Чого чекати Україні від запровадження зони вільної торгівлі з Канадою

Місцеві фахівці та експерти VoxConnector спеціально для 20minut.ua по-різному оцінюють угоду про запровадження торгівлі між Україною та Канадою

З 1 серпня між Україною і Канадою почала діяти зона вільної торгівлі (далі, - ЗВТ). Канада відкрила для українських експортерів 98% свого ринку. І хоча з початку року експорт українських товарів у Канаду зростає, та все ж його частка в загальному експорті лишається незначною – тільки 0,0008% у 2016 році. 

ЗВТ, як демонстрація міжнародної підтримки

Запровадження зони вільної торгівлі між Україною та Канадою має не стільки економічне значення, скільки є демонстрацією дієвої міжнародної підтримки нашої країни зі сторони уряду Канади, вважає місцевий економічний фахівець Віталій Кудлак. Традиційно канадці, завдяки значній та впливовій українській діаспорі, є однією з найбільш дружніх до України націй, тому такий крок можна вважати цілком закономірним. Якщо розглядати дане рішення в довгостроковому періоді, воно може мати відчутні позитивні наслідки для нашої економіки, але це справа не одного року.

- На даний час об’єм торгівлі між Канадою та Україною дуже незначний, щоб навіть високі темпи її зростання змогли стати відчутним стимулом розвитку нашої економіки, - коментує пан Кудлак. - Зокрема, в загальній структурі експорту України за минулий рік частка Канади склала близько 0,008%, а в структурі імпорту біля 0,006%.

Відео дня

Для чого Україні ЗВТ з Канадою

- Минулого року Україна експортувала до Канади товарів на майже 28 млн доларів. В структурі загального експорту з України, який склав більше 36 млрд дол, це мізерна сума, - каже заступник виконавчого директора міжнародного фонду "Відродження" Тарас Качка. - До прикладу, минулого року Україна лише на 13,5 млрд долекспортувала товарів та послуг до країн ЄС. 

Навіть якщо угода про вільну торгівлю дасть фантастичні результати і ми збільшимо товарообіг у два рази, це все одно буде менше, ніж експорт України до Естонії, в яку ми минулого року експортували товарів і послуг на 98 млн дол, - наголошує фахівець.

Чи настільки потрібна нам ця угода, як її рекламують роз'яснює пан Качка. 

- Очевидно, що угода про ЗВТ між Україною та Канадою нам потрібна, оскільки це важливо з точки зору торгівельної політики, - каже фахівець.

Канада, яка входить до G7 і G20, є прикладом багатого ринку, доступ до якого створює додаткові можливості для українського ринку, продовжує він. Це створює додаткові можливості для участі у виробничих ланцюгах між Україною, ЄС і Канадою. Також розвиток торгівлі з Україною є пріоритетом уряду Канади, який виділяє достатньо ресурсів для посилення торгівельних відносин. Уряди обох країн організовують бізнес-форуми аби налагодити більш тісні взаємини між компаніями обох країн. Таким чином угода є вагомим приводом для того щоб переосмислити економічні відносини і наповнити їх новим змістом.

Доступ до держзакупівель країн

Говорячи про зміст, угода з Канадою охоплює усі питання пов’язані з торгівлею товарами, наголошує пан Качка. Окрім тарифів, це питання технічного регулювання, стандартів, безпечності харчових продуктів і інших вимог, які зазвичай охоплюються поняттям "сертифікація" товарів. Це також питання митного оформлення. 

- Угода містить розділ щодо доступу на ринки державних закупівель, а також захисту прав інтелектуальної власності, - розснює фахівець. - Таким чином в угоді врегульовано усі питання, що можуть бути пов’язані із торгівлею товарами. Здебільшого мова йде про підтвердження у відносинах між сторонами зобов’язань в рамках СОТ і визначення тих додаткових преференцій чи уточнень, які мають місце лише на двосторонньому рівні.

Цукор вилучили з угоди ЗВТ

Зона вільної торгівлі з Канадою передбачає, що для більшості товарної номенклатури мита відміняються, наголошує керівник Центру економічних досліджень Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Вероніка Мовчан. Однак є певні виключення для деяких товарів.

