Як збираються лікувати хворих на коронавірус у Тернополі - ми перевірили. Ексклюзив "20 хвилин"

Як збираються лікувати хворих на коронавірус у Тернополі - ми перевірили. Ексклюзив "20 хвилин"

У рамках проєкту «Інспектор РІА» ми відвідали тернопільські лікарі, які визначили базовими для лікування пацієнтів із симптомами коронавірусу. Захисні костюми, респіратори, експрес-тести, боксовані палати і не тільки. Як це все виглядає, читайте текст та дивіться відео.

Два заклади у Тернополі визначили базовими для надання медичної допомоги хворим, у яких запідозрять симптоми коронавірусу. Це – міська дитяча лікарня та міська лікарня швидкої допомоги. На скільки вони забезпечені всім та чи знають лікарі, як діяти, якщо у заклад прийде чи привезуть хворого, який має ознаки небезпечного вірусу COVID-19?

Лише на сайті «20 хвилин» ви побачите, як виглядають захисні костюми та як швидко їх можуть одягнути працівник тернопільських медустанов; ми розкажемо та покажемо, як виглядають палати, відведення для перебування ймовірних хворих, чи створені всі умови для того, аби не відбувалося поширення вірусу. На відео та в тексті ви також знайдете інформацію про те, як збираються діагностувати недуги, хто з хворих викликатиме підозру та скільки часу їм доведеться провести в ізоляції від інших.

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

Як готові лікувати діток

Госпітальною базою для надання медичної допомоги маленьким пацієнтам, які відповідають визначенню випадку нового коронавірусу 2019-nCoV, визначили міську дитячу лікарню.

Про умови розповідає завідувач інфекційним відділенням Ольга Дивоняк.

- Відділення розташоване в окремій будівлі. Кожна палата-бокс відокремлена одна від одної для запобігання поширення хвороби. Є передбоксник, де лікар чи медична сестра можуть помити руки, - показує пані Дивоняк. – Далі сама палата, яка має ванну кімнату та вихід на вулицю. Саме завдяки останньому пацієнти з підозрами на хвороби, які мають краплинний спосіб передачі, можуть потрапляти у бокс прямо з вулиці, минаючи приймальний покій. Таким чином ми можемо розмежовувати інфекції. На першому поверсі маємо 8 боксів, два з яких – одномісні, решта – дво-, тримісні.

Наразі відділення розраховане здебільшого на діток з міста Тернопіль. Але оскільки заклад визначений базовим для всієї області, пані Дивоняк звертається до обласної влади, аби там допомогли докупити обладнання, необхідне для надання допомоги маленьким пацієнтам з усієї Тернопільщини. Загалом в інфекційному відділенні є 50 ліжок. Чи вистачить цього, аби в разі потреби госпіталізувати усіх хворих з підозрою на коронавірус?

Як будуть діяти при зверненні хворого

- За даними МОЗ та ВООЗ, є лише поодинокі випадки, коли недугу виявляли у дітей. Здебільшого коронавірус вражає людей старшого віку і тих, хто має хронічні патології. Та, звісно, ми не виключаємо той фактор, що у Тернопіль можуть повертатися подорожуючі з Китаю, серед них є і діти, які можуть мати респіраторні прояви. Ми маємо чітко розмежувати, чи це є підозрілий, чи ймовірний випадок, а потім діяти за визначеним планом. У випадку, якщо хворих буде багато, пацієнтів інфекційного відділення, які лежать тут із іншими патологіями, переведуть в інші медичні заклади. Натомість у нас розгорнеться цілий штаб-госпіталь.

Прийом хворого з підозрою на COVID-19 відбувається через вулицю. У передпокої дитину роздягають, одяг складають у спеціальний контейнер. Як для малих пацієнтів, так і мами є вже підготовлені піжами. Якщо у дитини є прояви серйозних ускладнень, їх будуть розміщувати не в звичайних боксах, а в палатах інтенсивної терапії.

Якщо симптоми захворювання виявляють у мами, то її бригадою швидкої допомоги транспортують у лікарню швидкої допомоги.

Чи є тести на визначення коронавірусу

Яким чином у закладі збираються діагностувати наявність коронавірусу?

