Партнер рубрики Події

У Тернополі ініціюють запровадження нічних маршрутів громадського транспорту

У Тернополі ініціюють запровадження нічних маршрутів громадського транспорту
Запровадити нічні маршрути тролейбусів чи автобусів у Тернополі – таку новацію запропонували учасники проекту “Академія практичної адвокації”.


Вони ініціювали "круглий стіл", аби обговорити цю ідею. Втім, на це обговорення 7 квітня прийшли лише представники ЗМІ та громадських організації. Посадовці не з'явилися. Проте ініціатори сподіваються, що тема отримає широке обговорення і врешті приверне увагу міської влади. До того ж, активісти планують подати офіційні звернення в управління транспорту міськради. Вони також хочуть звернутися за підтримкою до молодіжного міського голови, правоохоронців і муніципальної міліції.
- Здається, що ця проблема - не дуже актуальна. Кожен подумає — це стосується лише молоді, - каже один з учасників проекту Олег Синовець. - Але насправді вночі транспорт потрібен багатьом тернополянам. Адже людям часом потрібно добратися на залізничний вокзал, автовокзал, з нічної зміни.
Олег Синовець побував у багатьох містах України та за кордоном. Каже, що проблему нічних маршрутів дехто вирішив уже давно.
- Нічний громадський транспорт є в Києві, Севастополі, Вінниці, Житомирі, Харкові, Чернівцях і Кременчуці, - розповідає юнак. - Приміром, у Кракові, де 800 тисяч населення, є вісім нічних автобусних маршрутів і два додаткових. Тобто на 100 тисяч мешканців — один маршрут. Для Тернополя в такому випадку доцільно ввести два-три нічних маршрути.
У такий спосіб можна буде подолати монополію таксистів, вважають учасники проекту.
- У нічний час у місті не має бути лише один вид транспорту, - каже пан Синовець. - Людина повинна мати можливість вибирати — таксі чи громадський транспорт.
Світова практика показує, що запровадження нічних маршрутів рідко буває рентабельним, додає Олег Синовець. Але влада, на його думку, повинна замислитися про зручності для жителів міста. До того ж, ціну проїзду у нічний час можна відрегулювати, зробивши її дещо вищою. Це все одно буде дешевше, ніж плата за таксі.
- Знаю таких людей, які не мають можливості взяти таксі, а тому змушені ходити вночі пішки, - додає пан Синовець. - Приміром, для студента таксі нині - дороге задоволення.
Учасники проекту кажуть, що досліджували найбільш оптимальні тролейбусні маршрути, які підійшли б для роботи у нічну пору — з 22.00 до 6.00.
- Із усіх маршрутів, які діють у місті, для роботи уночі підійде №11. Адже цей рейс охоплює багато мікрорайонів, - одна з учасників проекту Юлія Ковальчук (21 р.) - Проте було б добре, якби тернополяни знали чітко, о котрій годині тролейбус буде на кожній зупинці. Тоді люди зможуть розрахувати свій час. Тролейбуса раз на годину буде цілком достатньо.
До речі, місцеві підприємці також можуть підтримати цю ініціативу. Адже часто вони змушені винаймати таксі, аби їхні працівники добралися уночі додому.
Про ініціативу запровадження нічних маршрутів громадського транспорту знають в управління транспорту міськради. Наразі фахівці цього управління вивчають доцільність таких маршрутів та їх рентабельність, повідомили у відділі зв'язків із громадськістю міськради.

 

 

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (48)
  • Anonymous

    справді, по вихідних вночі таксі визвати просто не реально!
  • Anonymous

    Тут і рахувати не потрібно- не рентабельно. Перевізники підрахували все і давно. Тому і добратися після 20 години не так посто, не кажучи про нічний час.

    Anonymous reply Anonymous

    це всьо лише балачки парочки людей, надруковані в газеті. перевізники на нічні маршрути не огодяться ніяк, це не вигідно. можна ще там якусь маршрутку-дві пустити до 1-2 години ночі, пізніше навіть на таксі нема замовлень.

    Anonymous reply Anonymous

    що значить не погодяться - а вам і нам як позаурочну роботу впарюють, всякі чергування, то хтось питає, чи ми погоджуємось? Є робота - і її треба виконати!!! Не хочеш - копен-дупен на іншу роботу!!!

    Anonymous reply Anonymous

    Ну не скажи , по буднях згідний але пятниця,субота неділя попробуй визвати машину в період з3 до 6 ранку це нереально млжна годинами силіти на телеофоні!!

    Anonymous reply Anonymous

    Згідний зі східного після 21ї вже тре по 40хвилин стояти блін поки приїде щось крім 14ки доречі з 14 маршрутом перебор реальний в вечірню пору,зранку розумію базар робота всі діла! а вот в вечері наодин 1й маршрут 5-6 14 приїжжає причому практично пустих по 3-4 людини сидить хто зі східного може це легко підтвердити якщ звертав увагу!Питається для чтого стільки пустих паршруток?? а на дружбу заїхати це якийсь жах!!!

    Anonymous reply Anonymous

    Друже бобер з евідомим інком ен забуТь покритУкувати помилки =))
  • Anonymous

    якщо рентабельність вища 50-70%, то треба впроваджувати, якщо ні - то сенсу немає
  • Anonymous

    нехай пустять 5 маршрут тролейбуса як він і раніше ходив
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:45 Понад 9 тисяч випускників зареєструвалося на Тернопільщині для участі в основній сесії мультитесту 21:00 Сходи зробили нові, а тротуар в суцільних вибоїнах: хто і за скільки проводить ремонт на Дружбі 20:00 Майстриня зі Збаража створює обереги для військових за традиціями січового стрілецтва та вояків УПА 19:20 9 травня в мікрорайоні «Березовиця» не буде води Від читача 14:48 «Клітини мозку» - дебютна персональна виставка Марії Панасюк 19:03 За майже місяць так і не знайшли чоловіків у формі, які побили тернополянина в супермаркеті 18:45 На Тернопільщині прогнозують заморозки 18:02 Унікальні ікони середини ХІХ століття отримав в подарунок музей на Тернопільщині photo_camera 17:00 Керівника однієї з амбулаторій сімейної медицини підозрюють у підробці документів 16:00 До Дня міста «Алея зірок» у Тернополі поповниться новою зіркою 15:31 Є дефіцит потужності — на Тернопільщині 8 травня обмежать споживання електрики для підприємств 15:00 У Тернополі зміниться тариф на паркування 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 8 травня 14:10 Тернопіль прощається з батьком трьох дітей Петром Воробцем, який загинув на фронті 4 травня 13:55 Рада проголосувала за продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації в Україні 13:30 Помер потерпілий у ДТП з молоковозом у Почаєві 13:02 Міську дитячу лікарню «розполовинили». Хто керуватиме і що буде з персоналом і малими пацієнтами? 12:25 8 травня можливі відключення електроенергії по всій Україні — Укренерго 11:40 На бульварі Шевченка матері загиблих воїнів висадять квіти у пам’ять про полеглих синів photo_camera 11:10 У Тернополі встановлять стелу пам’яті та меморіальну таблицю захиснику Андрію Теребію
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up