- Виключень відносно небагато, але вони є з обох боків, - коментує пані Мовчан. - Якщо говорити про доступ до ринку Канади, то виключення в першу чергу стосуються сільськогосподарської продукції. 

Фахівець зауважує, що Канада зберегла свої класичні тарифні квоти на с/г товари – зернові культури (пшеницю та ячмінь, - прим. ред.), молочні продукти, м’ясо птиці, яйця, яловичину, свинину, маргарин. Ці товари тваринництва стандартно захищаються Канадою. В свою чергу Україна використовуватиме митні квоти на свинину та сало, ще для кількох продуктів тваринництва. Зокрема, м’яса птиці, сиру, масла, маргарину тощо, а цукор взагалі вилучений з режиму вільної торгівлі. Також Україна для достатньо великої кількості промислових та с/г товарів встановила перехідні періоди до семи років. Канада ж перехідних періодів фактично не має. Виключенням є легкові автомобілі.

Експорт набирає оборотів

Експорт між країнами починає зростати, каже пані Мовчан. На сьогодні існує позитивна динаміка росту експорту чорних металів, дубильних екстрактів, деяких видів харчової продукції, так і нових видів товарної номенклатури. До прикладу, поставки виробів з міді у Канаду зараз складають 5% загального експорту, снігоходи, які займають біля 10% експорту. Дуже швидко зростають поставки меду, соків та різноманітних перероблених з овочів товарів. 

Щодо експорту послуг, то на думку Вероніки Мовчан, в першу чергу варто говорити про ІТ послуги та креативні послуги, пов’язані з дизайном, архітектурою тощо. 

- Такі послуги можна надавати дистанційно, що значно полегшує експорт, зауважує фахівець. - Тим більше, що в Україні минулого року прийняли закон, який значно спрощує адміністрування експорту послуг.

Як результат, ми маємо досить прості і привабливі умови для експорту української продукції до Канади і бажання урядів обох країн істотно розвинути торгівлю. Тому в цієї угоди є всі шанси стати містком для торгівлі з Північною Америкою, воротами до якої стануть порти Канади.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:05 Тернополяни бігтимуть задля підтримки військових 20:02 П’яний водій, який збив жінку і втік з місця ДТП, у суді відбувся штрафом 19:01 Де дивитись Євробачення-2024 та як голосувати у півфіналі play_circle_filled 18:15 Три роки умовно для водійки, яка під наркотою в’їхала в Катедру Від читача 16:53 Майже 600 переселенців шукають роботу на Тернопільщині 17:55 На яких вулицях 8 травня чекати відключень світла 17:05 Чоловік з Тернопільщини за 9 тисяч переправляв військовозобов'язаного через кордон 16:23 Зупинили кровотечу до приїзду швидкої: у Зборові патрульні врятували чоловіка 15:40 Як отримати лікарняний дистанційно: покрокова інструкція 15:02 Ні відстрочки, ні бронювання не маю: як журналістка «20 хвилин» ходила на пару до Володимира Труша 14:25 У Збаражі затримали чоловіка за розпивання алкоголю на зупинці, він мав при собі рюкзак з боєприпасами 13:43 Тернополян просять утриматись від відвідування парків 12:55 Двоє людей за добу втопились у річках Тернопільщини 12:09 Яку їжу за знижками продають у супермаркетах Тернополя photo_camera 11:35 Заплатив 9 тисяч доларів, взяв надувний човен і — на Дністер: прикордонники про мешканця Тернопільщини play_circle_filled 10:55 У Тернополі «на щиті» проводжають трьох загиблих героїв play_circle_filled photo_camera 10:15 На мальовничому озерці в Ланівцях оселився лебідь (ФОТО ДНЯ) photo_camera 09:40 Вимагав хабар у 300 тисяч доларів за землю: судитимуть ексдепутата райради з Тернопільщини 09:03 Тернополянок запрошують на благодійний марафон 08:00 7 травня на Тернопільщині оголосили штормове попередження — прогнозують грози
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up