Партнер рубрики Події

Водії тернопільських тролейбусів не мають права надавати домедичну допомогу при складних випадках

Водії тернопільських тролейбусів не мають права надавати домедичну допомогу при складних випадках

Якщо пасажиру тролейбуса стало погано, то в серйозних випадках йому може допомогти лише бригада швидкої. Аптечка тролейбуса, згідно законодавства, не містить спецпрепаратів та й давати їх хворому працівники транспорту не мають права.

Минулого тижня тернополянка скаржилася на те, що в тролейбусі №10 у пасажира трапився серцевий напад, а в аптечці водія не виявилося відповідних препаратів.

 - Добре, що збоку була аптека, де можна було придбати ліки. Про долю того чоловіка, на жаль, я нічого не знаю. Забезпечте, будь ласка, тролейбуси хоча б найнеобхіднішим, щоб надати допомогу, поки не приїде швидка допомога, - пише жінка.

В КП "Тернопільелектротранс" кажуть, що навіть якщо у пасажирів склалося враження, що їх возять без відповідного медзабезпечення, це зовсім не так. Є законодавство, яке передбачає вміст аптечок, і спецпрепаратів там не має бути. І це стосується не лише тролейбусів, а й маршрутних таксі.

Відео дня

 - Водій тролейбуса - не лікар, він не може самовільно встановити діагноз і колоти людині, якій стало погано, все на власний розсуд, - пояснює директор КП "ТЕТ" Андрій Мастюх. - Аптечка водія - універсальна. Там є джгути, бинти, антисептики. Але якщо в людини є певні хвороби, як у цьому випадку - проблеми із серцем, то вона повинна носити відповідні препарати із собою.

Якби водій встановив діагноз неправильно, дав невірні ліки, а пасажир би від цього помер, то відповідальність ніс би водій і ніхто інший. Тому поведінка пасажирів, які кинулися в аптеку по медикаменти - теж не надто правильна.

 - В таких випадках викликають швидку, саме так і вчинили під час того інциденту, - продовжує пан Мастюх. - Ви самі прекрасно розумієте, що при інсульті чи інфаркті потрібні препарати кардинально протилежної дії, а ознаки можуть бути схожими. Водій не має медичної освіти, тому приймати рішення, що вколоти чи які ліки дати, він просто не має права.

Тож в КП "ТЕТ" наголошують: надворі спека, і якщо маєте проблеми зі здоров'ям, обов'язково носіть необхідні препарати із собою! Зрештою, так робити необхідно завжди.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • ретро

    він має рацію, а я кулемет.
  • Олег

    Перелік лікарських засобів, які повинні бути у медичних аптечках  першої медичної  допомоги  для  пасажирських транспортних засобів з кількістю пасажирів понад 9 осіб (автомобільна аптечка - 2) затверджено наказом Міністерства охорони здоров'я України від 07.07.98  N 187 ( z0465-98 ).

    Тут не буду приводити весь список ліків аптечки, хто захоче той почитає, але такий препарат як нітрогліцерин в цій аптечці повинен бути, він якраз використовується при серцевому нападі і підозрі на інфакт міокарда, навіть якщо інфаркту немає він точно не зашкодить а ось врятувати життя може, принаймі до приїзду швидкої медичної допомоги. Всі водії пасажирських автобусів чи тролейбусів повинні проходити навчання й інструктажі з техніки безпеки, медичних знаннь. Звичайно водії не повинні давати уколів, але таблетку нітрогліцерину під язик можуть дати при серцевому нападі.
  • Анонім

    ви адекватні люди?! людина збоку помирає а ви збоку маєте стояти і наблюдати? для чого тоді в школі вчать медецину, і в кожному транспорті пише аптечка у водія, якщо там є один бинт? люди схаменіться!!! елементарний нашатирний спирт як мінімум має бути в аптечці, тим більше в таку спеку.

    Анонім reply Анонім

    Є вичерпний перелік необхідних медикаментів в аптечці водія! Нашатирного спирту там не повинно бути! При інфаркті і інсульті той спирт як мертвому примочка! В школі вчать як накласти жгут і зупинити кровотечу! При інфаркті/інсульті люди мало що можуть зробити, навіть більше - можуть ще й зашкодити!
  • Анонім

    36-річний чоловік помер...серце, а міг би жити. В такому суспільстві страшно жити!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 На фронті загинув відомий волонтер Едуард Хатмуллін. Прощатимуться з воїном у Шумську 21:00 Біля Катедри на Великдень відбудуться гаївки 20:01 З фісташками, трояндами та позолотою: скільки коштують авторські паски та де придбати 19:00 Як відбуватимуться богослужіння на Великдень у тернопільських церквах Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 18:10 Підтвердили загибель військовослужбовця з Підволочиської громади 17:06 «Діду, рятуй, бо бабуся б'є маму»: засудили за те, що, розбороняючи, вдарив сусідку 16:05 Аварія на Замонастирській — рух транспорту ускладнений 15:35 200 доларів і 500 гривень: жителя Тернопільського району підозрюють у підкупі працівників поліції 15:03 Скуповують м’ясо та паски: як тернополяни готуються до Великодня photo_camera 14:05 У Тернополі 18 багатоквартирних будинків відремонтують на умовах співфінансування 13:20 Як отримати посвідчення донора крові у Тернополі: «20 хвилин» перевірили photo_camera 12:40 У тернопільському гідропарку «Сопільче» відкрився зоокуток photo_camera 11:30 У Гусятині 17-річний хлопець на мотоциклі зіткнувся з автобусом 11:05 Тернопільського лікаря нагородили грамотою Верховної Ради «За заслуги перед українським народом» 10:25 На 2 і 3 травня в районі вулиці Сахарова змінили рух громадського транспорту 09:46 Школярка з Заліщиків отримуватиме стипендію Президента 09:00 Тернопільська громада втратила захисника Руслана Зазуляка 08:01 Тарифи на платні медичні послуги Тернопільської міської дитячої лікарні затвердив виконком (документ)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up