- Нездужання, подразнення в горлі, виділення з носа, ломота, яка може поєднуватися з температурою – тобто перші симптоми коронавірусної інфекції такі ж самі, як і у знайомого українцям грипу. Сплутати коронавірус із вірусом грипу дуже легко. Тому для початку ми маємо експрес-тести на грип. Далі лабораторна діагностика дає змогу точніше визначати діагноз. Усі мазки з ротоглотки, носа, які ми відбираємо у спеціальні пробірки (демонструє – прим.авт.), ми відправляємо у Київ уже для визначення наявності саме коронавірусу, - розповідає Ольга Дивоняк. – Має бути потрійне пакування, оскільки це може бути інфекція з міжнародним зазначенням. Далі кладемо пробірки у спеціальний пакет із застібками, а вже потім – у герметичний контейнер для транспортування аналізів.

Буде охорона поліції

Жарознижувальні препарати, антибіотики, розчини для інфузійної терапії уже є у боксах. Вони потрібні для симптоматичного лікування, оскільки вакцини від коронавірусу наразі немає.

- Для медпрацівників є рукавиці та спеціальні непромокаючі халати (80 шт.), респіратори (80 шт.), у яких можна працювати 6 годин. Увесь одноразовий одяг, який знімаємо із себе, складаємо у спеціальний бак, де є дезрозчин. Кожен бокс кварцується, - продовжує завідувачка. – Ще тут має бути кисень. Наразі розробляють проєкно-кошторисну документацію для підведення кисню до нашого відділення. Ми маємо рекуператори, які забезпечують повний обмін повітря, не погіршуючи теплових параметрів у приміщенні. Окремої системи водовідведення та каналізації в закладі немає. Однак, у центральній системі каналізації відбувається знезараження всіх відходів.

У випадку, якщо в закладі будуть хворі з підозрою на коронавірус, біля відділення чергуватиме поліція чи військові патрулі. Медичні працівники щодня тренуються, відпрацьовують тактику прийому хворих, якщо той, наприклад, звернувся у прийомний покій.

- Є спеціальні внутрішні телефони, кожен працівник має їх. При потребі про ситуацію одразу повідомляють епідеміологів, директора лікарні. До 4 годин ми повинні передати термінове повідомлення про підозрілий випадок, пов'язаний із коронавірусною інфекцією.

Як виглядають захисні костюми

Безпека медичного персоналу – один із важливих моментів, про який дбають у лікарні. Усі засоби індивідуального захисту закупив сам заклад.

- Якщо ми знатимемо, що є хворий, працівник вдягає спеціальну піжаму з рукавами, на взуття є бахіли, які мають спеціальні зав’язки. Одноразові халати також є різних розмірів. На голову вдягаємо спеціальну шапочку. Потім – маску, респіратор, захисні окуляри, рукавиці. Щоб не було контакту із шкірою, - пояснює Ольга Дивоняк.

Медичні працівники кажуть, що тренуються вдягати засоби захисту, аби в необхідний момент діяти максимально швидко.

- Звісно, ми знаємо, яку небезпеку несе корона вірус. Але ми всі свідомі та в разі потреби готові надавати необхідну допомогу. Рідні вдома попереджені, речі про всяк випадок зібрані. Адже, якщо у закладі буде підозра на небезпечний вірус, ми всі лишаємось тут. Додому ніхто не йде, щоб не стати джерелом поширення інфекції, -  каже лікар.

Є засоби лише на день роботи

У міській лікарні швидкої допомоги до можливого перебування тут хворих з підозрою на COVID-19 також готуються. Щоправда, для того, аби максимально забезпечити всі вимоги, потрібно чимало змін, кажуть у закладі.

- Ті спекуляції, які відбуваються у суспільстві навколи теми коронавірусу, ніщо інше, як популізм. Кожен повинен бути спеціалістом у своїй сфері, - розповідає завідувачка інфекційного відділення Оксана Кадубець. – Усі хворі з підозрою на коронавірус поступають через вулиці.  Звичайні бокси маємо адаптувати під такі, де можуть перебувати хворі з COVID-19. У палаті не може перебувати більше двох пацієнтів, і відстань між ними не повинна бути менша одного метра.

Розроблений алгоритм дій, що має виконувати медперсонал. У працівників є свій окремий бокс, де є всі засоби індивідуального захисту.

- Респіратори та захисні костюми маємо лише на день роботи – 20 1 24 шт. Але ми озвучили необхідність таких засобів, їх мають докупити. Також ми очікуємо на підведення кисню та інші речі, необхідні для надання допомоги, - говорить Оксана Кадубець.

