі питають які скарги, нема - то чого прийшов? А так просто здавати аналізи зараз дуже дорого. То для чого ж тут в газеті фантастику писати.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 Україна запустила глобальний флешмоб #СвітНаЇїПлечах до Євробачення-2024 21:26 На дачах у Тернополі знайшли труп людини 21:00 Мегазбір на комплекс розвідки БПЛА для 44-ї артбригади оголосили тернопільські волонтери 20:00 Тернопільщина втратила захисників Ігоря Войцехівського, Євгенія Мещерякова та Івана Ружила Від читача 17:10 Проект Брама вступив у боротьбу за чистоту медіа-простору 18:25 Лікар-хірург Роман Кохан отримав почесну грамоту Верховної Ради України (новини компаній) 18:04 У крові 2, 5 проміле алкоголю: загинула жінка, а водій відбувся умовним терміном 17:05 В аварії в Кременці травмувалися двоє дітей 16:10 Підробила медвисновок військовозобов’язаному: що сказав суд на Бережанщині? 15:45 Зеленський вніс до Ради законопроєкти про продовження мобілізації і воєнного стану 15:01 Спортсмени з Тернополя здобули перемогу на Кубку світу у Туреччині 14:10 На Великдень син поранив ножем свою маму — поліція 13:10 Рух транспорту відновили в районі вулиць Купчинського—Сахарова 12:35 На Тернопільщині водій тікав від поліції і скоїв ДТП 12:10 У Тернополі з багатоповерхівки випав чоловік 11:20 Загинув військовослужбовець з Козови Василь Височан 10:40 Скільки транспорту курсуватиме до кладовищ на Великодні свята і Провідну неділю 10:00 6 травня у парку Сопільче проведуть гаївки 09:01 Сьогодні Світлий або Обливаний Понеділок: звичаї та традиції свята 08:01 Війна забрала життя Героя Олега Курися, який народився в Чортківській громаді
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up