Брати Капранови розповіли про те, як кримські татари допомагали розбудовувати українську державу

Брати Капранови розповіли про те, як кримські татари допомагали розбудовувати українську державу
Половці не були аж такими великими ворогами жителів Русі, а кримські татари допомагали в розвитку сучасної української держави - це одні з тез, якими поділилися із тернополянами брати письменники Дмитро та Віталій Капранови.

Відбувалася розмова з письменниками на лекційній галявині в рамках фестивалю «Вуличний Ринок».

- Нас завжди вчили, що половці - це зло, - розповідає Дмитро Капранов. - Однак це не зовсім так. Якщо прочитати історію уважніше, то Ярослав Мудрий в союзі з половцями підкорив землі аж до Балтики. Найяскравіша ж сторінка співпраці з половцями - це спільний вихід русичів із ними проти монголів.

Також неправильне ставлення у наших людей сформувалось щодо кримських татар. Хоча насправді цей народ живе з нами пліч-о-пліч з тих самих часів, як з”явилася Русь. Тож бути нам ворожим він не може, вважають Капранови.

Відео дня

Сусіди завжди воювали, сварилися-мирилися. Однак з кримськими татарами дещо інша історія. Всі найбільші перемоги українського народу були спільними із татарами. У Богдана Хельницького всі перемоги були в союзі з кримськими татарами. Одна поразка - Берестечко, коли вони відійшли. Перемога Виговського під Конотопом теж стала можливою завдяки допомозі кримських татар. Протилежний приклад - Мазепа, який проти Москви не зміг заручитися підтримкою татар, домовився зі шведами - в результаті - поразка під Полтавою. Взагалі кримські татари - народ, який допомагав творити нашу територію. Адже сучасні Одеська, Миколаївська, Херсонська області та частина Донбасу - це колишні землі кримських татар. Тож земля в нас спільна, як і країна.

Ще одна спільна риса між українським та татарським народами - усі керівні посади і  в нас, і в них були виборними. І кошовий, і хан обиралися людьми.

- Мало хто знає, що поняття імпічменту було ще за тих часів. Так сам кошовий Сагайдачний тричі потрапляв під імпічмент. І нічого, самогубством життя не завершував, і в Ростов не втікав. Просто виправляв ситуацію, щоб згодом стати одним із найславетніших гетьманів  в нашій історії. Наше головне завдання зараз - не просто вибирати когось. А й вміти знімати з посади. Не робиш те, що обіцяв - посунься, хай йде на твоє місце інший. В козаків був такий звичай, пора його відновити і в сучасній Україні.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:05 На Тернопільщині 3-4 травня надзвичайний рівень пожежної небезпеки 08:00 Як і коли буде працювати електронний кабінет військовозобов'язаного, пояснили в Міноборони 22:00 На фронті загинув відомий волонтер Едуард Хатмуллін. Прощатимуться з воїном у Шумську 21:00 Біля Катедри на Великдень відбудуться гаївки Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 20:01 З фісташками, трояндами та позолотою: скільки коштують авторські паски та де придбати 19:00 Як відбуватимуться богослужіння на Великдень у тернопільських церквах 18:10 Підтвердили загибель військовослужбовця з Підволочиської громади 17:06 «Діду, рятуй, бо бабуся б'є маму»: засудили за те, що, розбороняючи, вдарив сусідку 16:05 Аварія на Замонастирській — рух транспорту ускладнений 15:35 200 доларів і 500 гривень: жителя Тернопільського району підозрюють у підкупі працівників поліції 15:03 Скуповують м’ясо та паски: як тернополяни готуються до Великодня photo_camera 14:05 У Тернополі 18 багатоквартирних будинків відремонтують на умовах співфінансування 13:20 Як отримати посвідчення донора крові у Тернополі: «20 хвилин» перевірили photo_camera 12:40 У тернопільському гідропарку «Сопільче» відкрився зоокуток photo_camera 11:30 У Гусятині 17-річний хлопець на мотоциклі зіткнувся з автобусом 11:05 Тернопільського лікаря нагородили грамотою Верховної Ради «За заслуги перед українським народом» 10:25 На 2 і 3 травня в районі вулиці Сахарова змінили рух громадського транспорту 09:46 Школярка з Заліщиків отримуватиме стипендію Президента
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up