 

Коментар

Як поширюється вірус і чим лікувати

 Олена ГЕРАСИМЕНКО, головний позаштатний спеціаліст-інфекціоніст Тернопільської області

- Вірус 2019-nCoV передається  повітряно-крапельним шляхом від людини до людини. Новий штам коронавірусу може викликати тяжку форму пневмонії. Перебіг хвороби залежить від імунітету людини. Більшість людей, які померли внаслідок зараження вірусом, мали проблеми зі здоров’ям. Серед померлих багато людей літнього віку з хронічними захворюваннями. Віковий діапазон хворих – від 45-49 років.

Найпоширенішими симптомами є головний біль, кашель, лихоманка та утруднення дихання, в деяких випадках - діарея або кон'юнктивіт. Інкубаційний період триває від 2 днів до 2 тижнів. Але ми достовірно не знаємо, за скільки часу ознаки недуги можуть проявитися у людини – усе залежить від імунітету та індивідуальних особливостей організму.

Для профілактики: мийте руки; уникайте близьких контактів з хворими; збалансовано харчуйтеся; пийте достатньо рідини; провітрюйте та зволожуйте приміщення; ведіть здоровий спосіб життя; подбайте про достатню кількість сну; не споживайте сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження.

Вакцини від корона вірусу наразі немає. Тож лікарі застосовують симптоматичне лікування. Китайські вчені спробували використовувати в лікуванні хворих на коронавірус 2019nCoV і препарати антиретровірусної терапії, яка застосовується при лікуванні людей з ВІЛ, але клінічно ефективність цієї практики поки не доведена.

 

ДОВІДКА

У Тернополі є гаряча лінія, звернувшись на яку можна уточнити всі питання: 098-441-59-81.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (25)
  • Galyna Malkevych

    Чим забезпечені хіба камінням!Щоб тих людей добити.Але ні ще аптеки мають заробити,тому ще будуть експерементувати.
    Але якщо чесно,то ситуація-катастрофа.Маски повинні бути безкоштовні,це мінімальний рівень захисту,а де він?
  • Правда

    Твердження "влади" про можливість лікування та боротьби з вірусом є абсурдні і водночас нічим не підтверджені.  Коли кількість хворих перевалить за 100 чоловік, ні місця, ні можливостей для лікування практично не буде, більшість з лікарів візьмуть відпустки чи лікарняні, адже будуть думати в першу чергу про своє та близьких здоров'я. Вже на даному етапі не має необхідного для лікування, не говорячи про мінімальне - звичайні маски, яких в жодній аптеці Тернополя не купиш, чи то через відсутність чи через майбутню спекуляцію на їх ціні, яка виросла з 1,5 грн. до 8 грн. при покупці в інтернет магазині.
  • Хтось

    А я думаю, що хтось хворий вже є, просто вірус виявлять тільки тоді,як хтось помре або буде важко хворий.Ну і будемо мати Італію, помножену на нну кількість разів.
  • Андрій

    Нема жодної повязки ні в одній аптеці тереополя, замовити теж нема по Україні
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:02 До Великоднього столу: рецепт соковитого курячого філе по-індійськи 21:00 «Воюю — заради команди», — історія бойового медика реактивної артбатареї photo_camera 20:01 У Раді пояснили чому будуть переглядати тариф на світло для населення 19:03 Як Тернопіль прикрасили до Великодня: фоторепортаж з міста Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:02 Тепер захищає нас із неба: загинув 25-річний воїн з Коропецької громади Андрій Данцевич 17:04 У Тернопільській громади висадили понад сотню дерев та кущів: де стане зеленіше 16:02 У Тернополі стартував сезон фонтанів (Фото дня) 15:01 У Бучачі освятили Алею Памяті 25-ти воїнам-героям з громади photo_camera 14:03 Без яєць та молока, з ромом та журавлиною: блогери та господині Тернополя поділилися рецептами пасок 13:03 На Чортківщині жінка впала в 12-метровий колодязь 12:03 Великодні ярмарки в Тернополі: що та за скільки продають. Перевірили журналісти «20 хвилин» 11:03 Чи будуть депортувати з-за кордону чоловіків з простроченими паспортами: пояснює юрист 10:09 У Тернополі чоловік на BMW втікав від поліцейських: чим закінчилась погоня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up