Партнер рубрики Події

За заклики ігнорувати мобілізацію можна сісти за ґрати

За заклики ігнорувати мобілізацію можна сісти за  ґрати
Заклики ігнорувати мобілізацію, не брати повістки і не з'являтися у військкомати останнім часом можна побачити у соцмережах та на різноманітних сайтах. Користувачі апелюють до того, що мовляв воєнний стан в Україні не оголошений, відтак мобілізація не передбачається. Тому у різних відеозверненнях та повідомленнях вони закликають ігнорувати мобілізацію. Однак, як кажуть правники, за такі дії можна понести відповідальність перед законом, хоч часто вину такого агітатора може бути важко довести.

До речі, українські хакери та учасники спільноти «Кібер-щит України 28 січня заблокували функціонування сайт «Анти-мобилизация» (http://anti-mobilization.org/), до діяльності якого, виходячи з його контенту, причетні спецслужби РФ. Цей сайт нібито "патріотичний", у вишиванках. Але сервер - із Санкт-Петербурга, РФ.


Щодо зриву мобілізації, то притягнути до відповідальності користувачів соцмереж за такі заклики практично неможливо, вважає юрист Євген Покопцев.
- Соцмережі - як велика помийна яма, куди можна легко скинути весь непотріб, - каже він. - Якщо викинути у смітник якийсь радіоактивний елемент, навряд чи когось притягнуть до відповідальності. Так само і з соцмережами. Реально довести вину особи, яка таким шляхом намагається схилити на свій бік, закликаючи до ухилення від мобілізації, дуже складно. Адже, по-суті, людина може заперечувати той факт, що запис розмістила саме вона. Правникам у такому разі потрібно реально довести, що те чи інше повідомлення залишала конретна людина. Для цього, мабуть, доведеться провести обшук, "пробити" ІР-адресу. Єдиний вихід - хіба що заблокувати сторінку надокучливого дописувача. 

Трохи іншої думки, адвокат Василь Когут. Він зауважує, що за ухилення від мобілізації передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність. Відтак підбурювання ігнорувати мобілізацію розцінюється як підбурювання до злочину. 
- Тут ще все залежить від того, як "підбурюють", - законним шляхом  чи незаконним, - каже він. – Приміром, якщо якийсь користувач у соцмережі пояснює, що аби уникнути мобілізації можна оформити опікунство за інвалідами, людьми похилого віку – це одне. А коли, користувач закликає втікати від мобілізації до лісу чи за-кордон – це вже інше.

Якщо такого користувача вирахують, то йому світить відповідальність за тією ж статтею, як і тому, хто ухиляється від мобілізації, додає адвокат.  
Зауважимо, що наслідки за ухилення від служби прописані у кількох статтях Адміністративного та Кримінального кодексів України. Отже порушник може як відбутися штрафом, так і сісти за ґрати.

Нагадаємо, цю ситуацію нещодавно прокоментував і  в.о. військового комісара Тернопільського обласного військового комісаріату Володимир Катинський. Він сказав, що люди, які таке пишуть, працюють на російську пропаганду. 
- А по-друге у нас є законодавча база, яка передбачає проведення часткової мобілізації і без оголошення воєнного стану. У нас оголошений особливий період і в цей період оголошується часткова мобілізація, - заявив пан Катинський. - Відкрийте чинне законодавство і прочитайте. Якщо у вас є конкретні випадки про те, хто це пропагує – можете звертатись в СБУ, щоб цими людьми займались. А всі заяви, з якими вони збираються апелювати є незаконними.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (15)
  • Анонім

    Дело в том,что сегодняшняя киевская власть пришла в результате антиконстуционного переворота, и хоть она попыталась легитимизироваться путем выборов,но и они были тоже изначально незаконными,да и были сфальсифицированы.Пэтому той "украины",которой большинство ее граждан принимали присягу уже нет.Соответстветственно не может быть и речи про привлечение  к любой ответственности за отказ от мобилизации или призыва.
  • Анонім

    Та тут половині Тернополя не треба йти вмирати за жидів і фашистів.Зрозумійте люди в ДНР і ЛНР в себе вдома а ви йдете до їнього дому а потім стогнете що ваших дітей вбивають не лізьте до нас ми не хочемо вашої хунти!

    Маховик правди reply Анонім

    Хунта це скорше в ДНР і ЛНР ,бо слово хунта перекладається ,як група озброєних людей котрі захопили насильницьким шляхом владу і диктують свої правила і порядки . Ось і робіть висновки ,коли людям з окупованих міст забороняють їздити в інші міста , забороняють перебувати в розважальних закладах ,вказують людям щоб вони сиділи дома і пекли пиріжки . Під дулом автомата шахтарям урізають зарплату ,під дулом автомата розганяють голодні бунти , люди під дулом автомата голосують за "правильних" кандидатів і ще під дулом автомата заставляють показати чи за того кого треба проголосував. Під дулом автомата працють за покушать . Подивіться на інші міста котрі під контролем Української влади : пенсії платять ,зарплати платять ,в магазинах є продукти , людей не шугають автоматом ,ніхто нікому не урізає зарплати під дулом автомата , ніхто не заставляє в примусовому порядку голосувати за "правильних" кандитатів під дулом автомата.Звичайно є економічні проблеми але якщо б не війна то і з цим не було б проблем і всім все б хватало . Переселенці зі сходу котрі приїхали в Львів просто вражені тим ,як їх годували 30 років міфом про кровожерних бандерівців в схронах .Щось ще жодного переселенця не зїли і не розіпяли так звані бандерівці ,карателі ,українська хунта,фашисти та інші надумані герої кисельов ТВ   . Зрозумійте одне ,що Донбас це частина України і якщо там люди хочуть особливого ставлення до них то це треба було вирішувати цивілізованими методами і без закликів расея ,расея .Потрібно розуміти ,що все що зараз робиться це все штучно надуманий конфлікт країни під назвою Росія ,а точніше Путіна і його оточення .

    Маховик правди reply Маховик правди

    Ми вже бачили як переселенців з Донбасу зустрічала Росія і російський народ .Житло надавали ледь не в свинарниках,задрипаних комуналках котрі кишать клопами ,обриганиі гуртожитки і таке подібне.Роботу давали взагалі ,як для емігрантів ,зарплата за котру нічого там не купиш . І взагалі ставлення росіян котрі ледь не матюками питали якого х.... вони приїхали до них в Росію . А тепер порівняйте  Росією і Західну Україну де переселенців звичайні люди поселяють до себе в хату , де людям знаходять роботу ,де дітей оформляють в школу ,садок, але все по людськи ,а не так як розказує путін ТВ .
  • Анонім

    У нас демократична країна , чому не можна висловлювати свою думку, цеж протирічить Конституції України, якщо я за мир то що мене повині посадити в тюрму??????????????

    Анонім reply Анонім

    Та вони вже просто страшуть всіма способами, бо ніхто не хоче воювати в цій війні за олігархів. Я не думаю що на це потрібно звертати увагу.
  • Анонім

    Моя хата скраю -типічна відмазка на західній Україні .,чому не йде син депутата  чи генерала ,а я  маю ?  Більшість придурків сидять по барах  поки їхні мами їм гроші заробляють на заробітках ,але коли москалі дойдут до нашого міста все що заробили піде коту під хвіст.,патріоти хренові .,згадайте в кого дід загинув на війні .,могли вони відказатись бо в них не було бронежилета чи їм не доплатили чи в його сусіда синочок не пішов.Батьківщину треба захищати а не косити  придурки.

    Анонім reply Анонім

    Ти ж чого досі тут? Прапор в руки і з криками "Ура" вперед на танки! Доки чиновники ділять області-райони та відмивають мільйони - ти ж захищай Батьківщину не знати від кого. Діда твого не рахували за людину і тебе не вважатимуть. Хоча він дійсно воював, а ти сиди в окопі і чекай доки тебе накриють Градом, бо в когось перемир'я. Призивають тисячі людей, але ні амуніції, ні елементарного харчування не дають. Ми другу Новою поштою передаємо харчі, бо вони на передовій голодують. А найгірше, це те що при пораненні чи смерті напишуть що побутова травма чи самогубство. І викручуйся сам. А потім мама ходить і шукає захмарні для нас 100-200 тис.дол. на операції. І це вже твої проблеми. Державі ти вже не потрібен.  Це не наша війна, і взагалі поки не війна (офіційно). Тому мобілізуватися не бачу сенсу!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 Україна запустила глобальний флешмоб #СвітНаЇїПлечах до Євробачення-2024 21:26 На дачах у Тернополі знайшли труп людини 21:00 Мегазбір на комплекс розвідки БПЛА для 44-ї артбригади оголосили тернопільські волонтери 20:00 Тернопільщина втратила захисників Ігоря Войцехівського, Євгенія Мещерякова та Івана Ружила Від читача 17:10 Проект Брама вступив у боротьбу за чистоту медіа-простору 18:25 Лікар-хірург Роман Кохан отримав почесну грамоту Верховної Ради України (новини компаній) 18:04 У крові 2, 5 проміле алкоголю: загинула жінка, а водій відбувся умовним терміном 17:05 В аварії в Кременці травмувалися двоє дітей 16:10 Підробила медвисновок військовозобов’язаному: що сказав суд на Бережанщині? 15:45 Зеленський вніс до Ради законопроєкти про продовження мобілізації і воєнного стану 15:01 Спортсмени з Тернополя здобули перемогу на Кубку світу у Туреччині 14:10 На Великдень син поранив ножем свою маму — поліція 13:10 Рух транспорту відновили в районі вулиць Купчинського—Сахарова 12:35 На Тернопільщині водій тікав від поліції і скоїв ДТП 12:10 У Тернополі з багатоповерхівки випав чоловік 11:20 Загинув військовослужбовець з Козови Василь Височан 10:40 Скільки транспорту курсуватиме до кладовищ на Великодні свята і Провідну неділю 10:00 6 травня у парку Сопільче проведуть гаївки 09:01 Сьогодні Світлий або Обливаний Понеділок: звичаї та традиції свята 08:01 Війна забрала життя Героя Олега Курися, який народився в Чортківській громаді
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up